Zaman Romania

București: 2.000 de porții de Budinca lui Noe au fost împărțite cu ocazia sărbătorii Ashure

Voluntarii Asociației pentru Dialog și Valori Universale( ADVU) au distribuit, în mod gratuit, faimosul desert, Budinca lui Noe, cu ocazia sărbătorii Ashure.

Peste 2.000 de porți au fost oferite,duminică, în cadrul Festivalului Turcesc, din parcul Lumea Copiilor, în parteneriat cu Fundația Tuna. 

„Suntem și noi un mozaic frumos cum este acest preparat. Aşure conține diverse fructe și cereale cu gusturi diferite, însă dacă se unesc formează un desert minunat. Și noi, oameni de diferite etnii, religii și culturi diferite, putem forma o societate armonioasa în jurul stâlpilor umanității: toleranța, respectul față de ceilalți și pacea.”, susține Mustafa Oz, președintele ADVU.

„Oamenii au fost foarte încântați. Toți care au venit au fost cu zâmbetul pe buze,curioși și entuziasmați să împărtășim împreună frumusețea acestei tradiții.”, afirmă un voluntar ADVU.

Ce este Budinca lui Noe?

Cunoscut și sub numele de „Budinca lui Noe”, Ashure este un desert tradițional turcesc făcut cu arpacaș, fructe uscate și diferite alte boabe precum năut și fasole, sau nuci, fistic și condimente aromate, iar cu acest fel de mâncare, Noe i-a hrănit pe oamenii de pe Arcă.

În Balcani și Turcia, musulmanii sufii fac felul de mâncare în timpul lunii Muharram în care are loc Ziua Ashure.