vineri, ianuarie 8, 2021

Constanța: 2016 pentru Forțele Navale Române

Anul 2016 a fost anul Forțelor Navale Române la Constanța, Comandamentul Flotei reușind organizarea cu succes a celei mai mari aplicații navale pe Marea Neagră din ultimii 10 ani, dar și achiziționarea primelor trei nave noi, comandate și construite după Revoluția din 1989.

*** Pe 12 aprilie 2016, Forțele Navale Române au consemnat intrarea în serviciu a primei nave construită după Revoluția din 1989, Remorcherul maritim „Vârtosul”, primul din seria de trei remorchere pentru manevre portuare și la radă. Seria a fost ulterior completată prin livrarea succesivă către Forțele Navale Române, în lunile iunie și august, a remorcherelor „Voinicul” și „Vânjosul”, nave ce au ca sarcină să asigure manevra navelor militare și servicii de intervenție în porturile militare Constanța și Mangalia.

Cele trei remorchere maritime multifuncționale, construite la Șantierele Navale Damen — Galați, au înlocuit vechile șalupe de remorcare-salvare, eliminând costurile plătite operatorilor civili. Navele, având numeral de bordaj 103, 104 și 105, sunt proiectate pentru navigația în port și în rada acestuia și au lungimea de 16,56 m, lățimea de 5,93 m, pescajul de 2,54 m, fiind echipate cu câte două motoare Volvo Penta de 600 de Cp, precum și cu numeroase echipamente tehnice specifice.

*** Un alt moment remarcabil din domeniul apărării național l-a constituit organizarea la Constanța, în perioada 18-22 iulie, de către Forțele Navale Române, a celei mai mari aplicații din ultimii 10 ani, planificată, organizată și coordonată de Statul Major al Forțelor Navale (SMFN), cu dislocare în raioane maritime, în apele teritoriale românești ale Mării Negre și în cele internaționale.

Exercițiul SEA SHIELD 16 a reunit, în rândul participanților, 1.000 de marinari români și alți 1.000 reprezentând forțele navale a 11 state NATO și membre al Parteneriatului pentru Pace (PpP). În cadrul exercițiului SEA SHIELD 16 au fost evaluate mai multe structuri operaționale ale Forțelor Navale Române, desemnate pentru a face parte din Forța de Reacție NATO 2016-2017 (NATO Reaction Force), pentru luptă.

Remorcherul Vârtosul: Remorcherul a fost construit în câteva luni. Dispune de două motoare de 600 de cai putere, extrem de puternice. Este și motivul pentru care a primit numele…”Vârtosul”. Principalele misiuni vor fi cele de remorcare a fregatelor și corvetelor marinei militare. Dotările de la bord o recomandă și pentru alte misiuni.

Timp de cinci zile, la Exercițiul SEA SHIELD 16, peste 2.000 de militari și echipajele a 23 de nave, trei elicoptere și șase avioane de vânătoare și două detașamente mobile de lansare a rachetelor și de scafandri de luptă, reprezentând Forțele Navale Române, Garda de Coastă Română, Forțele Aeriene Române și marinele militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Polonia, SUA, Turcia și Ucraina au realizat secvențe de înaltă tehnicitate ale unor exerciții de luptă împotriva amenințărilor de orice natură pe mare, subacvatice, aeriene și de evacuare medicală.

Experții evaluatori ai NATO au fost de părere, la finalul aplicației, că prin complexitatea exercițiilor integrate în SEA SHIELD 16, numărul mare de nave, aeronave și militari participanți, precum și prin dimensiunea extinsă a raioanelor maritime în care s-au desfășurat acțiunile de instruire, Forțele Navale Române au dovedit că dețin capabilitățile organizatorice, de planificare și de conducere, precum și capacitățile operaționale necesare pentru consolidarea securității și apărării colective în regiunea Mării Negre.

 

“Arta de a trăi împreună”: Premii în valoarea de 1.000 de lei pentru cel bun eseu

Asociația pentru Dialog și Valori Universale (ADVU) organizează, în parteneriat cu Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” concursul de eseuri cu tema „Arta de a trăi împreună”.

Turcia: 92 de ofițeri condamnați pe viață pentru lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016

Cea mai recentă audiere din procesul a 132 de militari, inclusiv ofițeri de rang înalt al Forțelor Armate Turcești (TSK), a avut loc pe 31 decembrie, la Înalta Curte Penală din Ankara.

O nouă linie de tramvai în Istanbul:Transportul gratuit timp de 10 zile

T5, mult așteptată de turci, a intrat în circulație între cartierul Cibali și stația de autobuz Alibeyköy din terminalul nordic, conform Daily Sabah.

COVID-19:Primăria din Izmir își cere scuze pentru cauzarea supraaglomerării

În comunicatul, din 3 ianuarie, municipalitatea și-a cerut scuză pentru decizia de a trimite un camion cu pachete de ajutorare în districtul Konak, urmând ca oameni să se străngă în zonă.

Istanbul:Copacii înfloresc în decembrie. Specialiștii trag semnale de avertizare

Experții au avertizat asupra schimbărilor climatice, după ce în Turcia s-a înregistrat temperaturi mari în decembrie,

Turcia crește impozitul pe alcool cu ​​peste 17%

O sticlă medie de băutură alcoolică tradițională cu aromă de anason va fi supusă taxelor de 329,99 lire (44,55 dolari), față de cele 279,29 lire anterioare. De asemenea, impozitul pe o cutie de bere a crescut de la 2,04 la 2,39 lire (0,32 dolari).

Turcia: Femeile din mass-media se confruntă cu hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex

Jurnalistele din Turcia se confruntă cu probleme la locul de muncă, printre care hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex la locul de muncă, raportează Centrul pentru Libertate din Stockholm.

Turcia: Capelă istorică distrusă de căutătorii de comori profitând de carantina impusă de COVID-19

O capelă istorică veche de 250 de ani, din provincia vestică Balıkesir, a fost distrusă de căutătorii de comori care au profitat de carantina impusă pentru a opri răspândirea COVID-19, conform Hurriyet Daily News.