Zaman Romania

Cazul Kavala: Faimosul filantrop rămâne după gratii, în ciuda presiunii europene

Un tribunal turc a respins cererea de eliberare a filantropului Osman Kavala, care a petrecut mai mult de patru ani de închisoare fără condamnare, în ciuda presiunii europeane, conform Reuters.

Un complet de trei judecători a respins eliberarea lui Kavala cu votul majorității și a fixat următoarea audiere privind detenția sa pentru 21 februarie. 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut eliberarea lui Kavala din cauza lipsei de suspiciune rezonabilă că ar fi săvârșit o infracțiune, hotărând că detenția sa are ca scop de-al reduce la tăcere.

Consiliul Europei (CoE) a declarat, în decembrie, că pregătește „proceduri de încălcare a dreptului comunitar” pentru închiderea lui Kavala, o mișcare care ar putea duce la suspendarea Turciei din organism. 

Kavala a rămas în detenție, în ciuda faptului că a fost inițial achitat de acuzațiile din cauza protestelor la nivel național din 2013, din Parcului Gezi din Istanbul. 

Hotărârea a fost anulată anul trecut și combinată cu acuzații într-un alt caz legat de puciul eșuat din  2016.  Kavala, în vârstă de 64 de ani, este acum judecat împreună cu alți 51 de persoane într-o combinație de trei cazuri separate.

Grupurile pentru drepturile omului au spus că cazul are motivații politice și face parte dintr-o represiune împotriva disidenței sub președintele Tayyip Erdogan. Guvernul respinge acest lucru și spune că instanțele din Turcia sunt independente.

Kavala nu a participat la ultimele două audieri. El a spus în octombrie că nu există posibilitatea unui proces echitabil după ce Erdogan a declarat că Turcia nu va elibera „bandiți, criminali și teroriști”.