sâmbătă, mai 25, 2024

COMENTARİU: ALEGERİLE DİN TURCİA TREBUİE SĂ ASİGURE RENAŞTEREA NAŢİUNİİ

Duminică, 24 iunie, cetăţenii turci vor alege un nou preşedinte şi un nou parlament într-un scrutin de importanţă istorică. Turcia se află la răspântie. Naţiunea va decide: ori va oferi preşedintelui întreaga putere ori va face posibilă reîntoarcerea la democraţia parlamentară.

Alegerile de duminică din Turcia vor fi o bornă de hotar. Ele trebuie să asigure renaşterea naţiunii şi să-i vindece rănile. Orice alt rezultat ar fi o catastrofă, consideră Seda Serdar.

Cele mai recente sondaje efectuate de Institutul Gezici anticipează că partidul AKP al preşedintelui Erdogan va pierde majoritatea parlamentară iar alegerile prezidenţiale vor fi decise abia în turul doi. Erdogan este creditat în sondaje cu 48 la sută din voturi iar rivalul său, social-democratul Muharrem Ince din partea Partidului Popular Republican (CHP), pare pregătiti pentru o luptă pe viaţă şi pe moarte.

PREGĂTİŢİ PENTRU UN NOU ÎNCEPUT

Dar cât de credibile sunt aceste sondaje? Păi nu prea sunt, dacă ţinem cont de experienţele trecute. În plus, numărul celor indecişi este mult mai mare în acest an. Iar atmosfera de frică generală cultivată de Erdogan de-a lungul ultimilor ani îi face pe numeroşi alegători să nu-şi declare preferinţele reale.

Dar indiferent de sondaje, Turcia este pregătită pentru un nou început. Opoziţia a derulat o campanie electorală de succes, prezentând candidaţi puternici. Poate că a fost chiar cea mai eficientă campanie din ultimii 16 ani, dominaţi de Erdogan. Candidatul CHP la prezidenţiale, Ince, pare să transforme retorica lui Erdogan într-o armă cu care să-l învingă. Iar Meral Aksener, fost ministru de Interne şi lider al nou-înfiinţatului partid kemalist IYI, nu se fereşte de confruntări şi desfiinţează cu vădită plăcere promisiunile de campanie ale lui Erdogan. La rândul său, Selahattin Demirtas, liderul formaţiunii pro-kurde HDP, deşi se află în închisoare, a produs o adevărată furtună în reţelele de socializare prin mesaje twitter inteligente şi pline de umor. Toate acestea dau speranţă oamenilor, un sentiment care a lipsit pe durata regimului întunecat şi opresiv al AKP.

De asemenea, electoratul pare să fi învăţat din erorile trecutului. Anul acesta, în ziua alegerilor vor fi prezenţi în secţiile de votare mai mulţi oameni decât pe plajele de la malul mării.

PRİMUL PAS: ALEGERİ CORECTE

Schimbarea se simte în aer, dar pentru a deveni realitate este nevoie de alegeri libere şi corecte. Opoziţia şi observatorii şi-au terminat pregătirile. Dacă vor constata cea mai mică fraudă sau manipulare, guvernul nu va mai scăpa atât de uşor ca până acum. Oamenii s-au săturat, sistemul actual nu mai poate fi menţinut.

Lira turcească s-a depreciat cu 50 la sută în raport cu dolarul american pe parcursul ultimilor doi ani. Investitorii străini ocolesc Turcia în condiţiile în care ţara se află într-o stare de necesitate perpetuă. Sistemul de justiţie este blocat. Mii de oameni şi-au pierdut slujbele şi mulţi alţii au fost arestaţi. Presa este sub asediu, iar ce a mai rămas din mass media independentă stă să se sufoce.

seçim sandık ile ilgili görsel sonucu

ZİUA DE DUPĂ ALEGERİ

Rivalii puternici, o campanie AKP slabă, economia care se clatină şi voinţa de schimbare fac neverosimilă o victorie a lui Erdogan încă din primul tur de scrutin.

Dacă AKP îşi pierde majoritatea parlamentară şi va fi nevoie de un al doilea tur al prezidenţialelor, opoziţia se va simţi revigorată. Cu toate dificultăţile financiare şi de politică internă care se arată la orizont, orice nou lider va trebui să se află într-o poziţie de forţă pentru a duce la îndeplinire durerosul proces de renaştere a naţiunii sale.


Sursa: http://www.dw.com/ro/comentariu-alegerile-din-turcia-trebuie-s%C4%83-asigure-rena%C5%9Fterea-na%C5%A3iunii/a-44353233

 

 

 

 

 

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.