sâmbătă, aprilie 1, 2023

Cineastul turc Nuri Bilge Ceylan, recompensat cu un premiu onorific în deschiderea Festivalului de Film de la Sarajevo

Cineastul turc Nuri Bilge Ceylan a fost recompensat, aseară, cu un premiu onorific pentru „contribuţia sa excepţională în cinematografie“, în timpul ceremoniei de deschidere a celei de-a 24-a ediţii a Festivalului de Film de la Sarajevo, anunţă AFP.

„Filmele dumneavoastră povestesc viaţa celor care trăiesc la frontierele Europei. Ele povestesc istoria apropiaţilor noştri, a familiilor noastre, a vecinilor noştri, a oraşelor, a periferiilor şi satelor în care locuim“, a declarat directorul Festivalului, Mirsad Purivatra, înainte de a-i conferi premiul „Inima oraşului Sarajevo“ cineastului turc.

„Este o mare onoare pentru mine şi accept din toată inima. Am venit de trei ori aici, la acest festival, şi este unul dintre preferatele mele“, a declarat realizatorul în faţa mai multor sute de invitaţi, la Teatrul Naţional din Sarajevo.

SARAYBOSNA'DA NURİ BİLGE CEYLAN HEYECANI

Nuri Bilge Ceylan, în vârstă de 59 de ani, a primit şi Palme d’or la Cannes, în 2014, pentru „Winter Sleep“. O retrospectivă a operei sale este prezentată în timpul celor opt zile ale Festivalului de la Sarajevo.

Festivalul a fost deschis cu proiecţia în aer liber, în faţa a 3.000 de persoane, a filmului „Cold War“ (premiul pentru regie la cea mai recentă ediţie a Festivalului de la Cannes), în prezenţa regizorului, polonezul Pawel Pawlikowski, recompensat cu Oscar la categoria „cel mai bun film străin“, în 2015, pentru „Ida“.

Juriul programului de lungmetraj regional, competiţia principală a Festivalului, este prezidată de regizorul iranian Asghar Farhadi. Zece filme din Europa de sud-est vor fi prezentate în această competiţie. Şapte filme româneşti sunt în competiţie, la categoriile lungmetraj, scurtmetraj şi film studenţesc.    Promovarea acestui tip de cinema este misiunea principală a acestei manifestaţii create ca un „act de rezistenţă“ în timpul războiului din Bosnia (1992-95).

În total, 226 de filme din 56 de ţări vor fi proiectate anul  acesta în Festival.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.