vineri, aprilie 8, 2022

Atentate teroriste comise în Turcia (2015-2016)

Turcia s-a confruntat în ultimul an cu un val de atacuri şi atentate sinucigaşe atribuite Statului Islamic sau revendicate de mişcări afiliate PKK, soldate cu sute de morţi, relatează BBC News, care prezintă o cronologie a atentatelor comise până la data de 28 iunie 2016, când 36 de persoane au murit şi aproape 150 au fost rănite într-un atentat comis pe aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul. 7 iunie 2016, Istanbul. O maşină capcană este detonată şi provoacă moartea a şapte ofiţeri de poliţie şi patru civili. Atentatul este revendicat de mişcarea militantă kurdă TAK.
9 martie 2016, Istanbul. Un kamikaze ucide patru persoane pe o stradă comercială. Jihadiştii din Statul Islamic sunt acuzaţi pentru atac.
13 martie 2016, Ankara. O maşină capcană este detonată în centrul oraşului, în apropiere de un parc aglomerat. 34 de persoane sunt ucise în atentatul revendicat de TAK.
17 februarie 2016, Ankara. 29 de persoane sunt ucise într-un atac vizând autobuze militare. Atacul este revendicat de TAK.
12 ianuarie 2016, Istanbul. 11 germani sunt ucişi de un kamikaze sirian, într-o zonă turistică.
23 decembrie 2015, Istanbul. O bombă ucide un angajat din serviciile de curăţenie al aeroportul Sabiha Gokcen, din Istanbul. Atacul este revendicat de TAK.
10 octombrie 2015, Ankara. Peste 100 de persoane sunt ucise la un miting pentru pace în faţa unei gări. Atacul este revendicat de Statul Islamic.
20 iulie 2015, Suruc, în apropiere de graniţa cu Siria. 34 de persoane au fost ucise într-un bombardament vizând un oraş kurd. Atacul este pus pe seama ISIS

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.