vineri, decembrie 1, 2023

Cartea Sabinei Fati, ”Ocolul Mării Negre în 90 de zile”, lansată la Timișoara

Volumul intitulat ”Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime-time”, al jurnalistei Sabina Fati, a fost lansat sâmbătă după-amiază, la Timișoara, printr-o dezbatere organizată de Editura Humanitas.

”Sabina Fati, cu noua ei carte, schimbă proverbul ‘călătorului îi șade bine cu drumul’ cu ‘călătorului îi șade bine cu cartea’, aceasta fiind a doua călătorie, după cea pe ‘Drumul Mătăsii’, care generează o carte spectaculoasă”, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, scriitorul timișorean Robert Șerban, după dezbaterea găzduită de Librăria „Două bufnițe”.

Potrivit acestuia, cititorii au în față o carte spectaculoasă, în măsura în care este un melanj de carte de non-ficțiune, carte de aventură, pentru că nu e ușor lucru ca o femeie singură să plece într-o călătorie în jurul Mării Negre, care înseamnă șapte țări, câteva granițe, toate cu vize, toate cu soldați, țări nu foarte comode, nu foarte lejer de străbătut.

”Este o carte de istorie, în sensul adevărat al cuvântului, dar și de istorie orală, pentru că Sabina Fati a avut șansa de a sta de vorbă cu oameni din aceste țări și de a afla ce se întâmplă în fiecare dintre ele, în Ucraina, Rusia, Georgia, Abhazia, Turcia, în Bulgaria, în România și cum Marea Neagră este sau nu este un liant al țărilor riverane”, a adăugat Robert Șerban.

Scriitorul consideră că lucrarea Sabinei Fati este și o carte de geografie, de politică externă, pentru că Sabina Fati cunoaște foarte bine această zonă și a fost interesată să afle cum percep oamenii din aceste țări relațiile dintre ei, puterea, opoziția, conflictele care izbucnesc pe neașteptate.

”Am citit-o cu mare bucurie. Răsplata lecturii a fost că am aflat lucruri pe care nu aveam de unde să le aflu, am aflat o poveste a Mării Negre pe care nu aveam de unde să o aflu din altă parte, pentru că bibliografiile românească și cea occidentală sunt sărace, nu există astfel de informații”, a conchis Robert Șerban.

Autoarea a arătat că a întreprins această călătorie în 2016 și a explicat că în jurul Mării Negre nu se poate merge pur și simplu urmându-i perimetrul, având în vedere conflictele din sud-estul Ucrainei și Abhazia. De asemenea, potrivit Sabinei Fati, oamenii din popoarele riverane Mării Negre nu se cunosc între ei, situație indicată și de faptul că nu există linii de transport care să lege orașe cum ar fi Constanța, Varna sau Odessa.

Volumul a apărut în noiembrie 2016, după ce în 2015 autoarea a publicat, la aceeași editură, un alt apreciat volum de călătorie — „Singură pe Drumul Mătăsii”.

(AGERPRES)

 

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.