duminică, septembrie 8, 2024

Criza coreeană: reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

S-a reunit de urgență luni pentru a discuta despre cel mai recent test nuclear nord-coreean și pentru a analiza posibilitatea unei noi serii de sancțiuni internaționale împotriva Coreii de Nord, relatează AFP. Reuniunea, care a început la ora 10:00 locală (14:00 GMT) la New York, are loc într-un climat extrem de tensionat după ce Phenianul a anunțat duminică că a testat o bombă cu hidrogen, cea mai puternică de până acum, și în momentul în care regimul lui Kim Jung-Un pare că se pregătește pentru lansarea unei noi rachete balistice.

coreea 2Cel de-al șaselea test nuclear întreprins de Coreea de Nord a avut o putere estimată la 50 de kilotone, de cinci ori mai puternic decât al cincilea test nuclear întreprins de Coreea de Nord în septembrie 2016, și de peste trei ori mai puternic decât bomba americană ce a distrus Hiroshima în 1945.

Înaintea reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, care este publică, Japonia a cerut o ‘nouă serie de sancțiuni’. Noile măsuri coercitive ar putea include trimiterea înapoi în Coreea de Nord a expatriaților săi și vor viza de asemenea sectorul petrolier, care nu a fost afectat de ultimele sancțiuni adoptate pe 5 august.

Potrivit experților, ultimul test nuclear nord-coreean, prezentat drept o provocare la adresa Statelor Unite, ar putea fi perceput ca o modalitate de presiune asupra Chinei pentru ca aceasta să convingă Washingtonul să lanseze un dialog cu Phenianul.

Cel de-al șaselea test nuclear efectuat de Phenian a coincis cu deschiderea duminică în China a summitului anual ‘BRICS’, reuniune a celor cinci mari puteri emergente (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud).coreea 3

Prin acest ultim test nuclear, Kim Jong-Un încearcă să facă presiuni asupra liderilor chinezi, a afirmat David Kelly, specialist în geopolitică în cadrul China Policy, cu sediul la Beijing.

‘Mesajul lui este: nu vă jucați cu mine’, a afirmat expertul, care a estimat că Kim Jong-Un consideră că este ‘victima jocului dintre Washington și Beijing’.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.