vineri, aprilie 8, 2022

Conferinţa „Excelenţa în medicină şi farmacie”.

„Am propus şi în numele Colegiului Medicilor, şi în alte situaţii în care am fost un lucru care deocamdată nu este preluat de România, dar merită să fie preluat – să existe o organizaţie (…) sau un grup de reflecţie care, o dată la doi ani, fiind alcătuit din personalităţi medicale, (…) să analizeze ce tehnologii de vârf au apărut în lume în perioada precedentă. Să analizeze care dintre ele schimbă felul medicinii, care sunt costurile, să dea un aviz pentru un buget (…), un buget care să fie dedicat tehnologiei noi, să existe un aviz care din tehnologiile existente în lume cu adevărat schimbă lucrurile. Dacă se aleg în fiecare an sau la doi ani cinci tehnologii noi, banii acestor tehnologii să includă inclusiv trimiterea unor specialişti, care timp de şase luni sau cât e nevoie să înveţe tehnologia respectivă, apoi tehnologia să fie cumpărată şi implementată în instituţia sanitară de unde s-a trimis specialistul respectiv. Evident, trebuie să existe o competiţie a celor care doresc să preia tehnologia nouă pentru acest lucru”, a declarat, miercuri, prof. dr. Mircea Cinteză, membru în Colegiul Medicilor, la conferinţa „Excelenţa în medicină şi farmacie”.

foto 2 noi tehnologii
„ trebuie să existe o competiţie a celor care doresc să preia tehnologia nouă pentru acest lucru”, a declarat, miercuri, prof. dr. Mircea Cinteză, membru în Colegiul Medicilor, la conferinţa „Excelenţa în medicină şi farmacie”.

La eveniment a participat şi consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Diana Păun, care a afirmat că starea de sănătate a românilor s-a îmbunătăţit în ultimul deceniu, numai că ea continuă să rămână printre cele mai proaste în comparaţie cu celelalte ţări ale UE.
Ea a spus că există şi oportunităţi pentru dezvoltarea sistemului sanitar, cum ar fi apariţia noilor surse de finanţare rezultate din contracte de cercetare, programe de finanţare prin diverse mecanisme financiare, se pot accesa fonduri structurale pe zona elaborării unor proiecte, cu condiţia ca acestea să fie bine scrise şi să aibă şanse reale.

„Există posibilitatea parteneriatelor public-private, potenţialul de dezvoltare a pieţei de servicii există pe măsură ce creşte speranţa de viaţă, se diversifică serviciile pe care le putem oferi populaţiei şi există posiblitatea de a colabora cu clinici internaţionale. Turismul medical este o oportunitate şi de îmbunătăţire continuă a pregătirii profesionale a personalului prin participarea la circuitul ştiinţific internaţional”, a spus Diana Păun.
„Din punct de vedere al mandatului nostru, acesta nu va fi unul uşor, pentru că vor exista nişte modificări de direcţie, în primul rând sunt alegerile pentru PE, iar pe domeniul sănătăţii vor fi cu certitudine economii, ceea ce nu este avantajos, iar setarea va fi către reducerea poverii bolilor netransmisibile la care suntem în top. (…) În concluzie, preluarea Preşedinţiei Consiliului UE poate fi pentru România o mare oportunitate, dar dacă nu avem o planificare riguroasă, dacă nu avem coordonare, cooperare la nivelul tuturor actorilor se poate transforma într-o ameninţare. De aceea e important să valorificăm cele şase luni de mandat şi pentru asta îmi doresc ca toţi actorii din sistem să colaboreze”, a conchis Păun.

 


 

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.