vineri, aprilie 8, 2022

Carnaj tip ISIS: 70 de morți într-un sanctuar sufit în sudul Pakistanului

Pakistanul a lansat vineri o vastă operațiune de securitate vineri, a doua zi după un atentat sinucigaș, care a făcut cel puțin 70 de morți într-un sanctuar sufit în sudul țării, relatează AFP.

Atacul, revendicat de gruparea jihadistă sunnită Statul Islamic, a fost comis într-un sanctuar dedicat sfântului sufit Lal Shahbaz Qalandar în orașul Sehwan, la circa 200 km nord-est de Karachi, oraș-port în sudul țării.

Pakistan: Doliu și securitate întărită după atacul împotriva unui sanctuar sufit

 

„Forțele de securitate federale și regionale, precum și poliția au lansat în zori o operațiune în toată țară și numeroși suspecți au fost arestați în diferite orașe”, a declarat pentru AFP un responsabil guvernamental sub rezerva anonimatului.

Operațiunea va continua și în zilele următoare, a adăugat el.

Cel puțin 18 „teroriști” au fost uciși în cursul nopții în cadrul operațiunilor în provincia Sindh, au indicat la rândul lor reprezentanți ai trupelor speciale din cadrul Ministerului de Interne. Alți șapte a fost uciși în nord-vestul țării, potrivit poliției din orașul Peshawar.

La Sehwan, primii experți în medicină legală au sosit vineri dimineață la locul tragediei, izolat de poliție.

Terenul sanctuarului era încă pătat cu sânge și acoperit de sfărâmături, încălțări și biberoane abandonate. Cel puțin 20 de copii ar putea figura printre victime, potrivit șefului unei unități medicale din Sehwan, Moeen Uddin Siddiqui.

În pofida acestei scene teribile, la ora 03:30 dimineața (22:30 GMT joi), agentul de pază al sanctuarului și-a făcut un punct de onoare din a face să răsune ca în fiecare zi clopotul sitului, declarând pentru AFP că refuză „să se plece în fața teroriștilor”.

Provincia Sindh, unde se află Sehwan, a anunțat trei zile de doliu.

 

Atacul împotriva sanctuarului a intervenit după un început de săptămână deja însângerat pentru Pakistan, cu o serie de atentate efectuate de talibanii pakistanezi în mai multe orașe ale țării.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.