joi, octombrie 31, 2024

Chei posibile pentru înţelegerea maladiei secolului

Persoanele care locuiesc în apropierea drumurilor aglomerate au un risc mai mare de a suferi de demență în comparație cu cei care trăiesc mai departe de zonele cu trafic intens, potrivit unui studiu efectuat de o echipă de oameni de știință din Canada, informează Reuters. Un studiu publicat în jurnalul medical „The Lancet” a descoperit că persoanele care locuiesc la o distanță de 50 de metri de șoselele intens circulate aveau un risc cu 7% mai mare de a dezvolta demență în comparație cu cei care trăiau la peste 300 de metri de drumurile cu trafic intens.

„Agenții poluanți din aer pot pătrunde în sânge cauzând inflamații, asociate cu bolile cardiovasculare și cu posibilitatea altor afecțiuni precum diabetul”, a declarat Ray Copes, expert în medicina muncii și mediului înconjurător în cadrul serviciului de Sănătate Publică din Ontario (PHO) care a condus studiul efectuat alături de o echipă de la Institutul pentru științe clinice evaluative din Canada. De asemenea, acesta a arătat că „acest studiu sugerează că agenții poluanți din aer care pot pătrunde în creier prin fluxul sanguin poate conduce la probleme neurologice”.

Demența este cauzată de afecțiuni neurologice, cele mai comune fiind boala Alzheimer ce survine în urma scăderii numărului de neuroni și afectează memoria, gândirea, comportamentul și orientarea, îngreunând activitatea de zi cu zi.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că numărul persoanelor afectate de demență în 2015 era de 47,5 milioane, în creștere rapidă pe fondul măririi speranței de viață și a îmbătrânirii populației.

Demența este o boală incurabilă ce reprezintă cauza principală a dizabilității și dependenței de alte persoane. Aceasta este pe cale să depășească afecțiunile cardiovasculare ca principală cauză de deces în unele dintre țările dezvoltate. În cadrul acestui studiu, echipa lui Chen a analizat date prelevate de la 6,5 milioane de locuitori din Ontario, cu vârste între 20 și 85 de ani și a identificat 243.611 cazuri de demență între anii 2001 și 2012. Ulterior, cercetătorii au localizat pe hartă reședințele acestora după codul poștal.

Creșterea riscului de dezvoltare a demenției a scăzut cu 4% în cazul persoanelor care trăiau la 50-100 metri distanță de zonele cu trafic intens și cu 2% dacă locuiau la 101-200 de metri de acestea. La distanțe de peste 200 de metri de drumurile aglomerate riscul era semnificativ redus.

Potrivit oamenilor de știință, concluziile cercetării ar putea ajuta autoritățile locale să ia în calcul traficul și poluarea aerului în condițiile în care zonele urbane devin din ce în ce mai populate. (OMS, Agerpres, Reuters, PHO, The Lancet)

Peste 20.000 de persoane l-au condus pe Fethullah Gülen pe ultimul drum. Condoleanțe din întreagă lume

Personalități proeminente, printre care politicieni, teologi și activiști, din întreaga lume au adus un omagiu învățăturilor și perspectivelor savantului Fethullah Gülen care au inspirat o mișcare socială globală.

Istanbul: Proteste după ce primarul unui district a fost arestat pentru „terorism”

Rezidenții din Istanbul s-au adunat la Tribunalul Çağlayan, unde primarul a fost adus după ce primarul districtului Esenyurt, Ahmet Özer, din partidul de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP) din Turcia, a fost arestat sub acuzația de „apartenere la organizația teroristă armată Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Milioane de oameni deplâng moartea unui rezident din Pennsylvania care a condus o mișcare mondială pentru pace 

Născut în Erzurum, Turcia, în 1941, Gülen a servit ca imam în moscheile locale, dar a devenit unul dintre cei mai influenți lideri islamici din lume. În ultimii săi ani, el a găsit un adăpost în Saylorsburg, Pennsylvania, după ce a fugit din Turcia pe fondul presiunii politice crescânde în 1999.

Greta Thunberg în Turcia. Vizită la postul de radio închis după ce s-a discutat despre genocidul armean

Organismul de supraveghere al emisiunilor din Turcia, RTUK, a suspendat Açık Radyo timp de cinci zile în mai pe motiv că ar fi incitat la ură, apoi și-a retras licența în iulie, deși a continuat să transmită până la jumătatea lunii octombrie.

Turcia marchează Ziua Republicii cu mesaje politice de unitate națională pe fondul diviziunilor profunde

Cu toate acestea, unele mesaje au fost total diferite. Președintele Recep Tayyip Erdoğan a cerut victoria asupra terorismului și reprezentanții opoziției au cerut revenirea la idealurile fondatoare ale republicii sub Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne.