Zaman Romania

CEDO acuză Turcia că nu a oferit accesul la ziar unui deținut

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acuzat Turcia pentru încălcarea dreptului la libertatea de exprimare al unui deținut căruia i s-a interzis accesul la un ziar de stânga în închisoare, conform Turkish Minutes.

Curtea a luat decizia, marți, în cazul lui Mehmet Çiftçi, care a fost deținut într-o închisoare de înaltă securitate din provincia Edirne, din 2002 și a depus o petiție la instanță, plângându-se că cotidianul de stânga, Atılım nu i-a fost dat în închisoare.

Çiftçi a epuizat toate căile de atac interne înainte de a depune o cerere la tribunalul din Strasbourg. Curtea Constituțională a Turciei i-a respins cererea pe motiv că privarea sa de ziar nu a fost o încălcare a drepturilor.

Cu toate acestea, CEDO a decis că dreptul la libertatea de exprimare al lui Çiftçi, citat în articolul 10 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, a fost încălcat și că Turcia îi plătește 1.000 de euro lui Çiftçi în daune morale.

Articolul 10 al convenției prevede: „Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept include libertatea de a avea opinii și de a primi și distribui informații și idei fără intervenția autorității publice și indiferent de frontiere. Prezentul articol nu împiedică statele să ceară acordarea de licențe întreprinderilor de radiodifuziune, televiziune sau cinema.”