sâmbătă, iunie 22, 2024

Curajul de a avea proiecte concrete: Daniela Rus, un nume de referinţă

„Îmi place să mă gândesc la (stăpânirea n.r) tehnicii de calcul ca la o superputere care îți permite să explorezi și să interacționezi cu lumea în niște modalități cu totul noi”, susține Daniela Rus care este prima femeia director al celui mai important laborator de cercetare din cadrul MIT.

 Pe măsură ce din ce în ce mai multe locuri de muncă necesită folosirea calculatoarelor în modalități tot mai complexe, reducerea decalajului în procesul de predare a cunoștințelor de bază în domeniul informatic devine imperativă. Dezvoltarea unor astfel de abilități, este de părere cercetătoarea româncă, depășește paradigma „a învăța să programezi” și deschide o paradigmă mai largă: „programezi pentru a învăța”. „Astfel de abilități (de programare n.r.) nu sunt un scop în sine, însă deprinderea lor îți permite să vezi altfel lumea”, a subliniat ea.

 danielaTehnologia de calcul trebuie integrată din ce în ce mai mult în programul de învățare al copiilor, cu atât mai mult cu cât, pe lângă deprinderea abilităților necesare în domeniul IT&C, ea deschide și noi modalități de abordare pentru științele „clasice”, pentru fizică, geometrie sau pentru istorie și științele naturii.

 „Activitatea mea este pe de-o parte motivată de convingerea că fiecare trebuie să știe cum să rezolve o problemă folosind calculatorul. Ani de zile s-a vorbit despre creșterea gradului de accesibilitate a calculatoarelor, cu scopul ca, în cele din urmă, fiecare copil să aibă un laptop. Copiii sunt însă și mai atrași de roboți decât de calculatoare și cred că roboții, mai mult decât orice altceva, îi pot ajuta pe elevi să învețe geometrie, fizică, programare și multe alte lucruri. Alfabetizarea tehnologică este la fel de importantă ca scrierea, cititul și matematica de bază

Ne dorim să le trezim copiilor interesul și pasiunea pentru robotică încă de la vârste fragede, pentru a deveni inovatorii de mâine”.

 

 În afara proiectelor de pionierat în domeniile informaticii și roboticii, laboratorul condus de Daniela Rus are și ambiția de a cuceri inimile tinere și de a deschide noi universuri de cunoaștere pentru copii. În acest scop CSAIL a lansat, printre altele, un eveniment anual de popularizare a informaticii, „Hour of Code” (Ora de programare) în care aproximativ 200 de elevi de la școli publice americane fac cunoștință cu o parte dintre proiectele derulate în cadrul laboratorului.

 Obiectivul principal al laboratorului condus de Daniela Rus este de a dezvolta știința autonomiei în robotică, de a perfecționa tehnologiile care le permit roboților să colaboreze între ei cu niveluri cât mai ridicate de autonomie care să facă posibilă ducerea la bun sfârșit a unor sarcini din ce în ce mai complexe, fără necesitatea unui supervizor uman. Progresele înregistrate în ultimii ani ne apropie de momentul în care interacțiunea cu roboți va fi la fel de banală precum este interacțiunea cu telefonul mobil. Spre exemplu, dezvoltarea tehnologiei de imprimare 3D poate însemna apariția unor roboți ieftini și ușor de produs ce vor fi accesibili tuturor.

 „Folosind materiale simple, așa cum este plasticul și hârtia, am demonstrat că putem produce roboți funcționali care practic ies singuri direct din imprimantă”, a mai susținut ea.

 Născută la Cluj în 1963, Daniela Rus a primit titlul de „Profesor Andrew și Erna Viterbi” al Departamentului pentru Inginerie Electrică și Informatică (EECS) în cadrul MIT. În 2002 a devenit membră a MacArthur Fellowship („Genius Grant”). Director al Distributed Robotics Lab. tot din cadrul MIT, Daniela Rus a devenit și prima femeie director al CSAIL. CSAIL din cadrul MIT este cel mai mare laborator universitar din lume. Mai mult de 250 de companii își au originile în această prolifică pepinieră a inteligențelor, printre care Akamai, iRobot, 3Com sau Meraki. Activitățile de cercetare desfășurate în cadrul CSAIL sunt împărțite în șapte domenii de interes: Inteligență Artificială (AI), Biologie computațională, Grafică, Limbaj și învățare, Teorie de calcul, Robotică și Sisteme.

 Ambiția laboratorului CSAIL, după cum precizează Daniela Rus în interviul oferit revistei Forbes, este de a „inventa viitorul tehnologiei de calcul”. „Dorim să folosim informatica pentru a rezolva probleme majore în domenii precum medicina și educația, de la obținerea unor instrumente mai bune de diagnoză medicală și de la perfecționarea automobilelor autonome, până la a-i inspira pe copii să învețe programare”.

AGERPRES;MIT;CSAIL;FACEBOOK

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.