miercuri, aprilie 24, 2024

Comisarul european pentru politica de vecinătate este împotriva acordării de ajutor financiar Turciei

Statele membre ale Uniunii Europene nu ar trebui să ofere sprijin financiar Turciei, a sugerat miercuri, într-un interviu, comisarul european pentru politica de vecinătate, Johannes Hahn, înaintea unei vizite a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan în Germania, care va începe joi, relatează dpa.

„Situaţia nu poate fi rezolvată prin acordarea de pachete de ajutor sau de credite Ankarei de către UE sau de către statele membre la nivel individual”, a spus comisarul Johannes Hahn pentru cotidianul german Die Welt.

Nu este nevoie „ca noi să ne implicăm la acest moment”, a mai afirmat el.

Problemele economice fundamentale cu care se confruntă Turcia au fost create intern, a adăugat Johannes Hahn.

Lira turcă şi-a pierdut peste 40% din valoare comparativ cu dolarul american de la începutul anului, în contextul unei dispute cu SUA în jurul reţinerii în închisoare a unui pastor american în Turcia.

Căderea lirei înrăutăţeşte situaţia dificilă a unei economii care se confruntă cu probleme structurale precum inflaţia ridicată şi deficitul de cont curent.

Legăturile financiare şi de afaceri cu Germania ar urma să fie unul din subiectele centrale de pe agenda vizitei lui Erdogan în Germania.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.