sâmbătă, ianuarie 16, 2021

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

O femeie bolnavă de cancer a murit după ce autoritățile turce au refuzat să-i elibereze pașaport pentru a face tratamente în străinătate, din cauza presupuselor legături cu mișcarea Gülen, relatează Stockholm Center for Freedome.

Gülhan Çolakoğlu, în vârstă de 45 de ani, nu a reușit să călătorească în Germania pentru o întâlnire în luna martie la Immun Onkologisches Zentrum, un centru oncologic din Köln, după ce autoritățile i-au refuzat pașaportul, în ciuda numeroaselor petiții depuse la instanțele locale și regionale din orașul natal din Kayseri.

Gülhan a fost profesoară de chimie la o școală pregătitoare afiliată mișcării Gülen care a fost închisă după  tentativa de lovitură de stat în iulie 2016.

După un an, Çolakoğlu a fost diagnosticată cu cancer de colon și a început să primească tratament de chimioterapie în Turcia și a suferit un total de cinci intervenții chirurgicale într-o perioadă de peste trei ani. 

În urma uneia dintre operațiile ei, casa ei a fost atacată de poliție. Ulterior a fost condamnată la șase ani, trei luni de închisoare pentru apartenența la o organizație teroristă pentru legături cu mișcarea Gülen. 

Înainte  ca femeia să fie diagnosticată cu cancer, soțul ei, Sefer Çolakoğlu, care era și el profesor de chimie, a fost închis sub  aceleași acuzații în 2017. Gülhan Çolakoğlu era mamă a doi copii.

Aproximativ 500.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale după puciul eșuat, potrivit Ministerului Justiției, iar  peste 30.000 de adepți Gülen se află după gratii.Mai mult, peste 700 de copii cu vârsta sub 6 ani își însoțesc mamele în închisoare și trăiesc în condiții precare.

Mai multe rapoarte internaționale indică faptul că incidentele de tortură și de tratamente rele au fost în creștere după  lovitura de stat eșuată din 2016, în centrele de detenție turcești.

Turcia a întârziat cu campania de vaccinare, dar a recuperat cu peste 500.000 de vaccinați în 24 de ore

Turcia a lansat campania de vaccinare abia pe 14 ianuarie, dar a recuperat cu 520.393 de vaccinați în primele 24 de ore.

Închisorile pline de jurnaliști.Erdogan:“ Nu vom renunța niciodată la libertatea presei”

Într-o declarație publicată de Direcția Prezidențială a Comunicațiilor, Erdoğan a afirmat că susține libertatea presei de Ziua Națională a Jurnaliștilor.

VIDEO. Comentariu integral la adresa lui Șumudică: “Țigănie… Hai să spun cerșător!”

Comentatorul turc, Erman Toroglu a stârnit un val de controverse după ce a criticat declarațiile de presă a antrenorului român, Marius Șumudică

Un turc acuzat că a spionat pentru Erdoğan a fost expulzat din Austria

Un turc acuzat de spionaj în numele unui stat străin, care a susținut că i s-a ordonat asasinarea politicienilor austrieci, a fost...

Turcia: Prețurile la alimente au crescut cu 33%

Coșul de cumpărături a lui Aysel Gündoğdu, specializat în domeniul bancar și al asigurărilor, include ouă, brânză, ulei și paste.

COVID-19: Turcia ar putea elimina restricțiile pe 15 februarie

Membrul Necmi İlhan susține că numărul pacienților cu COVID-19 a înregistrat o scădere bruscă în ultima lună în urma măsurilor de prevenire impuse.

Turcia:Condamnat la peste 1.000 de ani de închisoare

Liderul unui cultului și controversatul autor Adnan Oktar, cunoscut și sub numele de Harun Yahya a fost judecat, împreună cu alți 235 de inculpați în fața instituțiilor de executare penală Silivri, din Istanbul.

Turcia deschide anchetă și suspendă nouă regulă a WhatsApp

Autoritatea turcă pentru concurență a deschis, luni, o anchetă cu privire la Facebook și WhatsApp.