duminică, noiembrie 10, 2024

Bilanţ trist al organizaţiei „Reporteri fără Frontiere” (RSF)..

Şaizeci şi cinci de jurnalişti au fost ucişi în lume în 2017, dintre care cincizeci profesionişti, şapte „jurnalişti-cetăţeni” (bloggeri) şi opt „colaboratori mass-media”, potrivit bilanţului anual publicat marţi de Reporteri fără Frontiere (RSF)

http://www.20minutes.fr/monde/2190219-20171219-reporters-frontieres-65-journalistes-tues-monde-2017-annee-moins-meurtriere-depuis-14-ans

Acest bilanţ face din 2017 anul cel mai puţin mortal în 14 ani pentru jurnaliştii profesionişti, notează ONG-ul cu sediul la Paris. Iar acest lucru se datorează unei protecţii mai bune a reporterilor, dar şi faptului că ţările periculoase „se golesc de jurnalişti”.

Dintre cei 65 de jurnalişti (profesionişti şi neprofesionişti) ucişi în cursul anului, 39 au fost asasinaţi cu bună ştiinţă şi 26 au fost ucişi în timp ce îşi exercitau profesia.

La fel ca anul trecut, Siria rămâne cea mai mortală ţară pentru reporteri cu 12 jurnalişti înregistraţi ucişi, înaintea Mexicului (11), Afganistanului (9), Irakului (8) şi Filipinelor (4).

Reporters sans Frontieres estimează că mai puţini jurnalişti au fost ucişi în lume în 2017 faţă de anul trecut (79 ucişi anul trecut, în scădere cu 18% în acest an) datorită „gradului mai mare de conştientizare a necesităţii de a-i proteja mai bine pe jurnalişti şi multiplicării campaniilor în acest sens ale organizaţiilor internaţionale şi chiar ale mass-media”. Dar şi faptului că „ţările devenite foarte periculoase se golesc de jurnaliştii lor”.

„Acesta este cazul Siriei, Irakului, Yemenului, Libiei, unde există o hemoragie a profesiei”, deplânge RSF.

În cazul în care conflictele armate ameninţă viaţa jurnaliştilor care acoperă războaiele, în ţări precum Mexicul „cartelurile şi politica locală fac să domnească teroarea” forţând mulţi jurnalişti „să părăsească ţara sau profesia lor”.

„Mexicul este cea mai periculoasă ţară din lume pe timp de pace pentru reporteri”, subliniază RSF.

În ţările cartelurilor de droguri, jurnaliştii care se ocupă de corupţia clasei politice sau crima organizată sunt aproape întotdeauna vizaţi, ameninţaţi sau chiar executaţi. Acesta a fost cazul lui Javier Valdez Cardenas, jurnalist veteran de 50 de ani, colaborator al AFP şi mass-media locale, asasinat la 15 mai

Istanbul: Creștere de peste 60% a costului vieții în octombrie

Sondajul, realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA) a Municipalității Metropolitane din Istanbul, a calculat costul vieții în Istanbul pentru o familie de patru persoane la 73.739 TL (2.000 euro) în octombrie, de peste patru ori salariul minim de 17.002 TL. (460 de euro).

Testamentul clericului Fethullah Gülen dezvăluie donația de drepturi de autor

Potrivit unui anunț făcut de site-ul Herkul, fundația „Cascade Trust” deține autoritate asupra redevențelor din cărțile clericului.

SUA. 3 milioane de dolari daună într-un proces de defăimare din cauza presupusei asocieri cu o „organizație teroristă”

SUA obligă plata a 3 milioane de dolari drept despăgubiri unui antreprenor turco-american care a fost acuzat în mod fals de terorism din cauza unei presupuse asocieri cu o „organizație teroristă”,

Turcia: Proteste după ce 4 primari pro-kurzi au fost reținuți: „Atac major la adresa dreptului poporului kurd de a vota și de a fi...

Anunțul Ministerului de Interne privind înlăturarea din funcțiile lor a trei primari, reprezentând orașele Mardin și Batman, precum și Halfeti, un district din provincia Şanlıurfa și înlocuirea lor cu oficiali guvernamentali a stârnit proteste luni.

Nou record în Turcia: Cele mai multe cazuri de femicid înregistrate în ultimii 14 ani

Conform raportului Platformei We Will Stop Femicide pentru octombrie 2024, octombrie a marcat cel mai mare număr de feminicide înregistrate într-o singură lună din 2010.

Nou campus școlar inaugurat în Constanța. „Proiect de anvergură dedicat educației.”/„Entuziasm dublat de profesionalism și multă dedicare a fost temelia.”

Porțile noului campus situat în orașul Ovidiu, din Constanța, au fost deschise pe 4 noiembrie, printr-o ceremonie alături de conducere și reprezentanți ai instituțiilor din Constanta, dar și viitori elevi, profesori și părinți.