vineri, aprilie 19, 2024

Cine se face vinovat de prezentarea lamentabilă a României la târgurile internaţionale ?

 Le SIAL – Salon International de l’Alimentation au parc des expositions Paris-Villepinte, Salonul Internaţional al Alimentaţiei la parcul expoziţional Paris -Villepente

În controversata problemă a felului în care sunt prezentate standurile româneşti în marile tîrguri internaţionale, dezbătută şi de Realitatea tv prin mediatorul -vedetă rareş Bogdan, apare şi un răspuns (firav) dat de „organele de resort”.

 -„Poate că standurile nu sunt cum am vrea să fie, sigur că sunt multe probleme și că a fost mult efort să se ajungă acolo. Dar Ministerul Economiei nu a cerut bani nimănui, mai mult de atât, a plătit cei 300.000 de euro pentru chirie și utilități. Trebuie însă să învățăm din fiecare greșeala, îmi cer scuze față de cei pe care i-am supărat sau i-am enervat cu birocrația din minister. Nu pot decât să-i asigur că fac în fiecare zi tot ce pot ca lucrurile să fie mai ușoare pentru firmele cu care interacționăm. Câteodată cu succes, câteodată cu eșecuri”, a scris Borc.

 -Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a anunțat miercuri că a început o acțiune de documentare a Corpului de control al premierului la Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri cu privire la participarea României la Târgul industriei alimentare SIAL Paris.

targ paris

„E o problemă care se află (…) în atenția prim-ministrului Dacian Cioloș și, în această dimineață, Corpul de control al prim-ministrului a început o acțiune de documentare la Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. Obiectivele acestei acțiuni de documentare sunt demersurile întreprinse de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri pentru participarea României la Târgul industriei alimentare SIAL Paris. Și anume, modalitatea de închiriere a spațiului destinat standului României, derularea procedurii de atribuire a contractului și sumele plătite pentru asigurarea participării României la Târgul industriei alimentare”, a declarat Iolu, într-un briefing la Palatul Victoria.

 -Potrivit lui Iolu, concluziile, la nivelul premierului, vor veni după ce această acțiune de documentare a Corpului de control va fi gata

Liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, a anunțat  că partidul pe care îl reprezintă  îi cere ministrului Economiei, Costin Borc, să își dea demisia pentru că nu a sprijinit participarea producătorilor români din industria alimentară la SIAL 2016, unul dintre cele mai mari târguri de produse alimentare din lume, care are loc în această perioadă la Paris.

 

 -„Peste 30 de producători români au fost înșelați de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri care s-a angajat inițial că va plăti deplasarea și costurile de cazare pentru participare, dar și-a retras sprijinul la startul evenimentului. Rezultatul este că România nu e reprezentată la un târg important, iar producătorii români pierd șansa de a prezenta produsele românești. Aceasta este doar ultima acțiune dintr-un lung șir prin care Guvernul tehnocrat arată că este împotriva intereselor producătorilor autohtoni și fermierilor români. Luni de zile, Guvernul tehnocrat a refuzat să plătească subvențiile fermierilor, ceea ce le-a creat un handicap major în raport cu alți fermieri din Uniunea Europeană. Acum, România suferă o rușine internațională din cauza unui guvern preocupat mai mult de campania electorală decât să își facă treaba”, a susținut Fifor.

sial_bann_300x300-150x150@2x

Ministerul Economiei precizează, într-un comunicat de presă, că pentru participarea firmelor românești la târgul SIAL Paris, desfășurat în perioada 16-20 octombrie, MECRMA a plătit chiria spațiului de 654,32 mp pentru 55 de firme selectate în urma înscrierii voluntare, taxele obligatorii, branșament electric, racord apă și conexiune Internet, în valoare de circa 1,2 milioane lei.

„Pentru restul serviciilor, MECRMA a organizat procedura de selecție a organizatorului intern. Oferta singurei companii care s-a prezentat a fost declarată neconformă în prima instanță, iar ulterior contestării rezultatului comisia de soluționare a contestațiilor a admis contestația și a comunicat atribuirea contractului firmei VISA SA. Societatea organizatoare desemnată și-a declinat capacitatea de a organiza în bune condiții în timpul rămas participarea Romaniei la SIAL 2016 și nu a semnat contractul de atribuire”, menționează reprezentanții Ministerului Economiei.

În aceste condiții, 41 de firme românești din industria alimentară împreună cu patronatul de ramură au decis să beneficieze de spațiul achitat de MECRMA și să participe la aceasta expoziție.”

Sursă: Comunicat ME,Agerpres,retailworldmagazine.com.au,SIAL.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.