vineri, ianuarie 7, 2022

[COMENTARIU] – PROIECTELE ISLAMISTE RADICALE ALE LUI ERDOĞAN DIN MACEDONIA

de Abdullah Bozkurt

Macedonia a devenit ținta unui islamism ostil, impus cu discreție de către guvernul președintelui autocrat Recep Tayyip Erdoğan, care a pus în aplicare politici de radicalizare a musulmanilor din această țară (a cărei populație este de numai 2 milioane). Din perspectiva Ankarei, Macedonia (care are o structură demografică diversă și care ocupă o poziție strategică în Balcani) este considerată o rampă de lansare în ceea ce privește avansarea proiectelor islamiste elaborate de regimul Erdoğan pentru întreaga Europa de Sud-Est.

Recrutarea tinerilor musulmani din Macedonia a fost încurajată de ONG-urile islamiste, care beneficiază de susținerea politică și financiară a guvernului Erdoğan, în timp ce entitățile oficiale ale guvernului turc sunt implicate în proiecte mai puțin bătătoare la ochi, spre a asista și a încuraja aceste eforturi de prozelitism. În primul rând, două ONG-uri islamiste turcești se deosebesc de toate celelalte, deși există și unele care operează din umbră.

Dacă nu se vor impune piedici, acest proiect preferat al lui Erdoğan reprezintă nu numai un pericol real pentru securitatea Macedoniei, ci prezintă, de asemenea, nu puține riscuri de a afecta toate statele vecine, răspândindu-se..

Unul  din aceste ONG-uri este Fundația Drepturilor Libertăților Omului și a Ajutoarelor Umanitare (İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı sau İHH în limba turcă), o organizație pro-guvernamentală islamistă care a transportat arme de contrabandă către jihadiști afiliați la al-Qaeda (din Siria și Libia). O anchetă confidențială din 2014 a demonstrat că șeful İHH, Bülent Yıldırım, lucra îndeaproape cu Hakan Fidan, șeful Serviciului Turc de Informaţii (MİT), precum și cu un ins din cercul de apropiați ai lui Erdoğan.

ONG care Promovează fără sfială, Jihadul…

Al doilea ONG este Fundația Structurii Sociale (Sosyal Doku Vakfı în limba turcă), care este condusă de jihadistul Nurettin Yıldız, un imam radical care este un aliat apropiat al președintelui turc. Yıldız, deseori ține predici unor grupări ale tineretului afiliate fundației, care este condusă de familia lui Erdoğan, precum și tinerilor membri ai Partidului Dreptății și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare. Acesta promovează fără sfială Jihadul, consideră democrația un sistem pentru necredincioși, spunând că nu poate fi folosit decât în mod machiavelic, pentru a putea ajunge la putere. Viziunea sa se potrivește perfect modelului ideologic al lui Erdoğan, care s-a folosit de alegeri democratice pentru a deveni un tiran, pedepsindu-i cu închisoarea pe criticii săi și compromițând afacerile disidenților. Yıldız este cel care l-a radicalizat pe tânărul polițist afiliat la al-Nusra, care l-a asasinat pe ambasadorul rus din Turcia, în Ankara, în decembrie 2016. Acest imam radical chiar a sugerat că ar trebui ca disidenții închiși la ordinul lui Erdoğan să fie omorâți, ori ca mâinile și picioarele să le fie retezate, nemeritând să le fie acordate prea multă grijă în închisori.

Acest individ radical se străduiește să-şi extindă operațiunile în Macedonia de aproape un deceniu. Pe 3 februarie 2018, Rufat Sherifi, șeful Forumului Islamic al Tineretului (Forumi Rinor Islam sau FRI), precum și asociații săi din Macedonia l-au vizitat pe Yıldız în biroul său de la Istanbul, unde au discutat despre proiecte comune. Acesta nu este primul contact cu FRI, deoarece Yıldız a fost invitat în 2009 în Macedonia să țină o serie de prelegeri la invitația FRI. De asemenea, în decembrie 2010, un grup de imami din Macedonia au fost găzduiți de Yıldız la Istanbul.

Sherifi este şi el implicat într-o altă organizație de caritate numită Kalliri i Mirësisë/ Spic de Blândețe, [o asociație umanitară care este în parteneriat cu İHH], care are o amprentă vizibilă în această țară. De fapt, au existat trei cetățeni macedoneni care au fost de partea flotilei care a acționat, la inițiativa İHH, împotriva blocadei din Gaza (în 2010). Un conflict violent la bordul navei Mavi Marmara a provocat un atac maritim, nouă cetățeni turci și un unul turco-american pierzându-și viața.

Agențiile guvernamentale turcești au legături cu islamiștii macedoneni, prin intermediul acestor asociații islamiste

Interesant este faptul că agențiile guvernamentale turcești au legături cu islamiștii macedoneni, prin intermediul acestor asociații islamiste. De exemplu, Agenția Cooperării și Coordonării din Turcia (TİKA), agenția guvernamentală de ajutor umanitar operând în afara teritoriului Turciei, a ales, de asemenea, Kalliri i Mirësisë drept partener local, finanțând proiecte coordonate de Sherifi și de asociații săi. TİKA are un birou la Skopje, precum şi un coordonator pe toată Macedonia, unde a finalizat aproape 600 de proiecte până la sfârșitul anului 2017.

Fundația educațională imensă Maarif, a guvernului turc, care a fost înființată printr-o lege specială pe care Erdoğan a impus-o în Parlament în iunie 2016, este activă și în această țară, încercând să obțină sprijin pentru proiectele care-i vor transforma pe tinerii macedoneni în exponenți ai islamismului lui Erdoğan (care se consideră lider al tuturor musulmanilor, un calif cu titlu neoficial).

Justificând proiectul de lege cu privire la Fundația Maarif în Parlament, pe 16 iunie 2016, ministrul Educației İsmet Yılmaz a subliniat faptul că fundația este deținută de stat, descriind inițiativa drept o dovadă a ambiției statului turc de-şi exercita o mai mare influenta în lume. A spus că fundația va opera de la „Balcani până la Turkistanul de Est [Regiunea Autonomă Uigură Xinjiang din China], din Somalia până în Canada”.

Maarif este condusă efectiv de indivizi islamişti, cum ar fi Osman Nuri Kabaktepe, membru al consiliului de administrație. Kabaktepe a lucrat, de asemenea, în cadrul consiliului İHH. Potrivit legii, Maarif a fost autorizată să primească fonduri internaționale, sugerându-se că poate acționa ca o „mașină de spălat bani”, pentru a spăla bani din surse discutabile, aparent alocați unor proiecte educaționale. De fapt, în timpul unei vizite efectuate de către ministrul turc Lütfi Elvan în Arabia Saudită în octombrie 2016, ministrul comerțului și investițiilor din Arabia Saudită Majid bin Abdullah Al Qasabi și vicepreședintele Băncii Islamice pentru Dezvoltare (IDB), Ahmet Tıktık, s-au angajat să ofere fonduri pentru Maarif, pentru a construi școli în străinătate. Acest lucru înseamnă că doctrinele salafiste se vor răspândi peste hotare, inclusiv în Macedonia, printr-o fundație a guvernului turc.

Yunus Emre, o agenție de promovare a culturii turcești aparținând tot guvernului turc, este o altă înstituţie care activează în Macedonia. Este clar că Erdoğan îndeamnă toate agențiile guvernamentale să se concentreze asupra acestei națiuni balcanice, cu tot felul de planuri aparent inocente, cum ar fi construirea de moschei ori școli, un proiect de mare anvergură având drept ţel crearea unui stat vasal, care să fie loial regimului său islamist. Creditorul de stat Halkbank, care a fost implicat în încălcarea de sancțiuni spre beneficiul regimului iranian, cu aprobarea președintelui Erdoğan (care a beneficiat de comisioane de pe urma operațiunilor de spălare a banilor), a înființat o instituție bancar-financiară în Macedonia împreună cu Halkbank din Skopje. Această bancă este a cincea ca mărime din Turcia și oferă ca o modalitate pentru transferul de fonduri. Agențiile americane au avut în vedere această bancă de ceva timp. Hakan Atilla, un bancher cu vechime, care era responsabil de operațiunile internaționale în serviciul Halkbank, a fost condamnat în ianuarie 2018 sub diverse învinuiri penale în instanța federală americană din New York.

Pentru a coordona multitudinea activităților care vizează acest mic stat balcanic, Erdoğan a numit în iunie 2016 un deputat din partea partidului său, Tülin Erkal Kara, în calitate de ambasador. Kara a fost numită pe criterii strict politice, nefiind diplomat de meserie. Această persoană știe că fișa de post nu se limitează la exprimarea de curtoazii diplomatice și organizarea de recepții. Kara s-a ocupat cu gestionarea „traficului” dintre Ankara și Skopje, cei din serviciile de securitate din Turcia făcându-i vizite destul de dese pentru a menține „taraba” instalată de guvernul turc în Macedonia pentru a gestiona operațiunile clandestine în bazarul balcanic. Dacă nu se vor impune piedici, acest proiect preferat al lui Erdoğan reprezintă nu numai un pericol real pentru securitatea Macedoniei, ci prezintă, de asemenea, nu puține riscuri de a afecta toate statele vecine, răspândindu-se.


SURSA: https://www.turkishminute.com/2018/02/07/opinion-erdogans-creeping-radical-islamist-projects-in-macedonia/


 

Albania: O profesoară a școlii fondate de către Erdogan, a fost arestată pentru propagandă ISIS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,