Câteva sute de persoane au participat la cea de-a doua ediție a Zilelor Dovleacului, în localitatea buzoiană Poșta Câlnău, vedeta manifestărilor fiind un soi ajuns la 125 de kilograme.
”Localnicii cultivă dovleacul în cantități mari, într-o multitudine de soiuri, unii ajungând la greutăți impresionante. Cel mai mare are anul acesta 125 de kilograme, dar sunt mulți peste 100 de kilograme. Din dovleac se fac preparate delicioase — prăjiturile, plăcintele și dulcețurile sunt doar o parte din modalitățile de valorificare”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Poșta Câlnău, Sorin Munteanu.
Autoritățile comunei spun că vor să promoveze produsul la nivel național și internațional și să ”branduiască” manifestarea.
”Este o sărbătoare unică în România și vrem să o branduim. Anul acesta am avut invitați din Republica Moldova, chiar ‘regele dovleacului’, Ion Ciocan, și fratele acestuia, Valeriu Ciocan, un neîntrecut sculptor în dovleac. De asemenea, am avut invitați din Serbia, unde există preocupări similare”, a mai spus edilul.
La ediția din acest an a festivalului dedicat dovleacului, au participat în calitate de co-organizatori Consiliul Județean Buzău și Direcția pentru Agricultură Județeană Buzău.
”Este un festival inedit și începutul unei serii de parteneriate cu comunitățile locale, menite să promoveze cât mai bine potențialul fantastic al județului Buzău”, a declarat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu. Pe lângă plăcinte, sarmale, dulcețuri din dovleac, participanții la eveniment au degustat și alte bucate tradiționale — pastramă de oaie, cârnați de Pleșcoi, babic, bulz de mămăligă și must.Agerpres