sâmbătă, martie 23, 2024

Criza coreeană. Escaladări şi declaraţii belicoase.

Singurul mod de a localiza și securiza toate siturile nucleare din Coreea de Nord ar fi o intervenție americană terestră, a relatat sâmbătă Washington Post, citând o scrisoare trimisă de responsabili ai Pentagonului Congresului SUA, transmite duminică AFP.

Un astfel de conflict ar putea determina însă regimul de la Phenian să desfășoare arme biologice și chimice, notează sursele citate. Ministerul american al Apărării a răspuns în această scrisoare solicitării formulate de doi membri ai Congresului care au cerut detalii privind „evaluarea numărului de eventuale victime în cazul unui conflict cu Coreea de Nord” atât în rândul forțelor americane și ale aliaților SUA — Japonia, Coreea de Sud și insula americană Guam—, cât și în rândul civililor.

Documentul, care ar fi fost scris de comandantul adjunct al Statului major interarme, este dezvăluit în timp ce președintele SUA, Donald Trump, a început un amplu turneu în Asia cu o agendă dominată de tensiunile dintre Washington și Phenian legat de programul nuclear nord-coreean.

Potrivit Washington Post, armata susține abordarea expusă de secretarul de stat Rex Tillerson constând în impunerea de sancțiuni economice și exercitarea de presiuni diplomatice asupra Phenianului pentru a-i descuraja ambițiile nucleare.

Cotidianul american menționează că 16 congresmeni, dintre care 15 democrați, au subliniat într-o declarație că raportul Pentagonului confirmă „ceea ce știm deja, și anume că nu există opțiuni militare ‘bune’ în ce privește Coreea de Nord”

Președintele american, Donald Trump, a avertizat duminică, la sosirea în Japonia, că „niciun dictator” nu trebuie să subestimeze Statele Unite, într-o aluzie abia voalată la Coreea de Nord care urmează să domine turneul său în Asia, relatează AFP .

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Peste 52.000 de persoane investigate în 4 ani pentru insultarea lui Erdoğan

Doar 1.716 cazuri de insultă au fost depuse în timpul mandatului celor cinci președinți care l-au precedat pe Erdogan

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Imagini șocante! Detaliile despre scandalul dintre suporterii Fenerbahçe-Trabzonspor

O mulțime de suporteri au invadat terenul de pe stadionul Trabzonspor după fluierul final al meciului pe care Fenerbahçe l-a câștigat cu 3-2.

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.