vineri, noiembrie 22, 2024

Cetăţenii turci care trăiesc în România pot vota în cadrul referendumului de modificare a Constituţiei Turciei

Cetăţenii turci care trăiesc în România pot vota, începând de astăzi şi până duminică, la Ambasada Ankarei la Bucureşti sau la Consulatul de la Constanţa, în cadrul referendumului de modificare a Constituţiei Turciei. Conform Consiliului Electoral Suprem al Turciei, în România se află peste 6.300 alegători înregistraţi. Este posibil, însă, ca în secţiile deschise în România să vină mai mulţi cetăţeni turci, pentru că toţi alegătorii înregistraţi în străinatate au dreptul să voteze în orice secţie de votare din afară Turciei.

Prin modificarea Constituţiei, autorităţile de la Ankara au transferat preşedintelui o parte din prerogativele pe care până acum le deţinea Parlamentul. Astfel, el va avea puterea de a institui starea de urgenţă, de a dizolva parlamentul, de a numi sau destui miniştri ori oficiali de rang înalt. Prin aceste modificări, actualul preşedinte turc, Recep Tayyip Erdoğan, şi-a planificat să rămână la putere până în 2029  – afirmă opozanţii săi, care contestă modificarea Constituţiei.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.