vineri, martie 29, 2024

Ce va ieşi din această întâlnire ? Trump versus Erdogan- o întâlnire tensionată

În pofida zâmbetelor de circumstanţă, ba chiar a promisiunilor de detensionare a situaţiilor, întîlnirea dintre Trump şi Erdogan pare tensionată.

Intalnirea dintre cei doi şefi de stat se deruleaza la o saptamână după anunţul Washington-ului de livrare în viitor a armelor către miliţiile kurde siriene YPG.

Lista doleanţleor formulate de Erdogan către americani ( menţioneaza le Monde) include nu doar problema miliţiilor kurde siriene dar şi dosarul predicatorului Fethullah Gülen, care trăieşte în SUA

Aşadar pretenţiile preşedintelui turc nu sunt surprinzătoare, rămâne de văzut cum se va finaliza această întîlnire la nivel înalt asupra căreia vom reveni. „Divergenţe şi înţepături” domină acest dialog la nivel înalt, cum comentează Marie Jego( Journaliste pour „Le Monde,trimis special la Istanbul )

http://www.lemonde.fr/ameriques/article/2017/05/16/pour-leur-premiere-rencontre-trump-et-erdogan-promettent-d-apaiser-les-tensions_5128707_3222.html#iv9qm3F8YPliph5S.99

http://www.lemonde.fr/ameriques/article/2017/05/16/pour-leur-premiere-rencontre-trump-et-erdogan-promettent-d-apaiser-les-tensions_5128707_3222.html

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).