luni, septembrie 27, 2021

Atacuri calificate drept „teroriste” la Bruxelles şi Londra. Stare de nelinişte.

Bruxelles: Bărbatul care a atacat trei militari vineri seară la Bruxelles cu un cuțit înainte de a fi împușcat mortal era un belgian de origine somaleză, fără antecedente legate de acte teroriste, a declarat sâmbătă parchetul federal belgian, informează AFP. Atacatorul, născut în 1987, avea un domiciliu la Bruges în nord-vestul Belgiei, unde o percheziție a fost efectuată în timpul nopții, a adăugat într-un comunicat parchetul, care a deschis o anchetă pentru „tentativă de asasinat terorist”.

Înarmat cu un cuțit, agresorul a atacat pe la spate cu un cuțit trei militari în centrul Bruxellesului, „strigând +Allah Akbar+” (Dumnezeu este mai mare decât tot, în arabă), potrivit datelor furnizate de anchetatori.

Unul dintre soldați a ripostat deschizând focul. „Bărbatul a fost atins de două ori și a decedat la scurt timp după aceea la spital, în urma rănilor”, a detaliat parchetul, adăugând că atacatorul deținea de asemenea, în afară de cuțit, „o armă de foc care nu era reală și două exemplare de coran”.

„Bărbatul care a comis faptele este născut în 1987 și este un cetățean belgian de origine somaleză”, potrivit aceleiași surse, precizând că el „a sosit în Belgia în 2004 și a obținut cetățenia belgiană în 2015”.

„El nu era cunoscut pentru acte de terorism”, ci pentru o „agresiune și rănire în februarie 2017”, a declarat parchetul federal, care a sesizat un judecător de instrucție la Bruxelles specializat în materie de terorism.

Atacul a avut loc la scurt timp după ora 20.00 (18.00 GMT) pe un bulevard din centrul capitalei belgiene, în apropiere de Grand Place, una dintre zonele „sensibile” unde patrulează militari înarmați din cauza amenințării teroriste în Belgia. Această prezență a fost întărită după atentatele din 22 martie 2016, care au făcut 32 de morți în capitala belgiană.

londra saldırı ile ilgili görsel sonucu

Londra: Bărbatul cu un cuțit care a atacat polițiști britanici vineri seară în fața Palatului Buckingham din Londra a fost arestat în cadrul legii antiteroriste, a precizat poliția londoneză într-un comunicat, informează AFP.

„Anchetatorii secției antiteroriste a poliției din Londra anchetează în prezent incidentul care a avut loc lângă Buckingham Palace„, a indicat poliția din Londra. Bărbatul a fost arestat inițial pentru lovituri și rănire și poliția a declarat atunci că era prea devreme să spună dacă incidentul are o legătură cu terorismul.

Bărbatul, care ar avea între 20 și 30 de ani, și-a oprit mașina în apropierea unei mașini de poliție în fața Palatului Buckingham în jurul orei 20.35 locale (19.35 GMT).

„Polițiștii au observat un cuțit mare în mașina sa și s-au dus să-l aresteze”, potrivit comunicatului poliției. „În timpul operațiunii de arestare, doi polițiști au fost ușor răniți la braț”.

Cei doi polițiști, inițial tratați la fața locului, au primit apoi îngrijiri medicale într-un spital de unde au putut pleca după câteva ore.

 

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan