joi, aprilie 7, 2022

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

O femeie bolnavă de cancer a murit după ce autoritățile turce au refuzat să-i elibereze pașaport pentru a face tratamente în străinătate, din cauza presupuselor legături cu mișcarea Gülen, relatează Stockholm Center for Freedome.

Gülhan Çolakoğlu, în vârstă de 45 de ani, nu a reușit să călătorească în Germania pentru o întâlnire în luna martie la Immun Onkologisches Zentrum, un centru oncologic din Köln, după ce autoritățile i-au refuzat pașaportul, în ciuda numeroaselor petiții depuse la instanțele locale și regionale din orașul natal din Kayseri.

Gülhan a fost profesoară de chimie la o școală pregătitoare afiliată mișcării Gülen care a fost închisă după  tentativa de lovitură de stat în iulie 2016.

După un an, Çolakoğlu a fost diagnosticată cu cancer de colon și a început să primească tratament de chimioterapie în Turcia și a suferit un total de cinci intervenții chirurgicale într-o perioadă de peste trei ani. 

În urma uneia dintre operațiile ei, casa ei a fost atacată de poliție. Ulterior a fost condamnată la șase ani, trei luni de închisoare pentru apartenența la o organizație teroristă pentru legături cu mișcarea Gülen. 

Înainte  ca femeia să fie diagnosticată cu cancer, soțul ei, Sefer Çolakoğlu, care era și el profesor de chimie, a fost închis sub  aceleași acuzații în 2017. Gülhan Çolakoğlu era mamă a doi copii.

Aproximativ 500.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale după puciul eșuat, potrivit Ministerului Justiției, iar  peste 30.000 de adepți Gülen se află după gratii.Mai mult, peste 700 de copii cu vârsta sub 6 ani își însoțesc mamele în închisoare și trăiesc în condiții precare.

Mai multe rapoarte internaționale indică faptul că incidentele de tortură și de tratamente rele au fost în creștere după  lovitura de stat eșuată din 2016, în centrele de detenție turcești.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.