sâmbătă, aprilie 9, 2022

Atacul ISIS din Istanbul

[Ahmet S Yayla, Ph.D. & Anne Speckhard, Ph.D.]

Atacul ISIS din Istanbul- Reina Night Club: O lecție despre ceea ce se întâmplă atunci când cineva invită la cină canibali..

ISIS a atacat din nou în Turcia, de data aceasta cu ocazia anului nou în Night Club Reina, unul dintre cele mai cunoscute și aglomerate locuri de divertisment din Turcia, unde străinii obișnuiesc să se adune.Atacul terorist a provocat moartea a treizeci și nouă de persoane și rănirea  altor șaizeci și nouă.

Initial, ISIS nu a revendicat atacul, dar cu toate acestea, mai multe conturi Telegram legate de ISIS în limba turcă și arabă, imediat după aceea, au început revendicarea și felicitările pentru atac.Pe 2 ianuarie 2017, Statul Islamic a revendicat prin intermediul agenției sale de știri Amaq, susținând că sindrofia uciderii a fost efectuată de „un soldat al Califatului”, iar mai târziu, seara, a lansat un film cu el mergand pe jos în jurul pieței centrale Taksim din Istanbul, probabil, un indicator că acesta este deja în siguranță, în afara țării.

Potrivit cotidianului de știri turc Hurriyet, teroristul responsabil pentru acest atac, asemănător  celulei care a efectuat triplul atac sinucigaș de pe aeroportul Ataturk din Istanbul, în iunie 2016, pare a fi din Asia Centrală, fie Kirghiz sau uzbec.

De asemenea, acesta pare a fi un terorist profesionist cu arme și pregătire militară, după cum a schimbat calm încărcătorul mitralierei de trei ori, lucru  care necesită nervi tari și formare, și a ucis fără nici o ezitare, în primul rând, ofițerul de poliție de la intrarea în club, pentru a se asigura că nu va întâmpina nici o rezistență  și apoi numeroasele sale victime.

El a petrecut, de asemenea, numai șapte minute împușcând victimele sale, împușcându-le, din nou, când acestea erau culcate pe podea, pentru a se asigura că le ucide.

Fiind din Asia Centrală, acesta ar fi probabil un vorbitor de rusă și , fie un membru, fie având legături strânse, cu Emiratele din Caucaz (sub-grup) ale Statului Islamic care includ luptătorii căliți ceceni, Dagestani și alții care au o experiență îndelungată de luptă împotriva rușilor; unii dintre aceștia  au luptat, de asemenea, în Jihadul afgan.

reina ile ilgili görsel sonucu

Dezvăluiri esenţiale despre sub grupul Emiratele din Caucaz ale ISIS

În investigaţia  noastră de intervievare a dezertorilor ISIS, cecenii, kazahii și turkmenii au fost adesea  referiri la  forțele speciale ale ISIS.

Aceştia  au fost descriși ca fiind extrem de experimentați, antrenați militar, preluând conducerea în lupte și realizând cel mai multe crime în timp ce ceilalți îi urmau.

Omar Sheshani, Ministrul Apărării al ISIS recent ucis, a luptat de asemenea cu acest grup, deși el nu a fost cecen, ci un convertit din Georgia.

În prezent, există trei atacuri din Istanbul, care implică Asia Centrală sau Emiratele Caucaz ale Statului Islamic.

-Primul este un bombardament sinucigaș executat de văduvă neagră în regiunea Sultanahmet din Istanbul, în 06 ianuarie 2015, în care Diana Ramazova, născută în Daghestan, văduva gravidă a unui norvegian cadru ISIS cecen, s-a aruncat în aer în fața unei secții de poliție din Istanbul.

  • Al doilea sunt triplele atacurile sinucigașe din 28 iunie 2016, de la Aeroportul Ataturk din Istanbul.
  • Iar cel din urmă este atacul de la clubul de noapte Reina.

În afară de aceste trei atacuri, toate celelalte atacuri ISIS din Turcia au fost efectuate în principal de către localnici. De asemenea, nici unul dintre atacuri, în afara de  atacurile Reina și Diyarbakir, împotriva kurzilor turci, nu a fost revendicat de ISIS.

Se pare că ISIS efectuează operațiunile  sale  considerate a fi” rezultatul  criticilor aduse  Turciei “ ,prin intermediul celulelor din Asia Centrală si Emiratele Caucaz, acestea fiind  foarte bine pregătite, dedicate și disciplinate pentru a asigura succesul atacurilor.

Pot exista mai multe motive pentru aceasta, inclusiv luarea în considerare a succesului dovedit de experiența luptătorilor din Asia Centrală și Caucaz.

Încercarea de a se sustrage radarului de informații, străinii fiind mai puțin cunoscuți, precum și pentru a proteja conexiunile locale în cazul în care un atacator ar fi prins în viață, bazat pe regulile structurii celulei organizațiilor teroriste pe care le aplică ierarhiei acestora.

În afară de atacul propriu-zis, există o serie de alte probleme care trebuie luate în considerare pentru înţelegerea şi elucidarea situaţiei.

Pe lângă amenințările ISIS, mai multe grupuri islamiste, inclusiv partidul de guvernământ, AKP, au realizat campanii împotriva sărbătorilor de Crăciun.

Un astfel de atac a fost previzibil din mai multe motive, inclusiv amenințările deschise ale ISIS față de Turcia, prin declarațiile lor online și Magazinul  on-line Rumiyah, în represalii pentru loviturile aeriene turcești în regiunea al-Bab.

În aceste atacuri   aeriene turcești au fost  distruse în mod repetat țintele ISIS și  ucise peste 150 de cadre ale acestora.

Din informațiile primite și comunicate de către agențiile străine și naționale, toate semnalele  ar fi trebuit să determine poliția să ia măsuri de securitate și preventive suplimentare.

Scăpări majore ale sistemului de asigurare a protecţiei şi securităţii, care ridică multe întrebări

Proprietarul Reina Club, în declarația sa către public, a declarat că a fost informat cu privire la posibilele amenințări de atacuri.

De asemenea, mai multe capete ISIS care comunică în mass-media socială, mai ales în canalele de chat Telegram, au amenințat în mod deschis Turcia și oamenii care sărbătoreau Crăciunul în Turcia.

Autoritățile Ministerului Educației au emis ordine de a interzice festivitățile de Crăciun în școli. Prin urmare, a existat, de asemenea, o creștere a sentimentului anti-Crăciun în țară.

Văzând toate acestea, oricare șef de poliție într-un oraș ca Istanbul, în mod normal, ar fi întărit și ar fi consolidat securitatea la Club Reina la petrecerea Anului Nou, dat fiind faptul că acesta găzduiește atât de mulți străini.

Cu toate acestea, era un singur ofițer de poliție la poarta clubului și nu au existat alte măsuri de precauție de securitate luate de poliție în jurul clubului.

Aceasta este o greșeală de neiertat din punct de vedere al securității.

În al doilea rând, poliția din Istanbul a avut o operațiune de siguranță în curs de desfășurare, cu implicarea a 35.000 de ofițeri de poliție peste tot în jurul orașului, numită PEACE34.

Într-un fel, cu 35.000 de ofițeri pe străzi și puncte de control în apropierea clubului Reina, atacatorul a petrecut șapte minute  în discotetă ucigând după voie, a plecat fără nici o piedică și a reușit să se piardă printre cei 35.000 de ofițeri de poliție de pe stradă.

În condiții normale, timpul de răspuns la un loc precum e  Reina, în centrul orașului, este de mai puțin de trei minute.

De asemenea, din cauza securității crescute din oraș, au existat cel puțin de trei ori mai mulți ofițeri pe străzile din jurul clubului, comparativ cu orele normale de lucru. Au existat echipaje de poliție cu motociclete pentru a reacționa rapid și puncte de control de poliție aproape de Reina. Întreaga zonă ar fi fost blocată în câteva secunde. În mod evident, poliția nu a luat măsuri de securitate adecvate de prevenire și nu a reușit să gestioneze urmările atacului prin faptul că nu a intervenit în timp util pentru a îl prinde pe atacator, dat fiind faptul că acesta a fugit.

ISIS și-a pus acum mănușile de luptă pentru Turcia, ca urmare a loviturilor aeriene turcești împotriva ISIS în regiunea Al-Bab și a tratatului pe care Turcia l-a semnat cu Rusia și Iran, referitor la Siria.

Este o schimbare politică clară față de Turcia pentru ISIS și un semnal că urmează și altele.

Acest lucru vine în același interval de timp în care Președintele turc Erdogan a slăbit poliția turcă și capacitatea de a livra informații , curățând și demițând șefii de poliție și ofițerii consideraţi critici. Acest lucru s-a realizat după amplele operaţiuni împotriva   corupției, declanşate împotriva cercurilor apropiate acestuia  și fiului acestuia, din 17-25 decembrie 2013.

Un nou val de aşa zise epurări cu consecinţe mai mult decât majore a avut loc  după tentativa de lovitură din 15 iulie 2016.

Toți ofițerii de divizie și șefii seniori din contraterorism, informații, SWAT și crimă organizată au fost epurați și mai mulți dintre aceștia au fost arestați.

Cei care i-au înlocuit sunt încă lipsiți de experiență, ceea ce înseamnă că Turcia nu are o forță de poliție bine pregătită și cu experiență pentru a contracara amenințarea tot mai mare de atacuri teroriste în viitorul apropiat.

Cu această politică, desigur, poliția nou angajată și-a schimbat de asemenea, prioritățile, de la teroriștii islamiști radicali către dușmanii lui Erdogan, așa-zișii „susținători ai loviturii de stat” și „Guleniști”, și a efectuat sute de operațiuni împotriva acestora, arestând peste 50.000 de persoane, în timp ce alte 130.000 au fost concediate .

De asemenea, organizațiile teroriste ISIS și al-Nusra nu au fost considerate ca amenințări în Turcia până de curând, și, de fapt, guvernul AKP a oferit în mod deschis și în secret sprijin acestor atacuri teroriste până în ultimele luni.

Guvernul AKP a oferit în mod deschis și în secret sprijin acestor atacuri teroriste până în ultimele luni.  Organizațiile teroriste ISIS și al-Nusra nu au fost considerate ca amenințări în Turcia până de curând.

Din 2014 încoace, toate operațiunile de combatere a terorismului radical islamist în curs au fost oprite de către noua administrație și nu a existat nici o singură operațiune de combatere a terorismului planificată în toată Turcia în decursul anilor 2014 și 2015. Operațiunile din 2016 au fost operațiuni în cea mai mare parte reacționare și, de asemenea, este îngrijorător faptul că deținuții islamiști au fost eliberați rapid . Ca rezultat al acestor politici rău-intenționate, numărul de persoane ucise în Turcia de la atacurile jihadiste Salafi a crescut foarte mult între 2014 și 2016, o creștere cu mai mult de trei sute de procente, comparativ cu ultimii ani.

Aceste schimbări dramatice și tulburătoare de politică au generat problemele de securitate de astăzi în vreme ce ISIS și-a stabilit deja o rețea de celule teroriste periculoase și puternice în toată Turcia.

Turcia mai întâi a ignorat, a permis și apoi a sprijinit ISIS, presupunând că acesta va păstra milițiile kurde sub control și nu s-ar întoarce să-și muște protectorul.

Cu toate acestea, dupa cum glumea un expert în contra-terorism, Când inviți canibali la cină te poți aștepta să sfârșești ca fiind felul principal.”

Ahmet S. Yayla, Ph.D. este co-autor al cărții recent lansate: Dezertorii ISIS: Mărturisiri din interiorul Califatului Terorist. El este director adjunct al Centrului Internațional pentru Studiul Extremismului Violent (International Center for the Study of Violent Extremism) și este, de asemenea, profesor adjunct de Criminologie, Drept și Societate de la Universitatea George Mason. A lucrat anterior ca profesor și director al Departamentului de Sociologie de la Universitatea Harran din Turcia. Este fostul Şef al Direcției Contraterorism și Operațiuni al Poliției Naționale din Turcia, cu o carieră de 20 de ani în interogarea teroriștilor.

Anne Speckhard, Ph.D. este profesor asociat adjunct de psihiatrie la Georgetown University în cadrul Scolii de Medicina şi Director al Centrului Internațional pentru Studiul Extremismului violente (International Center for the Study of Violent Extremism). Ea este, de asemenea, autorul cărții „De Vorbă cu Teroriștii”, „Mireasa ISIS” si co-autor al Jihadului Undercover și Warrior Princess. Dr. Speckhard a intervievat aproape 500 de teroriști, membrii lor de familie și susținători din diferite părți ale lumii, inclusiv din Gaza, Cisiordania, Cecenia, Irak, Iordania, Turcia și mai multe țări din Europa. În 2007, ea a fost responsabilă pentru proiectarea aspectelor de provocare psihologice și islamice ale Programului de Reabilitare a Deținuților din Irak, care urmează să fie aplicat pentru mai mult de 20.000 de deținuți și 800 de minori.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.