miercuri, decembrie 23, 2020

Bulgaria: Refugiații care s-au răsculat la Harmanli, trimiși în centre închise sau expulzați (Borissov)

Autoritățile bulgare vor transfera refugiații care s-au bătut cu polițiștii noaptea trecută într-o tabără din Harmanli, sudul țării, în centre închise și vor expulza o parte din ei în Afganistan, țara din care provin, a anunțat premierul Boiko Borissov, citat de Reuters.

Peste 400 de oameni care au cerut azil în Bulgaria s-au răsculat pentru că nu li s-a permis să părăsească tabăra de refugiați de la granița cu Turcia unde fuseseră cazați au fost arestați de polițiștii bulgari în noaptea de joi spre vineri.

Polițiștii au folosit tunuri de apă și gloanțe de cauciuc pentru a interveni și ministerul de interne a anunțat că 24 de polițiști au fost răniți.

Tabăra de la Harmanli este cea mai mare din Bulgaria și găzduiește aproximativ 3.000 de refugiați.

„Sunt îngrijorat. Vedeți că nu a mai rămas nicio fereastră nespartă. Oamenii care au comis aceste acte de vandalism vor răspunde în fața justiției”, a spus Borissov, care și-a amânat o vizită în Ungaria din pricina revoltei.

„În baza acordului dintre Uniunea Europeană și Afganistan, am cerut un avion și vom începe să expulzăm o parte dintre ei către țara de origine. Cât despre restul, cei care au încălcat legea și ordinea publică vor fi trimiși în tabere închise,” a afirmat premierul bulgar.

Peste un milion de migranți economici și refugiați au intrat în UE în ultimele 15 luni. Cei mai mulți au părăsit țări aflate în conflict precum Afganistan, Siria și Irak. Unii au ajuns în Bulgaria din Turcia, în speranța că vor putea să ajungă mai departe, în Europa de vest.

Borisov a cerut locuitorilor din Harmanli să rămână calmi și să evite să-i provoace pe refugiați, după ce un grup de bulgari a protestat și a cerut închiderea taberei.

„Această tabără ar trebui închisă. Ar trebui să vedeți cum e aici la sfârșit de săptămână! Se plimbă în grupuri mari și iau fructe și legume de la piață fără să plătească”, a explicat un locuitor al orașului, citat de Reuters.

 Bulgaria a construit un gard la granița cu Turcia și a intensificat controalele pentru a controla afluxul de refugiați și migranți care trec ilegal frontiera

 

 Săptămâna trecută, localnici și reprezentanți ai partidelor naționaliste au organizat proteste față de prezența taberei în orașul din sudul Bulgariei după ce câteva reportaje din presa bulgară au vorbit despre migranții care ar avea boli de piele contagioase.

 Tensiunile au cauzat închiderea temporară a taberei pentru ca reprezentanții ministerului sănătății să poată lua măsuri, însă specialiștii au spus că zvonurile despre o posibilă epidemie de boli de piele fuseseră mult exagerate și că nu exista niciun risc pentru sănătatea publică.

 Bulgaria a construit un gard la granița cu Turcia și a intensificat controalele pentru a controla afluxul de refugiați și migranți care trec ilegal frontiera. Aproximativ 17.000 de oameni au fost reținuți în primele 10 luni ale lui 2016, cu o treime mai puțini decât în 2015.

 În ciuda scăderii numărului refugiaților și migranților, naționaliștii bulgari au organizat mai multe proteste în ultimele luni pentru a cere închiderea imediată a centrelor pentru refugiați și expulzare lor în Turcia.

 

 Mulți dintre refugiații din Harmanli au cerut să li se permită să treacă în Serbia, însă ministrul de interne a spus că acest lucru este practic imposibil și a intensificat prezența polițiștilor în orașul bulgar.Agerpres ,Reuters,

https://www.rt.com/news/368101-bulgaria-migrants-camp-clashes/

96 de deces din cauza consumului de alcoolui contrafăcut

96 de persoane din Turcia au murit otrăviți cu alcool etilic din octombrie, conform Ahval.News

Peste 120.000 de minori anchetați pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan. Aprope 3000 au fost pedepsiți

Peste 120.000 de minori au fost anchetați pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, conform Duvar English.Un total de...

Turcia va primi 3 milioane de doze de vaccin săptămâna aceasta

Turcia va primi primul lot de 3 milioane de doze de vaccin contra COVID-19 săptămâna aceasta.

Turcia a refuzat eliberarea unui ofițer care suferă de scleroză multiplă

Mustafa Özcan Çay care a fost un ofițer militar decorat de către NATO, ulterior condamnat pentru acuzații de lovitură de stat, se află încă după gratii în ciuda incapacității sale de a îndeplini chiar și cele mai elementare sarcini, cum ar fi să mănânce, să bea și să folosească baia fără asistență.

Protest pe Twitter împotriva hărțuirii sexuale și perchezițiilor ilegale:” Bebelușii căutați în scutece”

Utilizatorii de Twitter din Turcia au protestat împotriva hărțuirea sexuală a femeilor și perchezițiile ilegale, după ce un activist faimos a pornit o campanie, relatează Turkish Minutes.

Turcia crește cenzura:“O instituție publică crucială a devenit un braț al lui Erdoğan”

Într-o conferință de presă, marți, HRW a semnalizat că RTÜK a contribuit la cenzură într-o țară în care marea majoritate a știrilor de televiziune sunt deja pro-guvernamentale prin impunerea de interdicții de difuzare de cinci zile pe două posturi TV și amenzi grele pentru alții.

Constanța: Cadouri pentru personalul medical, în semn de mulțumire de la o școală privată

Personalul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Constanța au primit cadouri de Crăciun din partea școlii Spectrum și Liceul Internațional de Informatică (ICHC) în semn de multumire pentru munca și efortul acestora.

16 deținuți infectați cu COVID-19. Cazurile ajung la aproape 1.900.000

6 deținuți au fost diagnosticați cu COVID-19 în închisoarea Karabük, din nordul Turciei, pe fondul creșterii cazurilor la nivelul național, relatează Turkish Minutes.