joi, ianuarie 28, 2021

Balkanik!- manifestare care celebrează muzica balcanică la București

Cea mai mare mândrie a organizatorilor Balkanik! – manifestare care celebrează muzica balcanică la București – este faptul că au fost comparați, de-a lungul timpului, cu mari festivaluri de world music iar printre spectatorii evenimentului din Capitală se numără persoane care vin din Coreea, Iran sau Noua Zeelandă, a povestit, pentru AGERPRES, directorul evenimentului, Daniel Mitulescu.

Aflat la cea de-a șasea ediție, festivalul Balkanik! se desfășoară de vineri până duminică în Grădina Uranus din Capitală iar printre cei ce vor urca pe scena evenimentului se numără Bollywood Masala Orchestra, Omar Souleyman și Orange Blossom.

Daniel Mitulescu a povestit, pentru AGERPRES, că motivul inițierii festivalului Balkanik! a fost „în primul rând lipsa unui eveniment de muzică de acest gen în România”.

„Noi aveam trupe ca Fanfara Ciocârlia și Taraf de Haidouks care aveau concerte în toată lumea și erau cunoscuți mai peste tot în Occident, iar la noi nu prea aveai unde să-i vezi”, spune directorul Balkanik!. El apreciază că Bucureștiul ar putea să se inspire și din viața culturală a unor orașe cu spirit balcanic.

„Cred că Bucureștiul trebuie să se inspire și din orașe ca Atena sau Istanbul, nu numai din Viena. Și mi se pare că, de când a apărut Balkanik!, lucrurile au început să se schimbe Cu experință în producția de film, Mitulescu spune că a folosit, inițial, învățăturile din acest domeniu în organizarea Balkanik! iar apoi echipa a acumulat cunoștințe, selecția trupelor incluse în festival „durează chiar și un an de zile” iar concurența pentru un mare nume din domeniu este acerbă.

danielMă bucur că, atunci când merg la festivaluri de film, vorbesc cu oameni care îmi spun cât de viu e Bucureștiul și cât de multe lucruri se întâmplă. Cred că avem nevoie de un turism cultural mai degrabă decât un turism de masă, de consum”, apreciază Daniel Mitulescu.

„Problema este că nu știm din timp ce buget avem pentru festival. În fiecare an depunem proiectul și așteptăm să vedem ce finanțare primim. Asta e o problemă, pentru că ne este greu să facem planuri de dezvoltare. Concurența este mare la nivel internațional. O trupă poate alege să cânte la noi sau la Bruxelles sau New York”, mărturisește directorul Balkanik!.

Spațiul în care se desfășoară festivalul, Grădina Uranus din cartierul Rahova, a fost descoperit de organizatori după un concert Taraf de Haidouks.

La prima ediție Balkanik!, în 2011, grădina era foarte degradată, își amintește directorul evenimentului. „Bucureștiul pierduse un spațiu de evenimente culturale. Ne-a luat cred două-trei săptămâni și mulți oameni să-l igienizăm, să-l aranjăm. Am avut noroc cu sprijinul Primăriei Sectorului 5 care ne ajută încă de la prima ediție”, adaugă Mitulescu.

Potrivit acestuia, dacă la prima ediție au fost 6.500 de spectatori, anul trecut 10.000 de spectatori, anul acesta sunt așteptați aproximativ 12.000 de iubitori ai fenomenului world music.

Cazurile de cenzură cresc în Turcia: 23 de jurnaliști condamnați la peste 100 de ani de închisoare în 2020

Instanțele turcești au pronunțat sentințe de 103 ani pentru 23 de jurnaliști în 2020, conform „Raportului de monitorizare media BIA 2020”,

Turcia ar putea redeschide școlile pe 15 februarie

Ministrul Ziya Selçuk, la aproximativ două luni după închiderea școlilor în mijlocul pandemiei, a făcut declarații într-un interviu pentru radiodifuzorului CNN Türk.

Cenzură în Turcia: Erdogan blochează știri despre familia lui și oficialii din partidul său

42 la sută știrile care au fost blocate în Turcia sunt legate de Recep Tayyip Erdoğan, de familia sa și de oficiali ai partidului său de guvernământ Justiție și Dezvoltare (AKP),

Un turc din Istanbul răpit de securitate s-a întors după 5 zile: “M-au torturat”

Un bărbat răpit s-a întors acasă, pe 26 ianuarie, după cinci zile de la dispariție.

Geantă pierdută în Anglia, găsită după 14 luni în Turcia

O englezoaică care și-a pierdut poșeta în Marea Britanie a fost șocat după ce a primit un mesaj de la un turc care anunța găsirea genții, după mai bine de un an, relatează Daily Mail.

Oamenii lui Erdogan stabilesc regulile de rugăciune în cimitirul musulman din București

O familie de musulmani care trăiește înBucurești și care a vrut să roage în cimitirul mahomedan a fost informată că trebuie să primească acordul Ambasadei Turciei din București pentru a putea intra în cimitir.

Turcia-România: Cum afectează noua lege fiscală micii comercianți

În România a fost modificat Codul Fiscal prin introducerea unei noi categorii de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile generate prin achiziții de la furnizori înregistrați fiscal în jurisdicții necooperante fiscal, conform portalului bihorjust.ro

Turcia:25% din restaurante s-ar putea să nu se redeschidă niciodată după pandemie

Președintele Asociației Turce a Restaurantelor și Divertismentului (TURYID), Kaya Demirer explică că din aproximativ 100.000 de restaurant care angajează aproape două milioane de persoane în țară, 10% dintre ele nu se mai pot deschid niciodată după primul val al pandemiei COVID-19.