sâmbătă, aprilie 27, 2024

CĂTRE UN BREXIT FĂRĂ ACORD CU UE? SAU BREXITT NO DEAL.

Ministrul britanic al comerţului, Liam Fox, a declarat că „intransigenţa” din partea Uniunii Europene împinge Marea Britanie către un Brexit fără un acord oficial cu Bruxellesul, într-un interviu publicat sâmbătă de Sunday Times.

Cu mai puţin de opt luni până la părăsirea UE de către Marea Britanie, guvernul de la Londra nu a ajuns încă la un acord de divorţ cu Bruxellesul şi a intensificat pregătirile pentru posibilitatea părăsirii blocului comunitar fără un acord oficial.

Fox, un susţinător de prim-plan al Brexitului în cabinetul Theresei May, estimează şansele ca Marea Britanie să părăsească UE fără a ajunge la un acord privind viitoarea lor relaţie la 60-40.

„Cred că intransigenţa Comisiei ne împinge către imposibilitatea de a ajunge la un acord”, a declarat Fox pentru Sunday Times, după o misiune comercială în Japonia.

„Am pregătit bazele plecând de la care se poate ajunge la un acord, dar dacă UE decide că obsesia teologică a celor nealeşi este mai importantă decât bunăstarea economică a oamenilor din Europa, atunci este un Brexit al birocraţilor, nu al oamenilor şi nu va putea exista decât un singur rezultat”, a avertizat ministrul.

foto 2 macron si may
In timp ce Macron şi Theresa May au o întîlnire importantă, editorialiştii comentează pe marginea aşa zisului orgoliu exacerbat, de natură să ducă la o ieşire a UK fără un acord cu Bruxelles-ul .(Alors que Theresa May est reçue par Emmanuel Macron à Brégançon ce vendredi, les éditorialistes mettent en garde contre la tentation des « péchés d’orgueil ». )

Depinde de UE dacă vrea să pună „puritatea ideologică” mai presus de economia reală, a spus Fox.

Dacă Marea Britanie nu va ajunge la un acord privind termenii divorţului său de UE şi va părăsi blocul chiar şi fără o înţelegere de tranziţie atunci se va întoarce din martie 2019 la relaţii comerciale în baza regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Cei mai mulţi economişti cred că asta ar provoca importante pagube celei de a 5-a economii a lumii, întrucât comerţul cu UE, cea mai mare piaţă a Marii Britanii, ar fi supus taxelor vamale.

foto 3 fox
Acuzele lui Fox la adresa Uniunii Europene au declanşat un val de speculaţii mai cu seamă în rândul analiştilor economică care nu văd viitorul cu ochi buni în acest context (Fox accused Eurocrats of harbouring a “theological obsession” with EU rules rather than “economic wellbeing”, which would lead to “only one outcome”. )

Susţinătorii Brexitului susţin că ar putea exista unele suferinţe pe termen scurt pentru economia Marii Britanii, dar că pe termen lung aceasta va prospera după ce va ieşi din UE, despre care unii susţin că este un experiment eşuat de integrare europeană dominat de germani.

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a declarat că şansele unui Brexit în absenţa unui acord au devenit „inconfortabil de mari”

Le Fiago comentează:( Strategie decriptată de Arnaud de La Grande dans Le Figaro :”Pentru că Comisia rămâne de   marmură- in sensul de rece şi neclintită- Theresa May vrea să o scurtcircuiteze. Vrea să seducă marii lideri pentru ca aceştia să influenţeze asupra conducerii UE)

http://www.lepoint.fr/europe/brexit-la-crainte-du-no-deal-03-08-2018-2241159_2626.php

https://www.bbc.com/news/uk-politics-45073294

 

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org