Zaman Romania

Criză în Hatay! Fără apă potabilă la 8 luni după cutremurele devastatoare

Apa de la robinet din Hatay, una dintre zonele cele mai afectate zone în cutremurele din februarie, este încă nesigură de băut, conform Stockholm Center for Freedom.

Analiza, realizată în comun de Asociația Medicală Turcă (TTB), filiala Hatay a Sindicatului Lucrătorilor din Sănătate și Servicii Sociale din Turcia (SES) și Camera Medicală Hatay, a arătat că doar două dintre probele de apă de la robinet prelevate din 28 de locații din Hatay erau sigur de băut.

Raportul asupra analizei spunea ca 26 dintre probe conțin bacterii care pot duce la boli ale stomacului si intestinale.

„Majoritatea probelor de apă colectate au arătat prezența E. Coli, un număr semnificativ de probe indicând creșterea concomitentă atât a E. Coli, cât și a bacteriilor coliforme”, se spune în raport.

Raportul a făcut un apel pentru distribuirea gratuită a apei îmbuteliată, care este necesară pentru rezidenți până când apa de la robinet devine potabilă. De asemenea, amintește că dezinfecția de către instituțiile publice este obligatorie pentru a se asigura că apa nepotabilă poate fi folosită în alte scopuri.

Cutremurele cu magnitudinea 7,8 și 7,5 au afectat 11 provincii din sudul și sud-estul Turciei în februarie. Peste 50.000 de oameni au murit și milioane de oameni au rămas fără adăpost.