vineri, noiembrie 20, 2020

Consiliul de Securitate al ONU urmează să dezbată din nou , astăzi, situația din Siria.

Siria: Gruparea Stat Islamic pierde orașul Dabiq; Occidentul amenință Damascul și Moscova cu noi sancțiuni

Rebeli susținuți de Turcia au reușit duminică să elibereze de sub controlul grupării Stat Islamic (SI) orașul Dabiq din Siria, extrem de important pentru jihadiști, în timp ce Occidentul amenință regimul sirian și aliatul său rus cu noi sancțiuni, relatează AFP.

La Londra, unde s-au reunit duminică țări care susțin opoziția siriană, secretarul de stat american John Kerry a declarat că sunt comise ‘crime împotriva umanității’ în timpul atacurilor împotriva cartierelor din orașul Alep controlate de rebeli. El a atras atenția că sunt luate în considerare ‘măsuri suplimentare’ împotriva ‘regimului (sirian) și a celor care îl susțin’.

syrie-des-rebelles-prennent-dabiq-place-forte-de-daech

La Alep (nord), un front strategic în acest război, regimul și aliatul său rus au lansat la sfârșitul lunii septembrie o ofensivă pentru a cuceri cartierele controlate de rebeli și își continuă bombardamentele.

În provincia cu același nume, dar pe un alt front, rebeli susținuți de Turcia „au cucerit orașul Dabiq după retragerea jihadiștilor SI”, conform organizației nonguvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Una dintre aceste grupări rebele, Uniunea Fastaqim, a confirmat pe Twitter căderea orașului Dabiq ‘după lupte violente cu Daesh’, (acronimul în arabăpentru expresia ăncetăţenită la noi, aceea de SI;  Statul Islamic. )

Într-o înregistrare video realizată la Dabiq de un corespondent al AFP, se văd străzi aproape goale. Pe pereți sunt desenate steaguri al SI, dar și sloganuri precum ‘Cauza noastră este stabilirea califatului’. Duminică, ministrul afacerilor externe turc, Mevlut Cavusoglu, a declarat că rebelii susținuți de Turcia vor avansa de acum spre Al-Bab, oraș controlat de jihadiști la circa 30 de km sud-est de Dabiq.

Secretarul american al apărării, Ashton Carter, a salutat într-un comunicat transmis duminică seară eliberarea orașului Dabiq, „care dă un nou elan campaniei pentru a învinge” SI în Siria.

Dabiq are o puternică încărcătură simbolică pentru jihadiști deoarece, potrivit unui profet al islamului, această localitate ar fi fost locul unei bătălii între armatele creștine și musulmane, iar acestea din urmă, după ce au fost aproape de o înfrângere umilitoare, au reușit în final să triumfe.

Jihadiștii făceau astfel o asociere între acel moment și războiul lor împotriva coaliției ‘cruciaților’, așa cum numesc coaliția internațională condusă de SUA.

Conform agenției oficiale turce Anadolu, rebelii susținuți de Turcia au cucerit 1.130 de km2 de teritoriu sirian de la debutul, la sfârșitul lunii august, unei operațiuni militare care urmărește alungarea SI, dar și a rebelilor kurzi sirieni, de la frontiera siriano-turcă. În al doilea oraș al Siriei, Alep, cartierele rebele au fost din nou vizate duminică de puternice raiduri aeriene ale regimului președintelui Bashar al-Assad și aliatului său rus, potrivit unui corespondent al AFP.

OSDO a precizat că cel puțin 31 de civili au fost uciși, dintre care 15 în raiduri ruse asupra cartierului Qaterji. Conform agenției oficiale siriene Sana, trei civili au fost uciși de tiruri de rachete ale rebelilor asupra sectoarelor pro-regim din Alep.

De la lansarea sa, ofensiva ruso-siriană asupra părții din Alep controlată de rebeli a dus la moartea a peste 370 de persoane, în special civili, conform OSDO. Regimul sirian și aliatul său susțin că îi vizează pe ‘teroriști’, în principal jihadiștii Frontului Fateh al-Cham, fosta ramură siriană a Al-Qaida. Kerry a calificat duminică bombardamentele împotriva civililor la Alep drept ‘crime împotriva umanității’. La Londra, șeful diplomației americane a atras atenția că aliații occidentali iau în considerare impunerea de noi sancțiuni economice țintite împotriva Damascului și Moscovei.

Președintele american Barack Obama „nu a exclus nicio opțiune pentru moment”, a declarat Kerry, care a minimalizat totuși posibilitatea unei acțiuni militare: „Nu văd nicăieri în Europa o mare dorință de a porni la război”.

„Numeroase măsuri”, printre care „măsuri suplimentare împotriva regimului și susținătorilor săi”, au fost propuse, a declarat omologul său britanic Boris Johnson după această reuniune.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să dezbată din nou , astăzi, situația din Siria.

 

 Conflictul sirian, care a început după reprimarea, în 2011, de către regimul președintelui Bashar al-Assad a manifestațiilor prodemocrație, a făcut peste 300.000 de morți.Agerpres, ouest.france, rtbf.be.

Primul ministru albanez a plantat copaci pentru Erdoğan

Premierul Edi Rama a plantat copaci în lacul Farka dın apropiere capitalei Tirana, ca parte a inițiativei Turciei de a planta 1.000...

Tineri soldați condamnați pe viață, achitați, după 4 ani. Cine plătește durerile bâlciului din Turcia?

Într-o dimineață din mijlocul verii a anului 2016, peste 400 de soldați turci au fost dezbrăcați, înfometați și chinuiți fizic și psihic, fotografiați într-un hambar de cai din Ankara.

Musulmanii dezbat despre Islamul european: “Agresorii au venit din mijlocul nostru ”

După atacurile teroriste consecutive în Franța și Austria, islamul și musulmanii au devenit din nou un punct de dezbatere. În timp ce opinia dominantă în țările islamice este adesea că atacurile sunt o reacție la ceea ce au făcut țările occidentale în Orientul Mijlociu, unii musulmani au exprimat opinii diferite care au început să obțină sprijin, în special în Europa.

Antalya a încheiat sezonul turistic cu 3,3 milioane de vizitatori străini

Majoritatea hotelurilor din Antalya, inima sectorului turistic turcesc ,și-au închis ușile până la următorul sezon de vacanță, care se așteaptă să înceapă...

COVID-19: Turcia trece printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat, pe 18 noiembrie, că Turcia trece acum printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

63.000 de persoane urmărite penal pentru că l-ar fi insultat pe Erdoğan

63.041 de persoane au fost acuzate de insultarea președintelui începând cu 2014, de când Recep Tayyip Erdoğan a fost ales, potrivit unui raport al unui deputat de opoziție, citat de Turkish Minutes.

Povestea unui profesor turc care a trebuit să se mute în 4 țări ca să evite extrădarea

Un profesor turc care predă în Libia a povestit despre experiențele sale după puciul eșuat din 15 iulie 2016, de când s-a mutat în patru țări diferite pentru a evita extrădarea în Turcia.