duminică, aprilie 10, 2022

Consiliul de Securitate al ONU urmează să dezbată din nou , astăzi, situația din Siria.

Siria: Gruparea Stat Islamic pierde orașul Dabiq; Occidentul amenință Damascul și Moscova cu noi sancțiuni

Rebeli susținuți de Turcia au reușit duminică să elibereze de sub controlul grupării Stat Islamic (SI) orașul Dabiq din Siria, extrem de important pentru jihadiști, în timp ce Occidentul amenință regimul sirian și aliatul său rus cu noi sancțiuni, relatează AFP.

La Londra, unde s-au reunit duminică țări care susțin opoziția siriană, secretarul de stat american John Kerry a declarat că sunt comise ‘crime împotriva umanității’ în timpul atacurilor împotriva cartierelor din orașul Alep controlate de rebeli. El a atras atenția că sunt luate în considerare ‘măsuri suplimentare’ împotriva ‘regimului (sirian) și a celor care îl susțin’.

syrie-des-rebelles-prennent-dabiq-place-forte-de-daech

La Alep (nord), un front strategic în acest război, regimul și aliatul său rus au lansat la sfârșitul lunii septembrie o ofensivă pentru a cuceri cartierele controlate de rebeli și își continuă bombardamentele.

În provincia cu același nume, dar pe un alt front, rebeli susținuți de Turcia „au cucerit orașul Dabiq după retragerea jihadiștilor SI”, conform organizației nonguvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Una dintre aceste grupări rebele, Uniunea Fastaqim, a confirmat pe Twitter căderea orașului Dabiq ‘după lupte violente cu Daesh’, (acronimul în arabăpentru expresia ăncetăţenită la noi, aceea de SI;  Statul Islamic. )

Într-o înregistrare video realizată la Dabiq de un corespondent al AFP, se văd străzi aproape goale. Pe pereți sunt desenate steaguri al SI, dar și sloganuri precum ‘Cauza noastră este stabilirea califatului’. Duminică, ministrul afacerilor externe turc, Mevlut Cavusoglu, a declarat că rebelii susținuți de Turcia vor avansa de acum spre Al-Bab, oraș controlat de jihadiști la circa 30 de km sud-est de Dabiq.

Secretarul american al apărării, Ashton Carter, a salutat într-un comunicat transmis duminică seară eliberarea orașului Dabiq, „care dă un nou elan campaniei pentru a învinge” SI în Siria.

Dabiq are o puternică încărcătură simbolică pentru jihadiști deoarece, potrivit unui profet al islamului, această localitate ar fi fost locul unei bătălii între armatele creștine și musulmane, iar acestea din urmă, după ce au fost aproape de o înfrângere umilitoare, au reușit în final să triumfe.

Jihadiștii făceau astfel o asociere între acel moment și războiul lor împotriva coaliției ‘cruciaților’, așa cum numesc coaliția internațională condusă de SUA.

Conform agenției oficiale turce Anadolu, rebelii susținuți de Turcia au cucerit 1.130 de km2 de teritoriu sirian de la debutul, la sfârșitul lunii august, unei operațiuni militare care urmărește alungarea SI, dar și a rebelilor kurzi sirieni, de la frontiera siriano-turcă. În al doilea oraș al Siriei, Alep, cartierele rebele au fost din nou vizate duminică de puternice raiduri aeriene ale regimului președintelui Bashar al-Assad și aliatului său rus, potrivit unui corespondent al AFP.

OSDO a precizat că cel puțin 31 de civili au fost uciși, dintre care 15 în raiduri ruse asupra cartierului Qaterji. Conform agenției oficiale siriene Sana, trei civili au fost uciși de tiruri de rachete ale rebelilor asupra sectoarelor pro-regim din Alep.

De la lansarea sa, ofensiva ruso-siriană asupra părții din Alep controlată de rebeli a dus la moartea a peste 370 de persoane, în special civili, conform OSDO. Regimul sirian și aliatul său susțin că îi vizează pe ‘teroriști’, în principal jihadiștii Frontului Fateh al-Cham, fosta ramură siriană a Al-Qaida. Kerry a calificat duminică bombardamentele împotriva civililor la Alep drept ‘crime împotriva umanității’. La Londra, șeful diplomației americane a atras atenția că aliații occidentali iau în considerare impunerea de noi sancțiuni economice țintite împotriva Damascului și Moscovei.

Președintele american Barack Obama „nu a exclus nicio opțiune pentru moment”, a declarat Kerry, care a minimalizat totuși posibilitatea unei acțiuni militare: „Nu văd nicăieri în Europa o mare dorință de a porni la război”.

„Numeroase măsuri”, printre care „măsuri suplimentare împotriva regimului și susținătorilor săi”, au fost propuse, a declarat omologul său britanic Boris Johnson după această reuniune.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să dezbată din nou , astăzi, situația din Siria.

 

 Conflictul sirian, care a început după reprimarea, în 2011, de către regimul președintelui Bashar al-Assad a manifestațiilor prodemocrație, a făcut peste 300.000 de morți.Agerpres, ouest.france, rtbf.be.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.