miercuri, iulie 28, 2021

Turcia:Avocați pro-kurzi reținuți și un parlamentar spitalizat după proteste

Cel puțin 10 persoane au fost reținute și un parlamentar pro-kurd a fost internat duminică, în urma unei represiuni a poliției din Istanbul împotriva manifestațiilor, conform ipa.news.

Deputatul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), Kemal Bulbul, a fost internat în urma protestului din Piața Esenyurt din Istanbul, unde poliția a folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc împotriva protestatarilor.

Mai mult, parlamentarii HDP Kemal Murat Cepni, Saruhan Oluc, Necdet Ipekyuz și Omer Ocalan au participat la Istanbul la protestul  „Democracy Watch”, alături de un alt parlamentar Ali Seker, din partea principalului Partid Popular Republican (CHP).

Înainte de ședința condusă de HDP, poliția a înconjurat zona, a interzis întâlnirea și demonstrațiile din piață. În urma actelor de violență ale  poliției, în timpul cărora  unii au fost răniți, câteva  grupuri dispersate au marșăluit  pe străzile laterale, scandând sloganuri precum „Drepturi, drept, dreptate!  Vor veni cu HDP! ”

Într-o declarație scrisă, Oficiul HDP din Istanbul a condamnat represiunea poliției și înlocuirile primarilor kurzi cu primari  desemnați de guvern.

„Nu vom rămâne tăcuți împotriva administratorilor [numiți AKP] care vor pleca [într-o zi]. Nici o metodă tiranică nu ne poate împiedica din drumul nostru. Actele noastre democratice vor continua într-o manieră similară ”, se menționează în declarație.

La 19 august, cei trei primari ai HDP – Adnan Selcuk Mizrakli din Diyarbakir, Ahmet Turk din Mardin și Bedia Ozgokce Ertan din Van – au fost dați afară  de ministerul de interne al Turciei,ministerul i-a  înlocuit cu oficiali guvernamentali. Decizia a dus și la reținerea a 418 civili, în special membri ai consiliului municipal și angajați din 29 de provincii diferite din țară.

Primarii îndepărtați, care au fost aleși la alegerile guvernamentale locale din 31 martie, precum și membrii reținuți ai HDP sunt urmăriți penal pentru presupuse legături cu terorismul.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan acuză partidul HDP că ar avea legături cu Partidul Muncitorilor din Legislația (PKK) în afara legii, un grup armat care a organizat o insurgență de trei decenii în țară.Femeile reprezintă 3% din funcțiile de conducere din Turcia

Femeile reprezintă 3% din funcțiile de conducere din Turcia

NewYork: Moscheea finanțată de guvernul refuză servicii funerale susținătorilor Mișcării Gülen

Moscheea Brooklyn Eyup Sultan, care este finanțată și operată de Direcția pentru Afaceri Religioase din Turcia (Diyanet) refuză serviciile religioase a cetățenilor...

În Kârgâzstan, profesorul profesor de top. În Turcia, terorist

În Kârgâzstan, profesorul profesor de top. În Turcia, terorist

UNESCO cere Turciei un raport în care să detalieze modificările aduse în Hagia Sofia

UNESCO cere Turciei un raport în care să detalieze modificările aduse în Hagia Sofia

Moment viral: Erdogan adoarme în timpul unui discurs

Un videoclip a ajuns viral pe rețelele de socializare cu președintele turc,Recep Tayyip Erdoğan adormind o clipă în timp ce se adresa...

După vacanța de Bayram: Blocaje în trafic. Cazurile de COVID-19 în creștere

Creșterea numărului de oameni și-au vizitat familiile sau au mers în stațiunile de pe litoralul turcesc, cu ocazia Kurban Bayram au dus...

Turcia: Până la 5 ani de închisoare pentru „dezinformare” pe rețelele de socializare

Turcia: Până la 5 ani de închisoare pentru „dezinformare” pe rețelele de socializare