joi, martie 28, 2024

Cineastul turc Nuri Bilge Ceylan, recompensat cu un premiu onorific în deschiderea Festivalului de Film de la Sarajevo

Cineastul turc Nuri Bilge Ceylan a fost recompensat, aseară, cu un premiu onorific pentru „contribuţia sa excepţională în cinematografie“, în timpul ceremoniei de deschidere a celei de-a 24-a ediţii a Festivalului de Film de la Sarajevo, anunţă AFP.

„Filmele dumneavoastră povestesc viaţa celor care trăiesc la frontierele Europei. Ele povestesc istoria apropiaţilor noştri, a familiilor noastre, a vecinilor noştri, a oraşelor, a periferiilor şi satelor în care locuim“, a declarat directorul Festivalului, Mirsad Purivatra, înainte de a-i conferi premiul „Inima oraşului Sarajevo“ cineastului turc.

„Este o mare onoare pentru mine şi accept din toată inima. Am venit de trei ori aici, la acest festival, şi este unul dintre preferatele mele“, a declarat realizatorul în faţa mai multor sute de invitaţi, la Teatrul Naţional din Sarajevo.

SARAYBOSNA'DA NURÄ° BÄ°LGE CEYLAN HEYECANI

Nuri Bilge Ceylan, în vârstă de 59 de ani, a primit şi Palme d’or la Cannes, în 2014, pentru „Winter Sleep“. O retrospectivă a operei sale este prezentată în timpul celor opt zile ale Festivalului de la Sarajevo.

Festivalul a fost deschis cu proiecţia în aer liber, în faţa a 3.000 de persoane, a filmului „Cold War“ (premiul pentru regie la cea mai recentă ediţie a Festivalului de la Cannes), în prezenţa regizorului, polonezul Pawel Pawlikowski, recompensat cu Oscar la categoria „cel mai bun film străin“, în 2015, pentru „Ida“.

Juriul programului de lungmetraj regional, competiţia principală a Festivalului, este prezidată de regizorul iranian Asghar Farhadi. Zece filme din Europa de sud-est vor fi prezentate în această competiţie. Şapte filme româneşti sunt în competiţie, la categoriile lungmetraj, scurtmetraj şi film studenţesc.    Promovarea acestui tip de cinema este misiunea principală a acestei manifestaţii create ca un „act de rezistenţă“ în timpul războiului din Bosnia (1992-95).

În total, 226 de filme din 56 de ţări vor fi proiectate anul  acesta în Festival.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.