vineri, martie 29, 2024

Autorităţile turce investighează comentariile internauţilor cu privire la situaţia economiei

Guvernul turc a anunţat luni că va investiga mai multe sute de deţinători de conturi pe reţelele sociale, bănuiţi că au publicat mesaje care ar putea provoca o percepţie negativă a economiei şi totodată o prăbuşire a lirei, în condiţiile în care moneda Turciei cunoaşte o depreciere gravă în ultimele zile, informează AFP.

Potrivit agenţiei de presă Anatolia, Ministerul turc de Interne a demarat o anchetă preliminară asupra a 346 de conturi de pe reţelele sociale unde au fost publicate comentarii provocatoare cu privire la deprecierea lirei. De asemenea, autoritatea care supraveghează pieţele financiare din Turcia (CMB) a anunţat luni că va demara acţiuni în justiţie împotriva oricărui răspândeşte informaţii false asupra economiei.

Lira turcească, care de la începutul anului a pierdut peste 40% din valoarea sa în raport cu euro şi dolarul, s-a prăbuşit începând de vineri pe fondul crizei diplomatice dintre Ankara şi Washington şi a reacţiei ostile a pieţelor faţă de politica economică a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

În pofida amplorii crizei monetare, principalele ziare şi posturi de televiziune acordă o atenţie redusă evoluţiei lirei, optând în schimb să reia declaraţiile lui Erdogan care denunţă un ”complot politic” împotriva ţării sale şi ameninţă că va riposta prin căutarea de noi pieţe şi aliaţi.

În acest context, numeroşi turci şi economişti se îndreaptă spre reţelele sociale pentru a comenta evoluţia lirei. A fost înfiinţat chiar şi un cont special de Twitter dedicat urmării evoluţiei lirei în raport cu dolarul.

Într-o ţară în care principalele media sunt controlate de oamenii de afaceri apropiaţi puterii sau enciclopedia online Wikipedia este blocată de mai mult de un an, reţelele sociale reprezintă un spaţiu atractiv dar este urmărit îndeaproape de autorităţi. AGERPRES/


 

 

 

 

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.