luni, decembrie 11, 2023

[COMENTARIU] – PROIECTELE ISLAMISTE RADICALE ALE LUI ERDOĞAN DIN MACEDONIA

de Abdullah Bozkurt

Macedonia a devenit ținta unui islamism ostil, impus cu discreție de către guvernul președintelui autocrat Recep Tayyip Erdoğan, care a pus în aplicare politici de radicalizare a musulmanilor din această țară (a cărei populație este de numai 2 milioane). Din perspectiva Ankarei, Macedonia (care are o structură demografică diversă și care ocupă o poziție strategică în Balcani) este considerată o rampă de lansare în ceea ce privește avansarea proiectelor islamiste elaborate de regimul Erdoğan pentru întreaga Europa de Sud-Est.

Recrutarea tinerilor musulmani din Macedonia a fost încurajată de ONG-urile islamiste, care beneficiază de susținerea politică și financiară a guvernului Erdoğan, în timp ce entitățile oficiale ale guvernului turc sunt implicate în proiecte mai puțin bătătoare la ochi, spre a asista și a încuraja aceste eforturi de prozelitism. În primul rând, două ONG-uri islamiste turcești se deosebesc de toate celelalte, deși există și unele care operează din umbră.

Dacă nu se vor impune piedici, acest proiect preferat al lui Erdoğan reprezintă nu numai un pericol real pentru securitatea Macedoniei, ci prezintă, de asemenea, nu puține riscuri de a afecta toate statele vecine, răspândindu-se..

Unul  din aceste ONG-uri este Fundația Drepturilor Libertăților Omului și a Ajutoarelor Umanitare (İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı sau İHH în limba turcă), o organizație pro-guvernamentală islamistă care a transportat arme de contrabandă către jihadiști afiliați la al-Qaeda (din Siria și Libia). O anchetă confidențială din 2014 a demonstrat că șeful İHH, Bülent Yıldırım, lucra îndeaproape cu Hakan Fidan, șeful Serviciului Turc de Informaţii (MİT), precum și cu un ins din cercul de apropiați ai lui Erdoğan.

ONG care Promovează fără sfială, Jihadul…

Al doilea ONG este Fundația Structurii Sociale (Sosyal Doku Vakfı în limba turcă), care este condusă de jihadistul Nurettin Yıldız, un imam radical care este un aliat apropiat al președintelui turc. Yıldız, deseori ține predici unor grupări ale tineretului afiliate fundației, care este condusă de familia lui Erdoğan, precum și tinerilor membri ai Partidului Dreptății și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare. Acesta promovează fără sfială Jihadul, consideră democrația un sistem pentru necredincioși, spunând că nu poate fi folosit decât în mod machiavelic, pentru a putea ajunge la putere. Viziunea sa se potrivește perfect modelului ideologic al lui Erdoğan, care s-a folosit de alegeri democratice pentru a deveni un tiran, pedepsindu-i cu închisoarea pe criticii săi și compromițând afacerile disidenților. Yıldız este cel care l-a radicalizat pe tânărul polițist afiliat la al-Nusra, care l-a asasinat pe ambasadorul rus din Turcia, în Ankara, în decembrie 2016. Acest imam radical chiar a sugerat că ar trebui ca disidenții închiși la ordinul lui Erdoğan să fie omorâți, ori ca mâinile și picioarele să le fie retezate, nemeritând să le fie acordate prea multă grijă în închisori.

Acest individ radical se străduiește să-şi extindă operațiunile în Macedonia de aproape un deceniu. Pe 3 februarie 2018, Rufat Sherifi, șeful Forumului Islamic al Tineretului (Forumi Rinor Islam sau FRI), precum și asociații săi din Macedonia l-au vizitat pe Yıldız în biroul său de la Istanbul, unde au discutat despre proiecte comune. Acesta nu este primul contact cu FRI, deoarece Yıldız a fost invitat în 2009 în Macedonia să țină o serie de prelegeri la invitația FRI. De asemenea, în decembrie 2010, un grup de imami din Macedonia au fost găzduiți de Yıldız la Istanbul.

Sherifi este şi el implicat într-o altă organizație de caritate numită Kalliri i Mirësisë/ Spic de Blândețe, [o asociație umanitară care este în parteneriat cu İHH], care are o amprentă vizibilă în această țară. De fapt, au existat trei cetățeni macedoneni care au fost de partea flotilei care a acționat, la inițiativa İHH, împotriva blocadei din Gaza (în 2010). Un conflict violent la bordul navei Mavi Marmara a provocat un atac maritim, nouă cetățeni turci și un unul turco-american pierzându-și viața.

Agențiile guvernamentale turcești au legături cu islamiștii macedoneni, prin intermediul acestor asociații islamiste

Interesant este faptul că agențiile guvernamentale turcești au legături cu islamiștii macedoneni, prin intermediul acestor asociații islamiste. De exemplu, Agenția Cooperării și Coordonării din Turcia (TİKA), agenția guvernamentală de ajutor umanitar operând în afara teritoriului Turciei, a ales, de asemenea, Kalliri i Mirësisë drept partener local, finanțând proiecte coordonate de Sherifi și de asociații săi. TİKA are un birou la Skopje, precum şi un coordonator pe toată Macedonia, unde a finalizat aproape 600 de proiecte până la sfârșitul anului 2017.

Fundația educațională imensă Maarif, a guvernului turc, care a fost înființată printr-o lege specială pe care Erdoğan a impus-o în Parlament în iunie 2016, este activă și în această țară, încercând să obțină sprijin pentru proiectele care-i vor transforma pe tinerii macedoneni în exponenți ai islamismului lui Erdoğan (care se consideră lider al tuturor musulmanilor, un calif cu titlu neoficial).

Justificând proiectul de lege cu privire la Fundația Maarif în Parlament, pe 16 iunie 2016, ministrul Educației İsmet Yılmaz a subliniat faptul că fundația este deținută de stat, descriind inițiativa drept o dovadă a ambiției statului turc de-şi exercita o mai mare influenta în lume. A spus că fundația va opera de la „Balcani până la Turkistanul de Est [Regiunea Autonomă Uigură Xinjiang din China], din Somalia până în Canada”.

Maarif este condusă efectiv de indivizi islamişti, cum ar fi Osman Nuri Kabaktepe, membru al consiliului de administrație. Kabaktepe a lucrat, de asemenea, în cadrul consiliului İHH. Potrivit legii, Maarif a fost autorizată să primească fonduri internaționale, sugerându-se că poate acționa ca o „mașină de spălat bani”, pentru a spăla bani din surse discutabile, aparent alocați unor proiecte educaționale. De fapt, în timpul unei vizite efectuate de către ministrul turc Lütfi Elvan în Arabia Saudită în octombrie 2016, ministrul comerțului și investițiilor din Arabia Saudită Majid bin Abdullah Al Qasabi și vicepreședintele Băncii Islamice pentru Dezvoltare (IDB), Ahmet Tıktık, s-au angajat să ofere fonduri pentru Maarif, pentru a construi școli în străinătate. Acest lucru înseamnă că doctrinele salafiste se vor răspândi peste hotare, inclusiv în Macedonia, printr-o fundație a guvernului turc.

Yunus Emre, o agenție de promovare a culturii turcești aparținând tot guvernului turc, este o altă înstituţie care activează în Macedonia. Este clar că Erdoğan îndeamnă toate agențiile guvernamentale să se concentreze asupra acestei națiuni balcanice, cu tot felul de planuri aparent inocente, cum ar fi construirea de moschei ori școli, un proiect de mare anvergură având drept ţel crearea unui stat vasal, care să fie loial regimului său islamist. Creditorul de stat Halkbank, care a fost implicat în încălcarea de sancțiuni spre beneficiul regimului iranian, cu aprobarea președintelui Erdoğan (care a beneficiat de comisioane de pe urma operațiunilor de spălare a banilor), a înființat o instituție bancar-financiară în Macedonia împreună cu Halkbank din Skopje. Această bancă este a cincea ca mărime din Turcia și oferă ca o modalitate pentru transferul de fonduri. Agențiile americane au avut în vedere această bancă de ceva timp. Hakan Atilla, un bancher cu vechime, care era responsabil de operațiunile internaționale în serviciul Halkbank, a fost condamnat în ianuarie 2018 sub diverse învinuiri penale în instanța federală americană din New York.

Pentru a coordona multitudinea activităților care vizează acest mic stat balcanic, Erdoğan a numit în iunie 2016 un deputat din partea partidului său, Tülin Erkal Kara, în calitate de ambasador. Kara a fost numită pe criterii strict politice, nefiind diplomat de meserie. Această persoană știe că fișa de post nu se limitează la exprimarea de curtoazii diplomatice și organizarea de recepții. Kara s-a ocupat cu gestionarea „traficului” dintre Ankara și Skopje, cei din serviciile de securitate din Turcia făcându-i vizite destul de dese pentru a menține „taraba” instalată de guvernul turc în Macedonia pentru a gestiona operațiunile clandestine în bazarul balcanic. Dacă nu se vor impune piedici, acest proiect preferat al lui Erdoğan reprezintă nu numai un pericol real pentru securitatea Macedoniei, ci prezintă, de asemenea, nu puține riscuri de a afecta toate statele vecine, răspândindu-se.


SURSA: https://www.turkishminute.com/2018/02/07/opinion-erdogans-creeping-radical-islamist-projects-in-macedonia/


 

Albania: O profesoară a școlii fondate de către Erdogan, a fost arestată pentru propagandă ISIS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.