joi, aprilie 25, 2024

Conferință organizată de think tank-ul Real Instituto Elcano din Madrid.

Diplomația turcă justifică apropierea Ankarei de Moscova „Fiți sinceri cu noi: dacă nu ne doriți, spuneți-ne”, a lansat Cavusoglu către UE.

Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a apărat joi, la Madrid, apropierea Ankarei de Moscova, pledând pentru o politică externă „echilibrată” între Vest și Est, potrivit AFP.

„Noi trebuie să echilibrăm politica noastră externă între vecinii noștri de la est, nord și vest”, a afirmat Mevlut Cavusoglu la o conferință organizată de think tank-ul Real Instituto Elcano din Madrid.

„Nu avem alternativă”, a spus el în apărarea țării sale, membră-cheie a NATO, la frontiera cu UE, Siria și Iran.Ministrul criticase Uniunea Europeană, în contextul în care negocierile Turciei în perspectiva aderării, debutate în 2005, se află în impas, iar relațiile UE-Turcia sunt din ce în ce mai reci.

„Fiți sinceri cu noi: dacă nu ne doriți, spuneți-ne”, a lansat Cavusoglu către UE. În acest context, citând exemplul Croației, a cărei aderare a fost mai rapidă, Mevlut Cavusoglu a denunțat standardele duble.

Turcia a amenințat în repetate rânduri că va suspenda controversatul acordul vizând limitarea fluxului de refugiați din Siria spre Europa, încheiat în martie 2016 cu UE.

Începând cu vara anului 2016, relațiile dintre Turcia și Rusia s-au ameliorat, iar în luna octombrie a fost încheiat un acord în privind construcția unei conducte de gaze via Marea Neagră. Relațiile bune dintre Moscova și Ankara au rezistat și după asasinarea ambasadorului rus la Ankara, în decembrie trecut, după ce trecuseră printr-o adevărată criză în urma doborârii unui bombardier rusesc Su-24 de aviația turcă la granița cu Siria în noiembrie 2015.

Turcia și Rusia au decis recent să-și coordoneze acțiunile împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în această țară.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.