Zaman Romania

Compania minieră de aur confirmă o scurgere de cianură în estul Turciei

O companie turcă de extracție a aurului a confirmat informații despre o scurgere de cianură în provincia estică Erzincan, după ce subiectul a ajuns viral pe rețelele de socializare, conform Ahval News.

Anagold Mining Inc. a spus că știrile din mass-media cu privire la cantitatea de scurgeri au fost exagerate, în timp ce a negat afirmațiile conform cărora scurgerea ar fi afectat râul Eufrat.

Compania a spus că este adevărată că 8 kilograme de apă a fost infestată cu cianură, însă afirmațiile despre tone de apă care au afectat Eufratul au fost „complet incorecte”

Ministerul Turciei Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice a anunțat sâmbătă că a trimis echipe de inspecție de mediu în regiune pentru a investiga situația.

Echipele nu au detectat nicio scurgere în râu și au curățat zona deversarii, a declarat ministerul într-o postare pe Twitter.

Funcționând în regiune din 2009, Anagold Madencilik a fost investigat pentru acuzații de poluare a mediului.

Anagold a primit cea mai mare sancțiune financiară de 16,4 milioane de lire (991.000 de dolari), în timp ce un proces a fost intentat la Procuratura Generală.

Știrile despre scurgere au început pe 21 iunie, cu afirmația că o țeavă care transporta cianură s-a rupt seara târziu, dar nu a fost descoperită decât la primele ore ale dimineții, ceea ce a făcut ca 20 de tone de apă infectată cu cianură să se scurgă într-un pârâu din apropiere înainte de a fuziona în râul Eufrat.