sâmbătă, iulie 27, 2024

Chei posibile pentru înţelegerea maladiei secolului

Persoanele care locuiesc în apropierea drumurilor aglomerate au un risc mai mare de a suferi de demență în comparație cu cei care trăiesc mai departe de zonele cu trafic intens, potrivit unui studiu efectuat de o echipă de oameni de știință din Canada, informează Reuters. Un studiu publicat în jurnalul medical „The Lancet” a descoperit că persoanele care locuiesc la o distanță de 50 de metri de șoselele intens circulate aveau un risc cu 7% mai mare de a dezvolta demență în comparație cu cei care trăiau la peste 300 de metri de drumurile cu trafic intens.

„Agenții poluanți din aer pot pătrunde în sânge cauzând inflamații, asociate cu bolile cardiovasculare și cu posibilitatea altor afecțiuni precum diabetul”, a declarat Ray Copes, expert în medicina muncii și mediului înconjurător în cadrul serviciului de Sănătate Publică din Ontario (PHO) care a condus studiul efectuat alături de o echipă de la Institutul pentru științe clinice evaluative din Canada. De asemenea, acesta a arătat că „acest studiu sugerează că agenții poluanți din aer care pot pătrunde în creier prin fluxul sanguin poate conduce la probleme neurologice”.

Demența este cauzată de afecțiuni neurologice, cele mai comune fiind boala Alzheimer ce survine în urma scăderii numărului de neuroni și afectează memoria, gândirea, comportamentul și orientarea, îngreunând activitatea de zi cu zi.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că numărul persoanelor afectate de demență în 2015 era de 47,5 milioane, în creștere rapidă pe fondul măririi speranței de viață și a îmbătrânirii populației.

Demența este o boală incurabilă ce reprezintă cauza principală a dizabilității și dependenței de alte persoane. Aceasta este pe cale să depășească afecțiunile cardiovasculare ca principală cauză de deces în unele dintre țările dezvoltate. În cadrul acestui studiu, echipa lui Chen a analizat date prelevate de la 6,5 milioane de locuitori din Ontario, cu vârste între 20 și 85 de ani și a identificat 243.611 cazuri de demență între anii 2001 și 2012. Ulterior, cercetătorii au localizat pe hartă reședințele acestora după codul poștal.

Creșterea riscului de dezvoltare a demenției a scăzut cu 4% în cazul persoanelor care trăiau la 50-100 metri distanță de zonele cu trafic intens și cu 2% dacă locuiau la 101-200 de metri de acestea. La distanțe de peste 200 de metri de drumurile aglomerate riscul era semnificativ redus.

Potrivit oamenilor de știință, concluziile cercetării ar putea ajuta autoritățile locale să ia în calcul traficul și poluarea aerului în condițiile în care zonele urbane devin din ce în ce mai populate. (OMS, Agerpres, Reuters, PHO, The Lancet)

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...