sâmbătă, octombrie 17, 2020

Castelul Corvinilor, promovat de tineri prin „Poveștile monumentelor”

Castelul Corvinilor din Hunedoara a reprezentat subiectul principal pentru 12 tineri artiști din țară care au participat, timp de cinci zile, la atelierul de artă digitală ‘Poveștile monumentelor’, desfășurat în curtea și sălile monumentului istoric, creațiile realizate de ei, pe parcursul acestei săptămâni, urmând să fie expuse într-o sală a monumentului istoric la jumătatea lunii octombrie.

Tinerii au fotografiat, filmat și înregistrat sunete din castel și din preajma acestuia, în încercarea de a reda cât mai interesant atmosfera pe care o poate întâlni acolo un turist pasionat de istorie și frumos.

‘În cadrul acestui atelier de artă digitală am avut un grup de tineri artiști, din toată țara, care, vreme de o săptămână, sub coordonarea regizorului și fotografului Alexandru Ranta, au lucrat în cadrul castelului, au realizat materiale foto, video și sunet. Artiștii au fost provocați să vină cu o perspectivă personală asupra modului în care publicul poate interacționa cu acest castel.

Fotografiile, clipurile video sau montajele de sunet vor mai fi prelucrate de tinerii artiști în următoarele săptămâni, ideile acestora fiind dintre cele mai interesante.

‘Am ales să fac o prezentare sonoră a castelului, prin cei doi muzicieni care își desfășoară activitatea în muzeu. Fiecare dintre ei a încercat să prezinte muzica prin instrumente ca vibrafonul, mandolina sau lăuta. Sunt piese muzicale de secol XV, care se interpretau la petreceri, pe care dansau domnițele Am încercat să captăm cât mai bine acustica fiecărei încăperi, pentru ca vizitatorii să-și poată face o idee despre modul în care sună muzica în acest castel’, a explicat studentul Răzvan Sălășan. Atelierul de artă digitală face parte din proiectul de cooperare europeană ‘Digital Arts and Storytelling for Heritage Audience Development’ (DARTS). Proiectul urmărește să creeze povești despre clădiri monumente istorice din Europa, despre personajele istorice și evenimentele legate de acestea, să le comunice în moduri creative folosind arta digitală și arta de a spune povești.

Proiectul este co-finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Europa Creativă, și de Administrația Fondului Cultural Național.Agerpres

Apel către Turcia să oprească deportarea unui activist turkmen” Riscă persecuție și tortură”

Un grup de 11 organizații pentru drepturile omului au cerut guvernului turc oprirea deportării unui activist turkmen, relatează Human Rights Watch.

Afacerist turc care a donat pentru luptat împotriva COVID-19 a murit infectat

Un afacerist turc care a donat bani pentru lupta împotriva coronavirus din România a murit infectat cu COVID-19.

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.

Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.

O instanță din Turcia a făcut praf decizia Curții Constituționale

Un tribunal din Istanbul a respins cererea de rejudecare a Curții Constituționale privind încălcările drepturilor unui jurnalist turc, relatează presa turcească.

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,

Fotografiile cu deținuți morți surprind condițiile din închisorile turcești în timpul pandemiei

Imaginile realizate după moartea unui deținut politic au dezvăluit lipsa de igienă din închisorile turcești în timpul pandemiei.

COVID-19: Peste 40.000 de lucrători în domeniul sănătății din Turcia testați pozitiv

Mai mult de 40.000 de lucrători în domeniul sănătății au fost infectați cu coronavirus în Turcia de la izbucnirea pandemiei, relatează people.cn