sâmbătă, aprilie 20, 2024

Atacând verbal un jurnalist, Erdogan şi-a pierdut tot sângele rece.

Situaţie descalificantă a liderului turc în faţa presei internaţionale

Preşedintele turc a atacat verbal vineri un jurnalist francez care l-a întrebat despre presupusa livrare de arme de către Ankara grupării Stat Islamic (SI) în 2014, în timpul unei conferinţe de presă susţinute la finalul întrevederii sale, la Paris, cu omologul francez Emmanuel Macron, informează AFP.

erdoJurnalistul, care lucrează pentru publicaţia „Trimis special” a postului de televiziune France 2, l-a întrebat pe Recep Tayyip Erdogan cu privire la interceptarea din ianuarie 2014, dezvăluită în mai 2015, a unor camioane aparţinând Serviciilor Secrete Turce (MIT) şi care se presupune că transportau arme destinate SI. („Tu ne parles pas comme un journaliste”: Erdogan s’emporte contre un journaliste français)

Atunci când cazul a fost dezvăluit în Turcia, Ankara l-a calificat drept maşinaţiune pusă la cale de Fethullah Gulen, predicatorul autoexilat în SUA, fost aliat al lui Erdogan devenit ulterior principala ţintă a acuzaţiilor sale. https://m6info.yahoo.com/tu-ne-parles-pas-comme-un-journaliste-erdogan-semporte-contre-un-journaliste-francais-175352822.html

Tot lui Gulen şi entităţii numite de guvernul turc „Organizaţia Teroristă a Susţinătorilor lui Fethullah” (FETO) Ankara le impută puciul eşuat din iulie 2016, acuzaţie respinsă categoric de Gulen.

„Vorbeşti prin cuvintele FETO, nu ca un jurnalist”, s-a enervat Erdogan. „Cei care au făcut aceste acuzaţii erau procurori ai FETO, acum ei sunt în închisoare”, a subliniat preşedintele turc.

Turcia a lansat ample epurări după puciul eşuat, arestând peste 55.000 de persoane şi destituind sau suspendând mai mult de 144.000.

„Îmi pui această întrebare, dar de ce nu întrebi SUA care au trimis 4.000 de camioane de arme în Siria?”, a continuat Erdogan.

Turcia critică în mod regulat livrarea de arme de către Washington pentru miliţiile kurde din Siria, pe care Ankara le consideră teroriste.

„Eşti jurnalist, nu? Ar fi trebuit să anchetezi şi asupra acestui lucru”, a mai spus Erdogan, atenţionând: „Nu aveţi în faţa voastră pe cineva care va înghiţi asta cu uşurinţă”.

În timpul acestei vizite la Paris, cea mai importantă a preşedintelui turc într-o ţară a UE după puciul eşuat din 2016, problema libertăţii presei a fost abordată de Macron, care i-a cerut lui Erdogan să „respecte statul de drept”.

Turcia se clasează pe locul 155 din totalul celor 180 de în clasamentul elaborat de Reporteri fără Frontiere în ceea ce priveşte libertatea presei

 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.