vineri, martie 29, 2024

Bulgaria: ‘’Turcii deportați nu au solicitat azil’’

Şapte cetățeni turci au fost deportați după ce au intrat ilegal în Bulgaria, iar  poliția declară că aceștia nu au solicitat azil politic, relatează siteul balkaninsight.com.

Articole din presa turcă afirmă că aceștia sunt susținători ai clericului Fethullah Gülen.

Directorul adjunct al poliției bulgare de frontieră, Svetoslav Manolov, a declarat marți că pe data de 14 octombrie, cei șapte cetățeni turci au fost arestați de o patrulă de poliție aflată la granița româno-bulgară, în timp ce încercau să traverseze Dunărea din Bulgaria în România, ascunşi într-un tir.

Manolov a afirmat că cetățenii turci, care au fost reținuți pentru 24 de ore în orașul Ruse, aflat în nordul Bulgariei, au declarat că plănuiau să meargă în vestul Europei pentru a munci și niciunul dintre ei nu a solicitat azil politic în Bulgaria.

Autoritățile au demarat o anchetă doar în ceea ce îl privește pe șoferul tirului, în timp ce cetățenii turci au fost predați autorităților turce pe 15 octombrie, conform unui acord de readmisie dintre Turcia şi Uniunea Europeană, adoptat în 2014.

Mass-media bulgară a primit o scrisoare anonimă din partea unei persoane care pretinde a fi rudă cu unul dintre cei deportați, în care condamnă deportarea tatălui său.

whatupÎn scrisoarea publicată pe 17 octombrie, se spunea: Vinerea trecută, în jurul orei 19:30, ne-a trimis un mesaj prin care ne informa că se află în Bulgaria, unde trebuia să fie judecat… Dimineață a sunat din nou, spunându-ne că se află în Turcia şi era pe punctul de a ajunge în Istanbul, unde de asemenea urma să fie judecat. De atunci nu am mai putut lua legătura cu el. Nu știm unde se află acum şi ne temem pentru siguranța lui.Este peste puterea mea de înțelegere cum tatăl meu ar fi putut fi extrădat într-o țară afectată de ilegalități cum a devenit Turcia… M-aș fi gândit că Bulgaria nu ar fi putut continua cu cazul tatălui meu în lipsa unui proces drept”, scria în scrisoarea redactată în limba engleză.

Cu toate acestea, Manolov le-a declarat jurnaliștilor că poliția a fost obligată să înceapă procedurile de deportare deoarece bărbații nu au solicitat azil. „Persoanele în cauză nu au putut dovedi că au intrat în mod legal în Bulgaria”, a declarat el. El a adăugat că celor șapte bărbați li s-a oferit un traducător în timpul detenției de 24 de ore, dar nu este clar dacă au avut acces la unul. Nici nu știa dacă reprezentanții ONG-urilor sau ale biroului Ombudsmanului statului au fost prezenți la deportare, așa cum prevede legea. Poliția bulgară de frontieră a raportat marți că de la începutul anului 2016, Bulgaria a deportat 72 de cetățeni turci în urma acordului de readmisie dintre Turcia și UE.

‘’Fratele meu și ceilalți turci au cerut azil’’

Fratele unuia dintre cetăţenii extrădaţi, (E vorba despre un comisar) este rezident în Germania. Acesta s-a pronunţat marţea trecută la Nova TV din Bulgaria, afirmând că fratele său şi ceilalţi turci din grupul despre care se face vorbire, au cerut azil din Bulgaria.

S.O. a transmis chiar mesajele trimise de  fratele sau pentru postul Nova TV, mesaje din care reiese clar că turcii au cerut azil. Potrivit mesajele dintre doi frații, S. O. îi sfătuieşte pe turcii extrădaţi să solicite o dovadă scrisă în acest sens, chiar autorităţilor bulgare.

Potrivit siteului Euractiv.com, o mită „pe cap”, ar fi  fost plătită de către autorităţile turce pentru returnarea acestor cetăţeni, evident informațiile nu au putut fi confirmate fiind vorba despre „ştiri pe surse”.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.