joi, aprilie 7, 2022

Castelul Corvinilor, promovat de tineri prin „Poveștile monumentelor”

Castelul Corvinilor din Hunedoara a reprezentat subiectul principal pentru 12 tineri artiști din țară care au participat, timp de cinci zile, la atelierul de artă digitală ‘Poveștile monumentelor’, desfășurat în curtea și sălile monumentului istoric, creațiile realizate de ei, pe parcursul acestei săptămâni, urmând să fie expuse într-o sală a monumentului istoric la jumătatea lunii octombrie.

Tinerii au fotografiat, filmat și înregistrat sunete din castel și din preajma acestuia, în încercarea de a reda cât mai interesant atmosfera pe care o poate întâlni acolo un turist pasionat de istorie și frumos.

‘În cadrul acestui atelier de artă digitală am avut un grup de tineri artiști, din toată țara, care, vreme de o săptămână, sub coordonarea regizorului și fotografului Alexandru Ranta, au lucrat în cadrul castelului, au realizat materiale foto, video și sunet. Artiștii au fost provocați să vină cu o perspectivă personală asupra modului în care publicul poate interacționa cu acest castel.

Fotografiile, clipurile video sau montajele de sunet vor mai fi prelucrate de tinerii artiști în următoarele săptămâni, ideile acestora fiind dintre cele mai interesante.

‘Am ales să fac o prezentare sonoră a castelului, prin cei doi muzicieni care își desfășoară activitatea în muzeu. Fiecare dintre ei a încercat să prezinte muzica prin instrumente ca vibrafonul, mandolina sau lăuta. Sunt piese muzicale de secol XV, care se interpretau la petreceri, pe care dansau domnițele Am încercat să captăm cât mai bine acustica fiecărei încăperi, pentru ca vizitatorii să-și poată face o idee despre modul în care sună muzica în acest castel’, a explicat studentul Răzvan Sălășan. Atelierul de artă digitală face parte din proiectul de cooperare europeană ‘Digital Arts and Storytelling for Heritage Audience Development’ (DARTS). Proiectul urmărește să creeze povești despre clădiri monumente istorice din Europa, despre personajele istorice și evenimentele legate de acestea, să le comunice în moduri creative folosind arta digitală și arta de a spune povești.

Proiectul este co-finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Europa Creativă, și de Administrația Fondului Cultural Național.Agerpres

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.