joi, ianuarie 7, 2021

Castelul Corvinilor, promovat de tineri prin „Poveștile monumentelor”

Castelul Corvinilor din Hunedoara a reprezentat subiectul principal pentru 12 tineri artiști din țară care au participat, timp de cinci zile, la atelierul de artă digitală ‘Poveștile monumentelor’, desfășurat în curtea și sălile monumentului istoric, creațiile realizate de ei, pe parcursul acestei săptămâni, urmând să fie expuse într-o sală a monumentului istoric la jumătatea lunii octombrie.

Tinerii au fotografiat, filmat și înregistrat sunete din castel și din preajma acestuia, în încercarea de a reda cât mai interesant atmosfera pe care o poate întâlni acolo un turist pasionat de istorie și frumos.

‘În cadrul acestui atelier de artă digitală am avut un grup de tineri artiști, din toată țara, care, vreme de o săptămână, sub coordonarea regizorului și fotografului Alexandru Ranta, au lucrat în cadrul castelului, au realizat materiale foto, video și sunet. Artiștii au fost provocați să vină cu o perspectivă personală asupra modului în care publicul poate interacționa cu acest castel.

Fotografiile, clipurile video sau montajele de sunet vor mai fi prelucrate de tinerii artiști în următoarele săptămâni, ideile acestora fiind dintre cele mai interesante.

‘Am ales să fac o prezentare sonoră a castelului, prin cei doi muzicieni care își desfășoară activitatea în muzeu. Fiecare dintre ei a încercat să prezinte muzica prin instrumente ca vibrafonul, mandolina sau lăuta. Sunt piese muzicale de secol XV, care se interpretau la petreceri, pe care dansau domnițele Am încercat să captăm cât mai bine acustica fiecărei încăperi, pentru ca vizitatorii să-și poată face o idee despre modul în care sună muzica în acest castel’, a explicat studentul Răzvan Sălășan. Atelierul de artă digitală face parte din proiectul de cooperare europeană ‘Digital Arts and Storytelling for Heritage Audience Development’ (DARTS). Proiectul urmărește să creeze povești despre clădiri monumente istorice din Europa, despre personajele istorice și evenimentele legate de acestea, să le comunice în moduri creative folosind arta digitală și arta de a spune povești.

Proiectul este co-finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Europa Creativă, și de Administrația Fondului Cultural Național.Agerpres

Turcia: Femeile din mass-media se confruntă cu hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex

Jurnalistele din Turcia se confruntă cu probleme la locul de muncă, printre care hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex la locul de muncă, raportează Centrul pentru Libertate din Stockholm.

Turcia: Capelă istorică distrusă de căutătorii de comori profitând de carantina impusă de COVID-19

O capelă istorică veche de 250 de ani, din provincia vestică Balıkesir, a fost distrusă de căutătorii de comori care au profitat de carantina impusă pentru a opri răspândirea COVID-19, conform Hurriyet Daily News.

Turcia:”Vaccinul COVID-19 deschide calea către educație față în față”

Ministrul Educației, Ziya Selcuk a declarat că după vaccinarea grupurilor cu risc crescut, profesorii se pot vaccina dacă doresc.

Turcia: 92 de ofițeri condamnați pe viață pentru lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016

Cea mai recentă audiere din procesul a 132 de militari, inclusiv ofițeri de rang înalt al Forțelor Armate Turcești (TSK), a avut loc pe 31 decembrie, la Înalta Curte Penală din Ankara.

Turcia crește impozitul pe alcool cu ​​peste 17%

O sticlă medie de băutură alcoolică tradițională cu aromă de anason va fi supusă taxelor de 329,99 lire (44,55 dolari), față de cele 279,29 lire anterioare. De asemenea, impozitul pe o cutie de bere a crescut de la 2,04 la 2,39 lire (0,32 dolari).

Istanbul:Copacii înfloresc în decembrie. Specialiștii trag semnale de avertizare

Experții au avertizat asupra schimbărilor climatice, după ce în Turcia s-a înregistrat temperaturi mari în decembrie,

Rector numit de Erdogan: Studenții de la o universitate importantă din Turcia protestează

Studenții de la una dintre cele mai importante universități din Turcia au pornit o campanie pe rețelele de socializare contra rectorului ales prin decret guvernamental de Erdogan, conform Yol TV.

COVID-19:Primăria din Izmir își cere scuze pentru cauzarea supraaglomerării

În comunicatul, din 3 ianuarie, municipalitatea și-a cerut scuză pentru decizia de a trimite un camion cu pachete de ajutorare în districtul Konak, urmând ca oameni să se străngă în zonă.