vineri, martie 31, 2023

Captură de arme în Serbia

Poliția sârbă a efectuat cea mai mare captură de arme din ultimii 15 ani, în timpul operațiunii zece persoane fiind arestate, a anunțat miercuri ministrul de interne sârb, Nebojsa Stefanovic, informează AFP și Reuters.

 Armele din Balcani, a căror urmă s-a pierdut în timpul destrămării fostei Iugoslavii, ajung adesea în mâinile organizațiilor criminale din Europa de Vest, dar și a jihadiștilor.

 

În 2015, la Paris, teroriștii care au atacat redacția publicației de satiră Charlie Hebdo și comandourile care au atacat terasele de cafenele și restaurante, precum și sala de concerte Bataclan, erau de asemenea dotați cu astfel de arme.

 Operațiunea s-a desfășurat în regiunea Apatin și Sombor (nord-vest) și a permis confiscarea „unei cantități foarte mari de arme”, a anunțat Nebojsa Stefanovic pentru mass-media locale.

 Au fost confiscate nouă kilograme de explozivi plastici, 20,7 kg de TNT, mai multe zeci de detonatoare, 111 grenade de mână, 12 grenade antitanc, două lansatoare de rachete, zece grenade pentru arme de foc, opt arme automate, două arme semiautomate, o mitralieră, șase pistoale, două carabine, o armă de calibru mic, 6.000 de gloanțe și o mină antitanc.

 Ministrul sârb nu a precizat când a avut loc această operațiune, nici dacă există vreo legătură cu descoperirea, în urmă cu două săptămâni, a unui arsenal de arme lângă o casă ce aparținea familiei premierului Aleksandar Vucic.

Într-un raport din 2014, un centru de studii specializat cu sediul la Geneva, Small Arms Survey, estima că circa 25 de milioane de locuitori din Balcani dețineau între 3,6 și 6,2 milioane de arme de foc.

 

 Potrivit estimărilor autorităților, în Serbia există până la 900.000 asemenea arme, în pofida celor șase campanii de recuperare a lor în schimbul unei amnistii, campanii lansate după asasinarea, în 2003, a premierului Zoran Djindjic. O măsură de amnistiere este de asemenea preconizată în Bosnia. Aceste arme erau împrăștiate pe întreg teritoriul fostei Iugoslavii, în cadrul unei doctrine de „apărare teritorială” promovate de regimul comunist. Urma acestor arme s-a pierdut în haosul conflictelor care au marcat Iugoslavia în anii ’90.publika.md

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.