miercuri, august 31, 2022

Cu ocazia aniversării puciului eșuat, clericul turc acuzat, îi reproșează președintelui Turciei punerea în scenă a loviturii de stat de acum un an

În interviu, Fethullah Gulen, se pronunță împotriva lui Recep Tayyip Erdogan

SAYLORSBURG, Pa. – Clericul sihastru care a fost acuzat de către președintele turc Recep Tayyip Erdogan că a planificat acum un an din campusul său bine păzit din SUA  o încercare de lovitură de stat, a cerut într-un interviu urgent ca Occidentul să  se împotrivească liderului autoritar din Turciei.

Într-o sală de conferințe amenajată în casa sa din Munții Pocono, clericul Fethullah Gulen a repetat declarația conform căreia, nu a fost niciodată implicat în nicio lovitură de stat. El l-a criticat pe Erdogan pentru realizarea unei epurări în Turcia, acre a fost apoi pusă pe umerii simpatizanților săi.

„Nu m-am gândit niciodată că ar putea fi atât de rău”, a spus Gulen. El a menționat faptul că președintele turc a dezlănțuit o isterie în masă, în interiorul țării. „Unele părți ale societății turcești și-au pierdut capacitatea de a gândi”.

Începând cu luna iulie, Turcia a arestat sau concediat zeci de mii de personae. Autoritățile turcești le-au acuzat de sprijinirea lui Gulen. Guvernul a închis spitalele și școlile afiliate Mișcării Hizmet, a cărei semnificație se traduce mot-a-mot prin ”serviciu”.

3

Fethullah Gulen, prezentat miercuri la Saylorsburg, PA, l-a criticat pe președintele Turciei pentru represiunile realizate în urma unei lovituri de stat nereușite, în urmă cu un an. FOTOGRAFIE: SASHA MASLOV PENTRU WALL STREET JOURNAL

Guvernul turc a declarat că a capturat până la 4 miliarde de dolari din proprietățile deținute anterior de oamenii de afaceri sau fundațiile despre care se presupune că au avutv legături cu Mișcarea Gulen.

„Nimic de genul acesta nu a fost până acum văzut în Turcia”, a declarat Gulen. „Nu poate fi comparat decât cu Lenin, Stalin sau cu Saddam din Irak”.

Potrivit ambasadorului Turciei în SUA, Serdar Kilic, „Turcia investighează acum 160.000 de personae, 50.000 fiind arestate. Dintre ele, 48.000 au fost eliberate. Pe lângă toate acestea, există mandate de arest restante pentru aproximativ 8.000 de personae”, a spus el.
12

SUS: Un soldat acuzat că a încercat să îl asasineze pe președintele turc Tayyip Erdogan în noaptea loviturii de lovitură din 15 iulie 2016 este dus la un tribunal turcesc. Mai jos: Președintele turc Recep Tayyip Erdogan vorbește în timpul unei ceremonii care marchează lovitura de stat nereușită, joi, la Ankara. FOTOGRAFIE: KENAN GURBUZ / REUTERS (TOP); ADEM ALTAN / AGENCE FRANȚA-PRESSE / IMAGINILE GETTY

Într-o conferință de presă organizată vineri pentru a comemora prima aniversare a încercării de lovitură de stat, domnul Kilic a susținut starea de urgență extinsă a țării, spunând că simpatizanții lui Gulen au petrecut decenii în rândurile guvernului turc și ar fi nevoie de mult timp pentru a-i elimina.

Dl. Kilic a continuat să-l acuze pe Gulen pentru organizarea puciului din iulie 2016 și a solicitat extrădarea acestuia în Turcia.

El a spus că a văzut „mai multă voință” din partea administrației Trump pentru a întreține cererea de extrădare, dar că procesul nu se mișcă „așa de repede” cum ar dori Turcia.

Wyn Hornbuckle, purtătotorul de cuvânt al Departamentului de Justiție, a refuzat să comenteze vineri, spunând că Departamentul de Justiție nu vorbește în mod public despre cererile de extrădare.

„Cred că există anumite măsuri pe care autoritățile americane le pot lua”, a spus domnul Kilic, „inclusiv limitarea activităților lui Gulen în Statele Unite. El oferă în continuare în mod liber interviuri ziarelor. Aceasta nu este libertatea de exprimare, el acuză guvernul turc, trimite mesaje susținătorilor săi din Turcia și încă mai are dreptul de a călători.”

Dl Gulen a declarat că Mișcarea se află sub presiuni și în afara Turciei, deoarece Ankara încearcă să convingă multe țări să închidă școlile Hizmetuluiri. Multe guverne au refuzat, dar alții au făcut o favoare autorităților de la Ankara prin închiderea școlilor și transferarea proprietăților către guvernul turc.

Fethullah Gulen a descris ceea ce el a numit șovinism și rasism în Turcia – precum și în Europa și S.U.A. -, însă a declarat că instituțiile tradiționale nu le-au luat în considerare. „NATO are un potențial, Parlamentul European are un potențial”, a spus el. „Dar în starea lor actuală nu par să se adreseze acestor probleme.”

La 15 iulie 2016, în stradă s-au strecurat elemente militante ale armatei turcești: tancurile au deschis focul asupra civililor și avioanele au bombardat parlamentul –  toate acestea făcând parte din încercarea de lovitură de stat nereușită. În același timp, s-a pus în scenă și o înscenare a uciderii președintelui turc. Mai mult de 240 de persoane au murit în violentele atacuri.

Guvernul turc susține că simpatizanții lui Gulen din țară au făcut tot posibilul ani de zile să preia statul prin poziții puternice în cadrul armatei și al sistemului judiciar, precum și în cadrul serviciului public.

Domnul Gulen, care este rezident al Statelor Unite încă din 1999, a declarat că susține versiunea modernă și moderată a islamului, care susține democrația, știința și toleranța.

Prezența sa în S.U.A. a fost un rău timpuriu pentru președintele Donald Trump, care a încercat realizarea unor relații mai strânse cu Turcia și al cărui fost consilier pe probleme de securitate, Mike Flynn, a desfășurat activități de influențare în numele guvernului turc.

Apropiații lui Gulen au spus că este mai puțin probabilă o extrădare a clericului în Turcia, în urma demisiei domnului Flynn – care nu a dezvăluit amploarea contactelor cu oficialii străini.

În cadrul interviului, domnul Gulen a declarat că autoritatea președintelui turc a fost demonstrată chiar și în timpul vizitei acestuia la Washington – la începutul acestui an – când gărzile de corp ale lui Erdogan au atacat protestatarii din afara Ambasadei Turciei. Procurorii federali din S.U.A. au depus mai târziu acuzații împotriva a cel puțin 10 membri ai delegației.

„Nu sunt simplii gărzi de corp, ei sunt precum asasinii care sunt atât de devotați conducătorului, încât nu se vor abține de la a  împușca pe oricine”, a spus el.

Ambasada Turciei a spus că în acel moment, susținătorii lui Erdogan au reacționat pentru a se apăra de simpatizanții teroriștilor.

Domnul Gülen – un orator puternic cunoscut sub numele de Hocaefendi sau profesor respectat de către simpatizanții săi – a scris numeroase cărți și a susținut o sumedenie de discursuri video emoționante.

Mișcarea Hizmet, formată într-un moment în care turcii se temeau de persecuția religioasă a unui guvern secular, a fost mai tot timpul asuprită, fiind acuzată de crearea unei secte oculte.

Graham Fuller, fostul vicepreședinte al Consiliului Național de Informații al SUA, care a apărat mișcarea dlui Gulen și a numit-o o reprezentantă a islamului pozitiv, moderat din zilele noastre, a declarat că afirmația nu mai este valabilă. „În ultimul deceniu sau mai mult a avut o față foarte publică”, a spus el.

”În Turcia, gunliștii s-au răspândit în instituțiile statului, cum ar fi instanțele și armatele „pentru a se asigura că aceste instituții nu vor fi din nou folosite împotriva lor”, a spus dl Fuller, care în 2006 a scris o scrisoare către FBI privind apărarea domnului Gulen împotriva încercărilor de extrădare.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...