marți, aprilie 27, 2021

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Iată că a trecut un an de la articolul în care povesteam despre postul în izolare. Dacă atunci îl scriam în cea de-a douăzecea și ceva zi a postului, astăzi îl scriu fix în prima zi. Ceea ce pot să confirm sau să infirm de atunci până acum, este modalitatea în care Sărbătoarea de Sfârșit a Ramadan-ului a avut loc.  

Așa cum preconizam, prima zi a Sărbătorii de Sfârșit a Ramadan-ului, în care bărbații mergeau dis-de-dimineață la moschee pentru a realiza rugăciunea, precum și momentul în care familiile se întâlneau pentru a se felicita și a oferi dulciuri și cadouri copiilor, nu a mai avut loc fizic. Totul s-a transpus în lumea virtuală. De la poze cu dulciuri, baclavale, la felicitări animate sau „live-uri” prin aplicațiile mobile. 

Cu toate acestea, nu pot spune că anul acesta aduce mari schimbări. Teama de contactare a virusului s-a amplificat, mai ales că mulți oameni s-au îmbolnăvit între timp. Imunizați natural  (prin contactarea virusului) sau prin vaccin, musulmanii din comunitate sunt în continuare prudenți în ceea ce privește întâlnirile fizice – ceea ce este și normal. 

Dacă ar fi să vorbim despre schimbări pozitive care cel mai probabil vor avea loc în perioada Ramadan-ului 2021, ar fi acelea că membrii din familie sau prieteni apropiați vor servi măcar o dată masa de Iftar împreună. Cel mai probabil, colegi, prieteni, rude, în limita a 2-3 familii se vor întâlni la masa de Iftar – masa de deschidere a postului -, respectând regulile de protecție precum și restricțiile de circulație. 

Anul acesta, cea mai târzie masă de rupere a postului va fi servită în jurul orei 20:35, fapt pentru care cei apropiați vor avea timp să se întâlnească, respectând regulile de circulație – până în ora 22:00. 

Cel mai probabil, rugăciunea de deschidere a Sărbătorii de Ramadan, precum și a întâlnirilor de felicitare, vor avea loc în cercuri restrânse. Însă, cum abia suntem la începutul perioadei, până la sfârșitul lunii, pot apărea diferite schimbări.

 Obiceiuri apărute în 2020 ce se vor ține și în 2021 

Cum 2020 ne-a învățat să postim, să sărbătorim și să ne întâlnim online, aceste obiceiuri adaptate noului, se păstrează și în 2021 – cel mai probabil vor continua să existe mulți ani de aici înainte. 

Citirea Coranului, discuțiile religioase, concursurile de învățare a rugăciunilor pentru copii sunt deja programate online. Până și premiile pentru copii au fost și sunt adaptate „noului”. De la telefoane, la tablete și laptop-uri sunt promise celor care vor fi primii care vor cucerii juriul, din punct de vedere spiritual. 

Cu siguranță această adaptare a spiritualului la online, nu ar trebui să fie un lucru care să ne sperie sau să ne învrăjbească, ci să fie o modalitate prin care să ne conectăm continuu cu Divinitatea. 

Într-o perioadă agitată, tulbure și deloc prietenoasă cu starea fizică și mai ales psihică a omului, credința și spiritualitatea sunt singurele ancore care-l pot menține pe acesta din urmă pe linia de plutire; îl pot menține în echilibru.

Încrederea și ideea că toate au sens și un sfârșit – până și lucrurile rele – vin din credință; vin din credința în Divinitate. Cu toții avem de învățat din încercările colective, iar un primul lucru ar fi acela că suntem cu toții oameni și trebuie să ne ajutăm între noi, indiferent de naționalitate, etnie, religie sau nivel social. 

Postu-i post, oricum i-am spune

Un alt aspect ce se repetă și în 2021, este acela al postului în două religii diferite: postul și Sărbătoarea Paștelui la creștinii ortodocși și postul și Sărbătoarea Ramadan-ului la musulmani. 

La fel ca anul trecut, perioada Ramadan-ului coincide cu o perioadă din postul Paștelui la creștinii ortodocși. Cu alte cuvinte, indiferent de apartenența religioasă, oamenii de pretutindeni împărtășesc aceleași valori și aceleași reguli, dar sub alte forme sau denumiri. Acest fapt poate doar să ne demonstreze încă o dată că trebuie să ținem cont și să promovăm valorile comune, valorile umane, fără a ne lăsa conduși de teamă, furie și răutate.

Adaptați schimbării

 Într-o notă optimistă, obișnuită cu incertitudinea, urez tuturor celor care țin post sau încep să țină post, o perioadă benefică atât din punct de vedere spiritual cât și lumesc. Cu siguranță toate aceste încercări colective, apărute dintr-o dată, reprezintă modalitatea prin care indiferent de apartenența religioasă sau spirituală, ne vom conecta la valorile universale ce ne definesc și ne unesc ca oameni. 

Post binecuvântat tuturor celor care postesc în această perioadă! Sărbători Pascale fericite tuturor creștinilor ortodocși ce vor sărbători în perioada 2-3 mai, precum și Sărbătoare de Ramadan binecuvântată, tuturor musulmanilor în perioada 13-15 mai!

Cristina Mihaela Ekşioğlu/Editorialist 

Conferință: PEN România alături de scriitorii turci aflați după gratii

PEN România și Departamentul de Literatură Comparată al Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai au organizat la inițiativa Ruxandrei Cesereanu o conferință despre scriitorii turci aflați după gratii, intitulată ”PEN și tradiția solidarității. Scriitorii turci din închisori”

O turcoaică a pictat-o pe Angela Merkel în semn de mulțumire. Răspunsul lui Merkel

O profesoară de desen fugită din Turcia a desenat-o pe Angela Merkel în semn de mulțumire pentru ajutorul oferit refugiaților, conform Bold...

Un actor turc a fost anchetat pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan pe Twitter

Genco Erkal, actor și regizor turc,a depus mărturii procurorilor la Judecătoria Çağlayan din districtul Șișli, din Istanbul, pe 19 aprilie.

6 primării sunt anchetate pentru că au ajutat cetățenii să fugă ilegal din Turcia

Ministerul de Interne al Turciei a anunțat că a lansat o anchetă asupra a șase primării pentru că ar fi furnizat pașapoarte de serviciu persoanelor care nu sunt eligibile din punct de vedere legal pentru a le ajuta să fugă din țară, potrivit Turkish Minutes.

43 de turci au plecat cu un proiect pentru mediu în Germania, dar nu s-au mai întors

43 din 45 de persoane din Turcia care au participat la un proiect din Germania nu s-au mai întors în țară,

O femeie, care luptă pentru dreptate după ce fiul și soțul au fost uciși, se află în spital infectată cu COVID-19

Misra Oz care a devenit cunoscută pe rețelele de socializare după ce a încercat să facă dreptate după moartea fiului și soțului, luptă acum pentru viața ei împotriva COVID-19 într-un spital din districtul Kadıköy, din Istanbul.

Un brutar turc oferă pâine gratuit oricărei persoane care are nevoie în luna Ramadan

Seçkin Dikmen, care deține o brutărie în regiunea Evere din Bruxelles, a început mai întâi să practice askıda ekmek, ceea ce înseamnă agățarea pâinii, acum trei ani, cu ajutorul filantropilor.