luni, martie 25, 2024

Criza catalană. Evoluţii.

„Este foarte grav. Iresponsabilitatea totală a lui Puigdemont nu are limite”, a notat PP al premierului spaniol Mariano Rajoy.

Surse din cadrul guvernului de la Madrid citate de mass-media spaniole au declarat că îl consideră pe Puigdemont un fost șef al guvernului catalan ale cărui acțiuni vor fi anchetate în justiție.

Liderul catalan Carles Puigdemont a îndemnat sâmbătă la o „opoziție democratică” față de ordinele guvernului spaniol de a-i destitui administrația și a dizolva parlamentul regional, informează dpa și AFP.

Într-un discurs televizat, Puigdemont a declarat că activarea articolului 155 al Constituției Spaniei este ilegală, iar destituirea executivului catalan și disoluția parlamentului regional decise vineri de Madrid „sunt decizii contrare voinței cetățenilor țării noastre”.

„Vom continua să lucrăm pentru construirea unei țări libere”, a adăugat Puigdemont, într-un discurs în care el nu pare să-și recunoască destituirea.

Mii de persoane au manifestat sâmbătă la mijlocul zilei la Madrid pentru menținerea Cataloniei în componența Spaniei, la o zi după ce parlamentul catalan a votat o declarație de independență care constituie o provocare fără precedent în ultimii 40 de ani la adresa statului spaniol, relatează AFP.

„Puigdemont, la închisoare!”, „Ceea ce s-a întâmplat în Catalonia este o rușine”, susțineau cele câteva mii de persoane adunate în Plaza de Colon, numită astfel în cinstea navigatorului spaniol Cristofor Columb și simbol al grandorii Spaniei.

Totodată, unii dintre manifestanți au denunțat convocarea alegerilor de către guvernul central al lui Mariano Rajoy, care a dizolvat vineri parlamentul catalan dominat de secesioniști și l-a destituit pe premierul separatist al regiunii, Carles Puigdemont. „Nimic nu se va schimba în următoarele două luni”, când va fi organizat scrutinul, la 21 decembrie, iar riscul unei escaladări a situației este real, consideră Carlos Fernandez, inginer în vârstă de 41 de ani, unul dintre manifestanți.

Parchetul a anunțat vineri că va declanșa în zilele ce urmează urmăriri pentru „rebeliune” împotriva lui Carles Puigdemont, acesta riscând până la 30 de ani de închisoar.

Numărul de participanți a fost totuși mai mic decât la precedentele manifestații pentru unitatea Spaniei, organizate de Fundația pentru apărarea națiunii spaniole.

La manifestație au participat și reprezentanți de dreapta, printre care Pablo Casado, unul dintre liderii Partidului Popular aflat la putere în Spania. „Catalonia nu a fost și nu va fi niciodată independentă”, a declarat el, subliniind că „democrația a fost restaurată” în regiune prin aplicarea Constituției.

În Spania locuiesc peste un milion de români, iar in zona Cataluniei sunt peste 150 000. Cu toate că românii din zona Cataluniei formează o comunitate puternică și bine integrată românii nu au fost chemați să participe la referendumul de pe 1 octombrie pe motivul că nu sunt cetațeni, ci doar rezidenți.

„Chiar dacă Guvernul de la Madrid a transmis nenumărate mesaje optimiste, credem că șomajul va crește considerabil in zona Cataluniei în următoarele zile, iar primii care vor avea de suferit vor fi românii. Vrem să venim in sprijinul lor și să le oferim posibilitatea să lucreze în alte zone ale Spaniei, „a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE”.

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.