vineri, noiembrie 22, 2024

Convenția Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier, in curand

Mai multe organizații pentru protecția mediului (Asociația Bankwatch România, Terra Mileniul III, Coaliția Natura 2000, Asociația Civică pentru Viață, WWF România, Ecopolis, Greenpeace România) au trimis astăzi către Ministerul Mediului o scrisoare deschisă în care solicită implicarea acestuia în discuțiile la nivel european cu privire la modul de desfășurare a proceselor decizionale în domeniul energiei nucleare.

Ministerul Mediului va participa săptămâna viitoare în Minsk la întâlnirea părților la convenția Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier unde va fi discutată și problema prelungirii duratei de viață a reactoarelor nucleare în Europa și nevoia de a organiza consultări transfrontaliere înainte ca un stat să decidă pe aceste aspecte.

România este în prezent înconjurată de reactoare nucleare îmbătrânite iar deciziile guvernului bulgar și a guvernului ucrainean de a prelungi durata de viață a opt unități de model sovietic reprezintă un motiv de îngrijorare pentre societatea civilă.

‘Implicarea activă a României în aceste discuții este urgentată de situația din Bulgaria și Ucraina unde cele două guverne au optat pentru un proces de consultări transfrontaliere deficitar și tardiv. Întâlnirea de săptămâna viitoare reprezintă o oportunitate pentru guvernul român de a își apăra dreptul de a fi implicat în luarea deciziilor și de a solicita mai multă claritate cu privire la procedurile de aplicare a convenției pentru activitatea de prelungire a duratei de viață a reactoarelor nucleare. ‘ a declarat Ana-Maria Seman de la Asociația Bankwatch România.

Organizațiile de mediu atrag atenția asupra faptului că prelungirea duratei de viață a reactoarelor nucleare reprezintă o modificare majoră întrucât acestea sunt proiectate pentru a opera un număr determinat de ani iar prelungirea aduce cu sine modificări la reactoare și un impact crescut asupra mediului prin creșterea cantității de combustibil nuclear ce trebuie folosit și expunerea crescută la factori de risc.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.