vineri, noiembrie 22, 2024

Comemorare: Praga la 50 de ani de la înăbușirea mișcării reformatoare din 1968

Cehii şi slovacii marchează marţi împlinirea a 50 de ani de la înăbuşirea de către tancurile sovietice a mişcării reformatoare ‘Primăvara de la Praga’, adunările din cursul zilei prilejuind însă şi contestarea guvernului actual, susţinut de comunişti, relatează AFP.

O ceremonie de omagiere a celor peste 400 de victime ale intervenţiei militare şi ocupaţiei sovietice a fost organizată la miezul zilei la Praga, în faţa clădirii Radiodifuziunii, şi presărată cu vii proteste împotriva guvernului miliardarului Andrej Babis.

La 21 august 1968, în jur de 15 cehi, în majoritate tineri, şi-au găsit moartea în acest loc în timp ce încercau să împiedice cu mâinile goale ocuparea clădirii de către invadatori.

foto 2 primavara de la praga
În noaptea de 20 spre 21 august 1968, 30 de divizii sovietice, susţinute de unităţi bulgare, ungare, poloneze şi est-germane, au pus capăt în mod brutal acestui vis efemer.

Guvernul Babis, din care fac parte mişcarea populistă ANO a premierului şi partidul social-democrat CSSD, nu a putut obţine votul de învestitură decât cu sprijinul partidului comunist KSCM, nostalgic al fostului regim.

‘Cine guvernează împreună cu comuniştii dezonorează victimele ocupaţiei din 1968!’, se putea citi, marţi, pe pancarta unui protestatar.

Discursul lui Babis şi cel al lui preşedintelui Camerei Deputaţilor, Radek Vondracek, şi el membru al ANO, au fost întâmpinate cu strigăte de ‘Ruşine!’ şi de fluierături din partea mai multor sute de manifestanţi.

Precursoare a ‘perestrokăi’ lui Gorbaciov, Primăvara de la Praga, personificată de Alexander Dubcek, s-a tradus printr-o reformă politică şi economică, ridicarea cenzurii şi o liberalizare a activităţilor culturale.

Imaginile înăbușirii mișcării din Cehoslovacia au devenit mitice

În noaptea de 20 spre 21 august 1968, 30 de divizii sovietice, susţinute de unităţi bulgare, ungare, poloneze şi est-germane, au pus capăt în mod brutal acestui vis efemer.

‘În urmă cu 50 de ani, invazia sovietică în Cehoslovacia a înăbuşit Primăvara de la Praga. Însă această dorinţă de libertate şi de democraţie a supravieţuit şi constituie esenţialul a ceea ce uneşte Europa astăzi’, a transmis marţi, pe Twitter, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Primăvara de la Praga, personificată de Alexander Dubcek, s-a tradus printr-o reformă politică şi economică, ridicarea cenzurii şi o liberalizare a activităţilor culturale.

Pe parcursul zilei de marţi, în Cehia au avut loc numeroase ceremonii, concerte şi adunări.Luni, mai multe sute de manifestanţi s-au reunit în faţa ambasadei Rusiei la Praga, la chemarea mai multor ONG-uri locale, sub cuvântul de ordine ‘Noi nu uităm’.Pe tot parcursul zilei, televiziunea publică Ceska Televize (CT) difuzează emisiuni speciale, în aşteptarea discursului preşedintelui slovac Andrej Kiska, în timpul serii.

‘August 1968 figurează printre acele evenimente care trebuie mereu aduse aminte generaţiilor viitoare. Aceste evenimente au afectat fiecare familie şi rămân în memoria părinţilor şi bunicilor noştri’, a scris premierul slovac Peter Pellegrini, în paginile cotidianului Hospodarske Noviny de marţi.

În schimb, preşedintele ceh Milos Zeman, căruia i se reproşează adesea o politică prorusă, a ales să păstreze tăcerea.

Absenţa lui Zeman, un fost comunist ca şi Babis, de la ceremoniile de comemorare a fost criticată aspru de opoziţia de dreapta. Purtătorul său de cuvânt, Jiri Ovcacek, a declarat însă că preşedintele a făcut deja ‘dovada curajului său opunându-se public ocupaţiei în 1968’.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.