Zaman Romania

Costul vieții s-a dublat în Istanbul, în raport cu anul trecut

Costul vieții în cel mai populat oraș din Turcia, Istanbul, a crescut cu 50,18% în ultimul an, potrivit unui nou raport publicat de Agenția de Planificare a municipalității, citat de Ahval News.

Orașul cu 16 milioane de locuitori a fost puternic afectat de inflația în creștere a Turciei de peste 21%, potrivit cifrelor guvernamentale, cu prețurile la alimentele de bază crescând enorm.

Chiria în Istanbul a înregistrat o creștere de 71,43% față de anul trecut, potrivit raportului, în timp ce gazele naturale  și făina au înregistrat o creștere a prețurilor cu 102 %, respectiv 109%.

Prețurile ouălor, cărnii roșii și pâinii au crescut cu 35-40 %, în același interval de timp, în timp ce hârtia igienică a înregistrat o creștere de 90 %.

Financial Times a raportat luna trecută că Turcia s-ar putea îndrepta către hiperinflație în cazul în care președintele Recep Tayyip Erdogan ar refuza să renunțe la viziunea sa asupra menținerii ratelor dobânzilor scăzute.

Președintele turc a ordonat Băncii Centrale să reducă costurile împrumuturilor – rata de referință este acum la 15% și a demis trei guvernatori ai băncilor centrale în puțin peste doi ani, împreună cu majoritatea membrilor comitetului de stabilire a ratei băncii.