Zaman Romania

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că Turcia a încălcat drepturile unui jurnalist arestat după puciul eșuat, conform Stockholm Center for Freedom.

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Ce s-a întâmplat?

Jurnalistul turc, Abdullah Kılıç a fost arestat în 2016, ca parte a unei represiuni în masă împotriva Mișcării Gülen.

Pe 24 iulie 2016, o percheziție a avut loc în casele a 41 de persoane, inclusiv a lui Kılıç. A doua zi, a fost emis un mandat de arestare pentru Kılıç, urmând să fie arestat pe 26 iulie.

În ianuarie 2017, procurorul l-a acuzat pe reclamant de apartenență la o organizație teroristă.

Acuzarea a prezentat drept probe articole scrise de reclamant, postări pe contul său de Twitter, contul său bancar la Asya Bank și mărturia a cinci persoane care l-au descris ca fiind apropiat de Mișcarea Gülen.

Kılıç a depus o cerere la CEDO, la 31 martie 2017, în care se invocă încălcări ale articolelor 5, 10 și 18 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

CEDO a remarcat că arestarea lui Kılıç nu a fost justificată de probe concrete, subliniind că nu au fost prezentate informații sau fapte specifice în cursul procedurii care să susțină neînregistrarea reclamantului, rezultând o arestare preventivă nejustificată și ilegală.

CEDO a hotărât că Turcia a încălcat:

Turcia a fost obligată să plătească lui Kılıç 12.275 de euro daune morale și 1.100 de euro pentru costuri și cheltuieli, plus orice taxe datorate pentru aceste sume.

De-a lungul anilor, CEDO a emis hotărâri în cazurile unor jurnalişti care au fost închişi ilegal în Turcia, cum ar fi Murat Sabuncu, Mehmet Altan, Ahmet Altan şi Nazlı Ilıcak, şi a obligat Turcia să plătească despăgubiri acelor jurnalişti.

Turcia s-a clasat pe locul 149 dintre 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei din 2022, publicat de Reporteri fără frontiere (RSF).