joi, aprilie 25, 2024

Cetățenii turci din Mongolia cer protecția ONU împotriva Turciei

Opt cetățeni turci stabiliți în Mongolia au solicitat azil  Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, de frică să nu fie deportați în Turcia, scrie turkishminute.com

Aceștia au obținut certificate de azilanți care dovedesc că sunt protejați de ONU până la 31 decembrie 2019. Profesorii din acest grup au fost refuzați de consulate, pașapoartele lor au fost anulate, iar domiciliul lor legal în Mongolia se încheie pe 30 iunie. Deoarece pașapoartele lor au fost anulate, nu își pot reînnoi permisul de ședere, nici nu pot solicita vize de ieșire din Mongolia. 

„Mongolia are o regulă prin care este nevoie de o viză de ieșire pentru a părăsi țara. Nu putem să cumpărăm un bilet de avion și să decolăm ca în altă parte „, a declarat İshak İlik, unul dintre profesori.

Cetățenii turci nu se simt în siguranță și sunt îngrijorați de viitorul lor, după ce Serviciile de Informare din Turcia au cerut ca alt cetățean turc să fie adus în țară, iar guvernul mongol a refuzat în ultimul moment în urma presiunii opiniei publice.

Guvern turc învinovățește mișcarea Gülen pentru lovitura de stat nereușită din iulie 2016, așa că  a lansat acțiuni de represiune în Turcia și în străinătate. Profesori și oameni din alte domenii au fost recent răpiți de Serviciile de Informații Turcești și au fost aduși în Turcia din țări precum Malaezia, Kosovo și Kazahstan.


Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.