joi, aprilie 7, 2022

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Iată că a trecut un an de la articolul în care povesteam despre postul în izolare. Dacă atunci îl scriam în cea de-a douăzecea și ceva zi a postului, astăzi îl scriu fix în prima zi. Ceea ce pot să confirm sau să infirm de atunci până acum, este modalitatea în care Sărbătoarea de Sfârșit a Ramadan-ului a avut loc.  

Așa cum preconizam, prima zi a Sărbătorii de Sfârșit a Ramadan-ului, în care bărbații mergeau dis-de-dimineață la moschee pentru a realiza rugăciunea, precum și momentul în care familiile se întâlneau pentru a se felicita și a oferi dulciuri și cadouri copiilor, nu a mai avut loc fizic. Totul s-a transpus în lumea virtuală. De la poze cu dulciuri, baclavale, la felicitări animate sau „live-uri” prin aplicațiile mobile. 

Cu toate acestea, nu pot spune că anul acesta aduce mari schimbări. Teama de contactare a virusului s-a amplificat, mai ales că mulți oameni s-au îmbolnăvit între timp. Imunizați natural  (prin contactarea virusului) sau prin vaccin, musulmanii din comunitate sunt în continuare prudenți în ceea ce privește întâlnirile fizice – ceea ce este și normal. 

Dacă ar fi să vorbim despre schimbări pozitive care cel mai probabil vor avea loc în perioada Ramadan-ului 2021, ar fi acelea că membrii din familie sau prieteni apropiați vor servi măcar o dată masa de Iftar împreună. Cel mai probabil, colegi, prieteni, rude, în limita a 2-3 familii se vor întâlni la masa de Iftar – masa de deschidere a postului -, respectând regulile de protecție precum și restricțiile de circulație. 

Anul acesta, cea mai târzie masă de rupere a postului va fi servită în jurul orei 20:35, fapt pentru care cei apropiați vor avea timp să se întâlnească, respectând regulile de circulație – până în ora 22:00. 

Cel mai probabil, rugăciunea de deschidere a Sărbătorii de Ramadan, precum și a întâlnirilor de felicitare, vor avea loc în cercuri restrânse. Însă, cum abia suntem la începutul perioadei, până la sfârșitul lunii, pot apărea diferite schimbări.

 Obiceiuri apărute în 2020 ce se vor ține și în 2021 

Cum 2020 ne-a învățat să postim, să sărbătorim și să ne întâlnim online, aceste obiceiuri adaptate noului, se păstrează și în 2021 – cel mai probabil vor continua să existe mulți ani de aici înainte. 

Citirea Coranului, discuțiile religioase, concursurile de învățare a rugăciunilor pentru copii sunt deja programate online. Până și premiile pentru copii au fost și sunt adaptate „noului”. De la telefoane, la tablete și laptop-uri sunt promise celor care vor fi primii care vor cucerii juriul, din punct de vedere spiritual. 

Cu siguranță această adaptare a spiritualului la online, nu ar trebui să fie un lucru care să ne sperie sau să ne învrăjbească, ci să fie o modalitate prin care să ne conectăm continuu cu Divinitatea. 

Într-o perioadă agitată, tulbure și deloc prietenoasă cu starea fizică și mai ales psihică a omului, credința și spiritualitatea sunt singurele ancore care-l pot menține pe acesta din urmă pe linia de plutire; îl pot menține în echilibru.

Încrederea și ideea că toate au sens și un sfârșit – până și lucrurile rele – vin din credință; vin din credința în Divinitate. Cu toții avem de învățat din încercările colective, iar un primul lucru ar fi acela că suntem cu toții oameni și trebuie să ne ajutăm între noi, indiferent de naționalitate, etnie, religie sau nivel social. 

Postu-i post, oricum i-am spune

Un alt aspect ce se repetă și în 2021, este acela al postului în două religii diferite: postul și Sărbătoarea Paștelui la creștinii ortodocși și postul și Sărbătoarea Ramadan-ului la musulmani. 

La fel ca anul trecut, perioada Ramadan-ului coincide cu o perioadă din postul Paștelui la creștinii ortodocși. Cu alte cuvinte, indiferent de apartenența religioasă, oamenii de pretutindeni împărtășesc aceleași valori și aceleași reguli, dar sub alte forme sau denumiri. Acest fapt poate doar să ne demonstreze încă o dată că trebuie să ținem cont și să promovăm valorile comune, valorile umane, fără a ne lăsa conduși de teamă, furie și răutate.

Adaptați schimbării

 Într-o notă optimistă, obișnuită cu incertitudinea, urez tuturor celor care țin post sau încep să țină post, o perioadă benefică atât din punct de vedere spiritual cât și lumesc. Cu siguranță toate aceste încercări colective, apărute dintr-o dată, reprezintă modalitatea prin care indiferent de apartenența religioasă sau spirituală, ne vom conecta la valorile universale ce ne definesc și ne unesc ca oameni. 

Post binecuvântat tuturor celor care postesc în această perioadă! Sărbători Pascale fericite tuturor creștinilor ortodocși ce vor sărbători în perioada 2-3 mai, precum și Sărbătoare de Ramadan binecuvântată, tuturor musulmanilor în perioada 13-15 mai!

Cristina Mihaela Ekşioğlu/Editorialist 

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.