marți, aprilie 12, 2022

Balkanik!- manifestare care celebrează muzica balcanică la București

Cea mai mare mândrie a organizatorilor Balkanik! – manifestare care celebrează muzica balcanică la București – este faptul că au fost comparați, de-a lungul timpului, cu mari festivaluri de world music iar printre spectatorii evenimentului din Capitală se numără persoane care vin din Coreea, Iran sau Noua Zeelandă, a povestit, pentru AGERPRES, directorul evenimentului, Daniel Mitulescu.

Aflat la cea de-a șasea ediție, festivalul Balkanik! se desfășoară de vineri până duminică în Grădina Uranus din Capitală iar printre cei ce vor urca pe scena evenimentului se numără Bollywood Masala Orchestra, Omar Souleyman și Orange Blossom.

Daniel Mitulescu a povestit, pentru AGERPRES, că motivul inițierii festivalului Balkanik! a fost „în primul rând lipsa unui eveniment de muzică de acest gen în România”.

„Noi aveam trupe ca Fanfara Ciocârlia și Taraf de Haidouks care aveau concerte în toată lumea și erau cunoscuți mai peste tot în Occident, iar la noi nu prea aveai unde să-i vezi”, spune directorul Balkanik!. El apreciază că Bucureștiul ar putea să se inspire și din viața culturală a unor orașe cu spirit balcanic.

„Cred că Bucureștiul trebuie să se inspire și din orașe ca Atena sau Istanbul, nu numai din Viena. Și mi se pare că, de când a apărut Balkanik!, lucrurile au început să se schimbe Cu experință în producția de film, Mitulescu spune că a folosit, inițial, învățăturile din acest domeniu în organizarea Balkanik! iar apoi echipa a acumulat cunoștințe, selecția trupelor incluse în festival „durează chiar și un an de zile” iar concurența pentru un mare nume din domeniu este acerbă.

danielMă bucur că, atunci când merg la festivaluri de film, vorbesc cu oameni care îmi spun cât de viu e Bucureștiul și cât de multe lucruri se întâmplă. Cred că avem nevoie de un turism cultural mai degrabă decât un turism de masă, de consum”, apreciază Daniel Mitulescu.

„Problema este că nu știm din timp ce buget avem pentru festival. În fiecare an depunem proiectul și așteptăm să vedem ce finanțare primim. Asta e o problemă, pentru că ne este greu să facem planuri de dezvoltare. Concurența este mare la nivel internațional. O trupă poate alege să cânte la noi sau la Bruxelles sau New York”, mărturisește directorul Balkanik!.

Spațiul în care se desfășoară festivalul, Grădina Uranus din cartierul Rahova, a fost descoperit de organizatori după un concert Taraf de Haidouks.

La prima ediție Balkanik!, în 2011, grădina era foarte degradată, își amintește directorul evenimentului. „Bucureștiul pierduse un spațiu de evenimente culturale. Ne-a luat cred două-trei săptămâni și mulți oameni să-l igienizăm, să-l aranjăm. Am avut noroc cu sprijinul Primăriei Sectorului 5 care ne ajută încă de la prima ediție”, adaugă Mitulescu.

Potrivit acestuia, dacă la prima ediție au fost 6.500 de spectatori, anul trecut 10.000 de spectatori, anul acesta sunt așteptați aproximativ 12.000 de iubitori ai fenomenului world music.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.