O femeie bolnavă de cancer a murit după ce autoritățile turce au refuzat să-i elibereze pașaport pentru a face tratamente în străinătate, din cauza presupuselor legături cu mișcarea Gülen, relatează Stockholm Center for Freedome.
Gülhan Çolakoğlu, în vârstă de 45 de ani, nu a reușit să călătorească în Germania pentru o întâlnire în luna martie la Immun Onkologisches Zentrum, un centru oncologic din Köln, după ce autoritățile i-au refuzat pașaportul, în ciuda numeroaselor petiții depuse la instanțele locale și regionale din orașul natal din Kayseri.
Gülhan a fost profesoară de chimie la o școală pregătitoare afiliată mișcării Gülen care a fost închisă după tentativa de lovitură de stat în iulie 2016.
După un an, Çolakoğlu a fost diagnosticată cu cancer de colon și a început să primească tratament de chimioterapie în Turcia și a suferit un total de cinci intervenții chirurgicale într-o perioadă de peste trei ani.
În urma uneia dintre operațiile ei, casa ei a fost atacată de poliție. Ulterior a fost condamnată la șase ani, trei luni de închisoare pentru apartenența la o organizație teroristă pentru legături cu mișcarea Gülen.
Înainte ca femeia să fie diagnosticată cu cancer, soțul ei, Sefer Çolakoğlu, care era și el profesor de chimie, a fost închis sub aceleași acuzații în 2017. Gülhan Çolakoğlu era mamă a doi copii.
Aproximativ 500.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale după puciul eșuat, potrivit Ministerului Justiției, iar peste 30.000 de adepți Gülen se află după gratii.Mai mult, peste 700 de copii cu vârsta sub 6 ani își însoțesc mamele în închisoare și trăiesc în condiții precare.
Mai multe rapoarte internaționale indică faptul că incidentele de tortură și de tratamente rele au fost în creștere după lovitura de stat eșuată din 2016, în centrele de detenție turcești.