marți, aprilie 12, 2022

Bilanţ tragic: A trecut un an de la lovitura de stat, în închisorile lui Erdogan

Autor: ŞAFAK PAVEY

Am fost membru al Parlamentului turc reprezentând Istanbulul pentru Partidul Popular Republican de opoziție pentru ultimii șase ani.

Acest context m-a forțat să devin specialist în sistemul penitenciar turc, timp în care guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdogan a persecutat tot mai mult politicieni, activiști, profesioniști și tot felul de cetățeni care se opuneau guvernării sale și a arestat mii de persoane după tentativa de lovitura de stat eșuată în iulie anul trecut.

Dimineața mea începe cu citirea știrilor; căutarea datei de înfățișare în instanță pentru parlamentarii, jurnaliștii și cadrele universitare deținute.

Și verificarea unui site unde guvernul își publică decretele și numele persoanelor care urmează să fie epurate din guvern, armată, spitale, bănci, școli și alte instituții.

Permisiunea de a vizita o închisoare turcească este acordată de ministrul justiției, după o cerere care trebuie  să menționeze numelor deținuților și datele sugerate pentru vizite. Cum numărul de arestări este în creștere în fiecare zi, trebuie să aveți grijă să nu confundați numele sau locația deținutului. Cea mai mică greșeală invalidează permisul.

pay

Am început, vizitând cinci deținuți politici în 2011. Acum vizitez peste 50 de persoane, care formează o mică parte din deținuți. Printre cei pe care îi vizitez sunt jurnaliștii de la ziarele Cumhuriyet și Birgun, care critică guvernul domnului Erdogan. Unul dintre ei este Musa Kart, un cartoonist la Cumhuriyet, care a fost închis împreună cu 11 colegi din octombrie. Aceştia se confruntă cu acuzația că ar fi „ajutat o organizație teroristă armată fără a fi membri ei”. Procurorii solicită pedeapsa cu închisoarea de până la 29 de ani.

Continuați să citiți tema principală

Acuzațiile împotriva scriitorilor și jurnaliștilor arestați sunt uneori frapante. Dovezile criminale împotriva lui Atilla Tas, un cronicar închis, au inclus unul dintre tweeturile sale: „Edison nu ar fi inventat” becul „dacă ar fi văzut aceste zile!”

Simbolul electoral al A.K.P. este un bec. Instanța a dispus eliberarea domnului Tas în prima sa audiere la sfârșitul lunii martie. Judecătorii cazului său au fost eliminați din funcție în aceeași zi. El a fost reținut într-o nouă anchetă, pe când se pregătea pentru eliberarea sa dintr-o închisoare din Istanbul. El este încă în închisoare, așteptând următorul său proces.

Există atât de mulți scriitori, jurnaliști și alți profesioniști în închisorile turcești, încât au fost eliberați 38 000 de deținuți condamnați pentru fraudă, viol, furt, jaf și extorcare înainte de a-și termina sentințele pentru a le face loc.

Vizitatorii primesc dreptul de a petrece 20 de minute cu un deținut. Incluzând transferul deținutului din celula sa în sălile  de vizitare și înapoi, totul  durează aproximativ o oră. Pentru a vedea 20 de prizonieri, trebuie să te afli în apropiere câteva zile. Deoarece în închisoare nu sunt permise mâncare sau băuturi, ţin  în mașină biscuiți.

Deseori vizitez închisoarea Silivri, care este la aproximativ 97 de kilometri de casa mea din Istanbul. Trec prin toate verificările de securitate, inclusiv o scanare a retinei. Controalele de intrare sunt cele mai grele pentru mine. De la un accident de tren de acum câțiva ani, folosesc membre protetice, care au declanșat un zgomot puternic al dispozitivelor de securitate.

Îmi este permis să port doar un notebook și un stilou. Deținuții nu au voie să scrie în carnetul meu sau să împărtășească orice fel de notițe în scris. Iau notițe despre ceea ce ar dori să le transmită celor dragi și avocaților.

Regulile vizitei continuă să se schimbe. De exemplu, zilele de vizitare sunt miercuri și joi, însă oficialii închisorii pot decide să interpreteze „și” ca „sau”. Chiar și gardienii închisorii se tem. Dacă cereți un pahar de apă, ei nu vă vor da, pentru a evita acuzațiile de a fi drăguți cu opoziția. Mulți au fost concediați  după  lovitura de stat.

Dezbrăcarea, la perchezițiile  deținuților, este ceva comun. Guvernul emite în mod obișnuit fotografiile deținuților încătușați de la spate. Amnesty International și Human Rights Watch au raportat adeseori despre  maltratarea și torturarea deținuților. Deținuții sunt făcuți să stea pe genunchi, bătuți cu bastoane și lipsiți de somn până când semnează declarațiile puse în fața lor.

Accesul la îngrijiri medicale în închisoare este arbitrar. Simptomele unei boli sunt determinate nu de către medic, ci de ministerul justiției! Pentru a merge la un doctor, deținuții grav bolnavi petrec orele înghesuiți într-un van, cu mâinile îndoite la spate.

Indivizii  L.G.B.T.I. sunt izolați pentru a nu „ne infecta cu SIDA și sifilis”. În 2015, 43 de persoane s-au sinucis în închisorile din Turcia.  În 2016, numărul a crescut la 66, potrivit datelor guvernamentale.

Deținuții nu au nici o intimitate, nici măcar accesul la o toaletă privată. Camerele de supraveghere au in cadru ușa, fereastra și paturile celulei; Deținuții sunt supravegheați chiar și în timpul somnului. Acoperirea ferestrelor celulei cu ziare sau montarea unei perdele este interzisa.

În ciuda detențiilor arbitrare îndelungate – în unele cazuri, până la 10 luni – nu au fost formulate acuzații. Deținuții au voie să vorbească cu avocații lor doar o oră pe săptămână. Mulți nu își pot permite un avocat, iar unii avocați desemnați deținuților de către stat nu dau dovadă de prea mult interes.

Deținuții nu au voie să scrie scrisori. Nici măcar nu li se permite să se adune pentru o pauză în curtea închisorii. Deținuții au dreptul la 10 cărți pe săptămână, dar primesc o carte pe lună. Am auzit un deținut căruia i s-a spus: „Cartea nu este disponibilă, dar autorul este aici dacă ești interesat”.

(*) Safak Pavey este membru al Parlamentului turc din partea Partidului Popular Republican.

https://www.nytimes.com/2017/07/14/opinion/turkey-erdogan-prison.html

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca