luni, decembrie 4, 2023

Conferinţa „Excelenţa în medicină şi farmacie”.

„Am propus şi în numele Colegiului Medicilor, şi în alte situaţii în care am fost un lucru care deocamdată nu este preluat de România, dar merită să fie preluat – să existe o organizaţie (…) sau un grup de reflecţie care, o dată la doi ani, fiind alcătuit din personalităţi medicale, (…) să analizeze ce tehnologii de vârf au apărut în lume în perioada precedentă. Să analizeze care dintre ele schimbă felul medicinii, care sunt costurile, să dea un aviz pentru un buget (…), un buget care să fie dedicat tehnologiei noi, să existe un aviz care din tehnologiile existente în lume cu adevărat schimbă lucrurile. Dacă se aleg în fiecare an sau la doi ani cinci tehnologii noi, banii acestor tehnologii să includă inclusiv trimiterea unor specialişti, care timp de şase luni sau cât e nevoie să înveţe tehnologia respectivă, apoi tehnologia să fie cumpărată şi implementată în instituţia sanitară de unde s-a trimis specialistul respectiv. Evident, trebuie să existe o competiţie a celor care doresc să preia tehnologia nouă pentru acest lucru”, a declarat, miercuri, prof. dr. Mircea Cinteză, membru în Colegiul Medicilor, la conferinţa „Excelenţa în medicină şi farmacie”.

foto 2 noi tehnologii
„ trebuie să existe o competiţie a celor care doresc să preia tehnologia nouă pentru acest lucru”, a declarat, miercuri, prof. dr. Mircea Cinteză, membru în Colegiul Medicilor, la conferinţa „Excelenţa în medicină şi farmacie”.

La eveniment a participat şi consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Diana Păun, care a afirmat că starea de sănătate a românilor s-a îmbunătăţit în ultimul deceniu, numai că ea continuă să rămână printre cele mai proaste în comparaţie cu celelalte ţări ale UE.
Ea a spus că există şi oportunităţi pentru dezvoltarea sistemului sanitar, cum ar fi apariţia noilor surse de finanţare rezultate din contracte de cercetare, programe de finanţare prin diverse mecanisme financiare, se pot accesa fonduri structurale pe zona elaborării unor proiecte, cu condiţia ca acestea să fie bine scrise şi să aibă şanse reale.

„Există posibilitatea parteneriatelor public-private, potenţialul de dezvoltare a pieţei de servicii există pe măsură ce creşte speranţa de viaţă, se diversifică serviciile pe care le putem oferi populaţiei şi există posiblitatea de a colabora cu clinici internaţionale. Turismul medical este o oportunitate şi de îmbunătăţire continuă a pregătirii profesionale a personalului prin participarea la circuitul ştiinţific internaţional”, a spus Diana Păun.
„Din punct de vedere al mandatului nostru, acesta nu va fi unul uşor, pentru că vor exista nişte modificări de direcţie, în primul rând sunt alegerile pentru PE, iar pe domeniul sănătăţii vor fi cu certitudine economii, ceea ce nu este avantajos, iar setarea va fi către reducerea poverii bolilor netransmisibile la care suntem în top. (…) În concluzie, preluarea Preşedinţiei Consiliului UE poate fi pentru România o mare oportunitate, dar dacă nu avem o planificare riguroasă, dacă nu avem coordonare, cooperare la nivelul tuturor actorilor se poate transforma într-o ameninţare. De aceea e important să valorificăm cele şase luni de mandat şi pentru asta îmi doresc ca toţi actorii din sistem să colaboreze”, a conchis Păun.

 


 

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.