Zaman Romania

CEDO condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor faimosului scriitor, Ahmet Altan


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Turcia pentru încălcat drepturile proeminentului scriitor Ahmet Altan, conform Duvar English.

Potrivit declarației instanței europene de pe 13 aprilie, dreptul lui Altan la libertate, securitate și libertatea de exprimare au fost încălcate.

“Nicio acțiune a lui Ahmet Altan nu are scop de a răsturna sistemul constituțional al Turciei și nicio suspiciune rezolnabilă nu există pentru Ahmet Altan” conform deciziei CEDO, citat Euronews.

Mai mult, instanța a mai ordonat Turciei să plătească lui Altan 16.000 de euro daune morale.

De asemenea, avocata lui Altan, Figen Calikusu a reacționat la decizia CEDO, pe contul său de Twitter.

„Decizia de astâzi a dovedit că sistemul juridic instalat după 15 iulie a jefuit dreptul de stat al Turciei.” a exprimat avocata.

Altan a petrecut trei ani jumate în penitenciarului Silivri înainte să fie eliberat. Inițial, scriitorul  a fost arestat pe 2016 împreună cu fratele său, jurnalistul Mehmet Altan, pentru acuzațiile de răspândire a „mesajelor subliminale care anunță o lovitură militară” într-o emisiune televizată. 

Pe 4 noiembrie 2019, Ahmet Altan a fost eliberat, însă după o săptămână fost arestat pentru a doua oară pe motiv că ar putea părăsi țara, deși avea interdicție de a face acest lucru.