vineri, septembrie 9, 2022

Ce an a fost cel mai rău în istorie?

Dacă se  ia în considerare războiul sirian,  ISIS terorismul, nenumăratele  asasinate în masă, cea mai gravă criză de refugiați de la al doilea război mondial, mulți cred că 2016 este un” concurent bun „pentru acest  titlu.

Desigur, este un fapt regretabil că au existat mulți ani sângeroși, cu violențe,  în  istoria omenirii. Dar pentru mulți turci, 2016 este unanim cel mai rău an, cel puțin în ultimele trei decenii. După instaurarea dramatică a unui  regim totalitar, un proces care a început  în 2011, problemele din Turcia au ajuns la un nivel exploziv în noaptea sumbră din 15 iulie  2016, atunci când o tentativă de lovitură de stat a eșuat, lăsând în urmă 240 morți. Pentru președintele Erdogan și anturajul său, ceea ce  s-a întâmplat în acea noapte a fost limpede ca cristalul: ei „știau”  cine erau complotiștii chiar în primele ore ale tentativei de lovitură de stat, atunci când nicio dovadă  nu era cunoscută,  cel puțin în mod public.

În pofida numeroaselor contradicții și a numeroaselor întrebări care rămân încă legat de ceea ce s-a  întâmplat în acea noapte, epurarea în masă este în curs de desfășurare și extrem de evidentă. Să aruncăm o privire la unele dintre cifrele alarmante:

– 38,871 indivizi închiși; imaginați-vă toată populația orașului-stat Monaco în spatele gratiilor.

– 6,337 reprezentanți ai mediului academic concediați – mai mult decât toate cadrele didactice de la Stanford și Yale împreună.

– 115,094 de funcționari publici epurați – acest lucru este echivalent cu toți oficialii guvernamentali din Bulgaria.

– 79,488 de persoane deținute –  echivalează cu numărul total al deținuților din 16 țări europene, printre care Germania, Marea Britanie și Franța.

– 4.034 de judecători și procurori concediați – cu alte cuvinte, numărul total de judecători din Anglia și Țara Galilor, înmulțit cu patru.

– 10.000 de jurnaliști și-au pierdut locurile de muncă – circa  două treimi din numărul tuturor jurnaliștilor din Finlanda.

– 145 de jurnaliști sunt în spatele gratiilor – o cifră de neegalat chiar în țări care manifestă o fobie față de jurnaliști, precum  China, Iran și Egipt la un loc.

– 41,667 de  profesori concediați – ca și cum  Irlanda ar concedia  80% dintre cadrele didactice din  școlile publice

– 195 instituții media  închise – ca și cum toată presa daneză ar fi închisă,  într-un viitor distopic.

Începe școala! Prețurile la rechizite s-au dublat. 1000 de lire pentru a pregătii ghiozdanul unui elev

Părinții din Turcia, care încep să-și pregătesc copii pentru noul an școalar, se confruntă cu măriri cu până la sută la sută...

Serviciu religios la o biserică armeană veche de 1.100 de ani. Slujba are loc doar o dată pe an

O biserică armeană veche de 1.100 de ani din provincia Van din estul Turciei a găzduit cea de-a zecea liturghie specială, pe...

Povestea cutremurătoare a unui polițist, victimă a puciul eșuat, care s-a sinucis

Viața polițistului turc, Mehmet Ali Gündoğan, a luat o întorsătură tragică, de la puciul eșuat din 15 iulie, fiind una dintre zecile de mii de victime ale guvernului turc. 

Turcia: Studenții pleacă cu Erasmus în țările UE, dar nu se mai întorc

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației din Turcia un număr tot mai mare de studenți solicită azil, iar studenții care sunt expuși la „un risc ridicat de a [cere] azil” ar trebui excluși din programul Erasmus.

Turcii furioși! Ce s-a întâmplat cu Turnul Fecioarei din Istanbul?

Sâmbătă, pe rețelele de socializare a circulat un videoclip, de pe un feribot care trece prin spatele cortinei de schele, unde vârful clădirii nu se vedea, turcii crezând că a fost o încercare greșită de a restaura clădirea a distrus reperul istoric.

Turcia nu mai face față la cererile de sobă din Europa: Comenzile au crescut de 19 ori

Turcia nu mai face față comenzilor de sobe din Europa, pe fondul crizei energetice, conform Yeni Safak.Gökhan Aybar,...

Turcia: Orașul favorit al arabilor. „Peste 30 de avioane sosesc zilnic din țările din Golf”

Aeroportul din Trabzon a atins un nivel record în vara aceasta, ajungând să găzduiască peste 30 de zboruri zilnice din țările din Golf,

Concert Tarkan: Balcoanele apartamentelor din zonă închiriate cu până la 500 de dolari

Faimosul cântăreț, Tarkan a anunțat un concert în provincia vestică din Izmir, care a provocat o nebunie în întregul oraș, conform Hurriyet Daily News.