Aproape 12.000 de piese, de la ţesături din fibre de urzică, la covoare şi costume din diverse epoci şi culturi ale lumii, se regăsesc în colecţiile primului muzeu din România dedicat textilelor , în comuna Băiţa din judeţul Hunedoara, prima expoziţie reunind circa 70 de piese din diferite culturi.
„Muzeul este un loc în care vrem să construim un pod între culturi, în care cultura românească şi cea est-europeană să se regăsească într-un concept global. Nu este uşor, dar am reuşit să găsim trei locaţii pentru muzeu: una este fosta clădire a magazinului universal, pe care am recondiţionat-o, alta este casa din faţa Primăriei (o clădire din secolul al XIX-lea) şi a treia este în satul Hărţăgani. Fiecare reprezintă un alt obiectiv”, a declarat proprietarul muzeului, dr.Florica Zaharia, care s-a ocupat ani buni de conservarea materialelor la Muzeul Metropolitan din New York.
Muzeul Metropolitan, prin The Costume Institut, a donat, pentru deschiderea Muzeului Textilelor din Băiţa, 1.871 de produse de artă constând în costume, accesorii şi textile ce reprezintă aproape o sută de culturi din jurul lumii, inclusiv din Europa şi România. „Trebuie să mulţumesc unei instituţii care a avut un rol important în acest proiect şi în formarea noastră: este vorba de Muzeul Metropolitan din New York, unde am lucrat aproape jumătate din viaţă. Şi-au arătat suportul în diferite feluri şi ne-au trimis mesajele lor. (…) Colegele din Departamentul de Conservare a Textilelor au dorit să doneze placa pe care o dezvelim astăzi şi sunt încântată. Un alt suport al Muzeului Metropolitan (…) este o donaţie majoră de 1.871 de obiecte. (…) Avem intenţia să folosim aceste materiale pentru programe educative, programe de cercetare, şi pentru programe expoziţionale şi publicaţii”, a spus Florica Zaharia, care a condus departamentul menţionat o perioadă de timp.
Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, s-a arătat impresionat de proiectul muzeal pe care l-a început fosta angajată a Muzeului Metropolitan, menţionând că a cunoscut-o pe Florica Zaharia în urmă cu doi ani, moment la care aceasta i-a povestit ceea ce are de gând să înfăptuiască. „Acum un an am vizitat Băiţa şi am văzut locaţiile pe care Florica intenţiona să le aibă ca muzeu, aici, în Hunedoara. Dă-mi voie să spun de cât impresionat sunt de cât mult aţi realizat într-un an de zile”, a spus Hans Klemm. El a remarcat apoi recunoaşterea şi aprecierea de care se bucură Florica Zaharia din partea Metropolitan Museum, prin donaţia primită, dar şi contribuţia pe care muzeograful o aduce comunităţii locale şi Românie
„Nu vă ascund că, în calitate de hunedoreancă, mă simt mândră să am un asemenea conjudețean. Totodată, vreau să vă mărturisesc că astfel de inițiative îmi dau încredere și îmi întăresc convingerea că România este o opțiune pentru românii din afara granițelor, ceea ce înseamnă că prin eforturile conjugate ale tuturor instituțiilor guvernamentale putem să schimbăm imaginea țării noastre atât în interior, cât și-n exterior. În egală măsură, la nivel personal, sunt încărcată de emoții, am văzut bucuria din sufletului doamnei Zaharia, mama doamnei Florica, bucuria că fata i s-a întors acasă și că-i este aproape. Mi-aș dori să tot întâlnesc astfel de situații fericite și îmi exprim speranța că această familie ne arată că se poate”, a subliniat ministrul pentru românii de pretutindeni.” (Intotero )